عکاسی یکی از هنرهای بسیار محبوب و پرطرفدار است و امروزه به حرفهایتر شدن دوربینهای موجود و پیشرفت نسلهای جدید دوربینهای DSLR نسبت به سایر رقبا، این صنعت با اقبال و توجه بیشتری نیز مواجه شده است. از این رو هنرجویان بسیار زیادی وجود دارند که میخواهند عکاسی را به شکل اصولی یاد بگیرند تا در ادامه بتوانند از آن کسب درآمد کنند. اگر شما هم جز این دسته از افراد هستید، باید بدانید ورود به این صنعت بدون گذراندن مراحل مختلف آموزش عکاسی با دوربین ممکن نیست و حتما باید صفر تا صد ترفندهای عکاسی را هم به شکل تئوری و هم به شکل عملی آموزش ببینید. از این رو قصد داریم در ادامه این مطلب نکاتی را در این باره مطرح کنیم که در کمترین دوره آموزشی آنها را فرا خواهید گرفت. با ما همراه باشید.
آموزش عکاسی با دوربین را با چگونگی در دست گرفتن آن یاد بگیرید
اولین چیزی که باید در دوره آموزش عکاسی با دوربین یاد بگیرید، چگونگی در دست گرفتن دوربین است. این بسیار مهم است که دوربین به درستی و به شکل کامل درون دستان شما جای بگیرد و انگشتان شما نقاط مهم دوربین را به راحتی لمس کند. بخش مهمی از این قضیه به ارگونومی دوربین باز میگردد که باید هنگام خرید دوربین به آن توجه کنید. چرا که اگر دوربین کاملا میان انگشتان شما جای نگیرد، هنگام فشردن دکمه شاتر یا تغییر تنظیمات آن دچار لرزش شده و تصاویرتان تار، بیکیفیت و فاقد رزولوشن کافی خواهد بود.
خصوصا که تمامی دوربینهای DSLR وزن نسبتا زیادی دارند و اضافه شدن وزن لنز به آنها میتواند باعث افزایش لرزش دوربین در دست شود و شما باید با اجرای تکنیکهای مختلفی این لرزشها را به حداقل برسانید. برای نگه داشتن درست دوربین ابتدا باید بر اساس چپ یا راست دست بودنتان دوربین را مابین انگشتان خود نگه دارید. برای مثال اگر راست دست هستید، دوربین را در دست راست خود گرفته و هر طور که راحت هستید، انگشت اشاره خود را روی دکمه شاتر قرار دهید. با دست دیگرتان باید لنز را نگه دارید تا بتوانید فوکوس یا زوم آن را هنگام عکاسی تنظیم کنید.
توصیه میکنیم هر چقدر که میتوانید دستان خود را از آرنج خم کنید تا دوربین نزدیک به بدنتان قرار بگیرد. این باعث میشود لرزشهای دوربین به حداقل برسد. در نهایت هم اگر لرزش دستتان زیاد است و یا باید پروژههایی را استارت بزنید که در آن دوربین به شکل طولانیمدت باید روشن بماند، توصیه میکنیم یک سه پایه خریداری کنید تا خیال خود را از لرزشهای بیرویه راحت کرده و آنها را به صفر برسانید.
بیشتر بخوانید: آموزش عکاسی با آیفون؛ ۸ نکته طلایی
لنز را روی دوربین نصب کنید
یکی از مزیتهای مهم دوربینهای DSLR نسبت به سایر دوربینها امکان تغییر لنز است که اجازه انواع شیوههای عکاسی از ماکرو گرفته تا اولترا واید را به شما میدهد. در حقیقت شما میتوانید دهها لنز مختلف داشته باشید و هر بار به تناسب پروژه عکاسیتان یکی از آنها را روی دوربین (بهترین دوربین عکاسی حرفه ای) نصب کنید.
نکته مهم این است که باید شیوه درست نصب کردن لنز روی دوربین را یاد بگیرید و مطمئن شوید که لنز به درستی در جای خود فیکس شده است، چرا که عدم جایگذاری درست لنز به دفعات زیاد در طولانی مدت موجب آسیب به پایه لنز و دوربین میشود و میتواند هزینه روی دست شما بگذارد.
در وهله اول باید بدانید برای نصب لنز لازم است از دکمهای که روی دوربین تعبیه شده است کمک بگیرید و بعد از آن هر طور که میخواهید لنز را تنظیم کنید. مثلا اگر از لنز کیت یا همان لنز دیفالت دوربین استفاده میکنید، روی آن یک دکمه برای تغییر حالت فوکوس دوربین از اتوماتیک به دستی قرار گرفته است که AF و MF نام دارد.
زمانی که شما پس از نصب لنز، دکمه تعبیهشده را را به سمت یکی از این دو گزینه بکشید، میتوانید انتخاب کنید حالت فوکوس دوربین به چه شکل باشد. در فوکوس اتوماتیک دوربین بهصورت خودکار سوژه را تشخیص داده و عملیات فوکوس روی آن را انجام میدهد، اما در شیوه دستی شما باید با تغییر فوکوس دوربین و پیچاندن حلقه فوکوس، این عملیات را انجام دهید.
واضح است اگر نتوانید به درستی لنز را روی بدنه دوربین نصب کنید، این مرحله با موفقیت انجام نخواهد شد و یقینا به مشکل خواهید خورد.
کار با دوربین را شروع کنید!
حال که آموزش عکاسی با دوربین از منظر اصول پایه را آموزش دیدید، وقت آن رسیده که بالاخره کار با دوربین را آغاز کنید و تجربه عملی عکاسی را به برنامهتان بیفزایید. در وهله اول باید از حالتهای مختلف دوربین آگاه شوید و بدانید که چطور باید تنظیمات پایه دوربین را برای شروع عکاسی تغییر دهید.
دوربینهای DSLR حالتهای مختلفی برای عکاسی پیش روی شما قرار میدهند که هر کدامشان ویژگیهایی دارند و در شرایطی خاص به کار میآیند. عمدتا عکاسان در روزهای اولیه تجربه عکاسی عملی ترجیح میدهند از حالت عکاسی خودکار یا همان Auto Mode استفاده کنند که به آنها اجازه میدهد با کمترین دانش و تجربه ممکن هم به راحتی عکاسی کنند.
اما باید بدانید اگر میخواهید از این حالت دوربین بهره ببرید، امکان استفاده از تمام تنظیمات دوربین را نخواهید داشت و واضحا نتیجه کارتان حرفهای نخواهد بود. اما نگران نباشید! امکان استفاده از مودهای مختلف دوربین به راحتی برای شما میسر است.
-
بک دراپ چوبی کد 237 (در 3 سایز)680,000 تومان–1,200,000 تومان
-
بک دراپ چوبی تکرنگ کد 236 (در 3 سایز)570,000 تومان–970,000 تومان
-
بک دراپ چاپی کد 606 (در 4 سایز)240,000 تومان–890,000 تومان
-
بک دراپ چاپی کد 605 (در 4 سایز)240,000 تومان–890,000 تومان
برای این که بتوانید از این حالتهای مختلف استفاده کنید، کافی است دکمه چرخان مخصوصی که در قسمت سمت راست بالای بدنه دوربین تعبیه شده است را بچرخانید و روی گزینههای مختلف قرار دهید. هر یک از این حالتها امکانات خاصی را در اختیار شما قرار میدهند که در این مرحله از آموزش عکاسی با دوربین باید بر روی آنها مسلط شوید. در ادامه تمامی حالتهای مختلف دوربین را برایتان توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
حالتهای مختلف عکاسی با دوربینهای DSLR
اگر به قسمتی که اشاره کردیم نگاهی بیندازید، متوجه صفحهای میشوید که روی آن چند علامت اختصاری وجود دارد و دکمه چرخان با چرخیدن میتواند روی آنها قرار بگیرد. هر کدام از این حالتها به درد عکاسی از سوژه خاصی میخورند و میتوانند در شرایط گوناگون به کار شما بیایند. وضعیتها و حالتهای مختلف دوربین عکاسی دیجیتال عبارتاند از:
حالت | توضیحات | مزایا | معایب | نکات |
---|---|---|---|---|
P (برنامهریزی خودکار) | تنظیمات دیافراگم و سرعت شاتر توسط دوربین به طور خودکار انجام میشود. | استفاده آسان مناسب برای مبتدیان | کنترل محدود روی تنظیمات نوردهی ممکن است همیشه برای عکسهای خلاقانه مناسب نباشد | از این حالت برای عکاسی در شرایط نوری مختلف استفاده کنید. برای تنظیمات دقیقتر، از حالتهای دیگر استفاده کنید. |
A/Av (اولویت دیافراگم) | شما دیافراگم را تنظیم میکنید و دوربین سرعت شاتر را برای دستیابی به نوردهی صحیح تنظیم میکند. | کنترل عمق میدان مناسب برای پرتره و عکسهای منظره | سرعت شاتر ممکن است همیشه برای عکسهای اکشن مناسب نباشد | از دیافراگم باز برای عمق میدان کم و از دیافراگم باریک برای عمق میدان زیاد استفاده کنید. از این حالت برای کنترل نوردهی در شرایط نوری مختلف استفاده کنید. |
T/S/Tv (اولویت شاتر) | شما سرعت شاتر را تنظیم میکنید و دوربین دیافراگم را برای دستیابی به نوردهی صحیح تنظیم میکند. | کنترل حرکت در عکس مناسب برای عکسهای ورزشی و حیات وحش | دیافراگم ممکن است همیشه برای عمق میدان مناسب نباشد | از سرعت شاتر سریع برای فریز کردن حرکت و از سرعت شاتر آهسته برای ایجاد تاری حرکت استفاده کنید. از این حالت برای عکاسی در شرایط نوری مختلف استفاده کنید. |
M (دستی) | شما تمام تنظیمات دوربین، از جمله دیافراگم، سرعت شاتر، ISO و وایت بالانس را به صورت دستی کنترل میکنید. | کنترل کامل روی تمام تنظیمات مناسب برای عکاسان حرفهای | استفاده دشوارتر نیاز به دانش و تجربه عکاسی دارد | از این حالت برای عکاسی در شرایط نوری دشوار یا برای ایجاد جلوههای خلاقانه استفاده کنید. قبل از استفاده از این حالت، با حالتهای دیگر تمرین کنید. |
بیشتر بخوانید: آموزش عکاسی خبری
ایزو، دیافراگم و سرعت شاتر از مهمترین مفاهیم عکاسی هستند
آموزش عکاسی با دوربین بدون شناخت ایزو، دیافراگم و سرعت شاتر تکمیل نمیشود و شما باید بر روی اصول این مفاهیم بهطور کامل مسلط شوید. این سه مفهوم سه ضلع مثلث نوردهی را تشکیل میدهند و در حقیقت بدون تنظیم درست آنها نور عکس شما کافی و مناسب نخواهد بود.
ایزو بهعنوان معیار حساسیت سنسور دوربین نسبت به نور شناخته میشود. این عدد از ۱۰۰ تا ۶۴۰۰ میتواند متغیر باشد که عکاسان عدد ۱۰۰ را حساسیت کم و عدد ۶۴۰۰ را حساسیت بالای ایزو به شمار میآورند. در حقیقت هر چه لوکیشن شما نور بیشتری داشته باشد شما باید میزان ایزو را کاهش و بالعکس در شرایط نوری کم، این عدد را افزایش دهید. فراموش نکنید که هر چه میزان ایزو دوربین شما پایینتر باشد، کیفیت تصاویر خروجی بالاتر خواهد بود. پس سعی کنید شرایط نوری محیط را طوری تنظیم کنید که نیاز به افزایش بیش از حد مقدار ایزو نداشته باشید.
دریچه دیافراگم دوربین نیز بخش دیگری از مثلث نوردهی است که باید به درستی تنظیم شود. در حقیقت نور از این دریچه به سنسورهای دوربین میرسد. کاملا مشخص است که تنظیمات دیافراگم بر روی نور نهایی تصاویر شما تاثیر زیادی میگذارد. کارکرد این دریچه به این صورت است که هر چقدر عدد آن کمتر باشد، دریچه دیافراگم بازتر بوده و هر چقدر عدد آن بزرگتر باشد، دریچه دیافراگم بستهتر خواهد بود.
بهطور کلی باید گفت اگر میخواهید تصاویرتان عمق میدان بیشتری داشته باشد و یا پسزمینه سوژه تار و اصطلاحا بوکه شود، باید اندازه دیافراگم را به تناسب سوژه و نور محیط افزایش دهید. برای مثال اگر قرار است عکاسی پرتره انجام دهید، دیافراگم باید در کمترین حالت ممکن باشد تا تصاویرتان بوکه نشود.
سرعت شاتر ضلع آخر مثلث نوردهی است و کاملا بر روی کیفیت تصاویر شما تاثیر میگذارد. علاوه بر این لرزش دستان شما و حرکت سوژه نیز این فاکتور را تحت تاثیر قرار خواهد داد، بنابراین در تنظیم آن باید نهایت دقت را صرف کنید. این فاکتور مثلث نوردهی با واحد ثانیه و کسری از ثانیه سنجش میشود و هر چقدر که عدد آن بزرگتر باشد، یعنی مدت زمانی نوردهی دوربین برای ثبت تصاویر نیز بیشتر بوده است.
با این تفاسیر اگر قصد دارید حرکات سوژه به شکل کاملا واضح در تصاویرتان نمایان شود باید سرعت شاتر را کاهش دهید تا تمامی لرزشها و حرکات ثبت شود. در مقابل اگر ترجیح میدهید سوژه کاملا فریز شود و حرکات آن تصاویرتان را تار نکند، یقینا باید سرعت شاتر را افزایش دهید. برای مثال هنگام ثبت تصاویر پی در پی این ترفند به کمک شما خواهد آمد و تصاویرتان شفافتر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: آموزش عکاسی با موبایل
سخن پایانی
مراحل آموزش عکاسی با دوربین بسیار ساده است و اگر یک به یک این مراحل را بهطور کامل فرا گیرید، در مرحله عملی عکاسی به مشکل نخواهید خورد میتوانید به راحت دوربین را در دست گرفته و از هر سوژهای که میخواهید عکاسی کنید. این ترفندهای پایه عکاسی به شما کمک میکند بدون نگرانی در مواجه با هر مشکلی یک راه حل جدید پیدا کنید و تنظیمات دوربین را با توجه به شرایط محیطی تغییر دهید. در آموزش عکاسی حرفه ای بیاموزید چگونه به یک عکاس درجه یک تبدیل شوید.
سوالات متداول
ایزو، دیافراگم و سرعت شاتر از مهمترین مفاهیم عکاسی هستند.
اولین چیزی که باید در دوره آموزش عکاسی با دوربین یاد بگیرید، چگونگی در دست گرفتن دوربین است. این بسیار مهم است که دوربین به درستی و به شکل کامل درون دستان شما جای بگیرد و انگشتان شما نقاط مهم دوربین را به راحتی لمس کند. بخش مهمی از این قضیه به ارگونومی دوربین باز میگردد که باید هنگام خرید دوربین به آن توجه کنید. چرا که اگر دوربین کاملا میان انگشتان شما جای نگیرد، هنگام فشردن دکمه شاتر یا تغییر تنظیمات آن دچار لرزش شده و تصاویرتان تار، بیکیفیت و فاقد رزولوشن کافی خواهد بود.