بابافت بلاگ

ادیت در عکاسی پرتره 📸 ترفندها و ریزه‌کاری‌هایی که به شما نمی‌گویند!

ادیت در عکاسی پرتره

عکاسی پرتره به‌عنوان یکی از جذاب‌ترین حوزه‌های عکاسی نیازمند صرف دقت و زمان زیاد است و توصیه ما به شما این است که اگر چندان وقت و حوصله کار کردن با دوربین و سیستم را ندارید، سراغ عکاسی پرتره نروید! چرا که دائما باید در حال عکاسی و البته طی کردن پروسه ادیت تصاویر پشت سیستم باشید و وقت زیادی برای کار خود بگذارید. دلیل این مسئله هم اهمیت زیاد جزئیات در عکاسی پرتره است. شما باید بتوانید هم در پروسه عکاسی و هم در پروسه ادیت در عکاسی پرتره جزئیات را به خوبی به تصویر بکشید و نواقص را رفع کنید.

در ادامه این مطلب با ما همراه شوید تا ترفندها و نکات مهمی که در مرحله ادیت به کارتان می‌آید را برایتان بازگو کنیم. پیش تر درمورد عکاسی پرتره بصورت مفصل صحبت کرده ایم، برای مطالعه روی عکاسی پرتره چیست؟ کلیک کنید.

اصلی‌ترین مراحل ادیت در عکاسی پرتره

ادیت در عکاسی پرتره اهمیت زیادی دارد و تقریبا نیمی از کیفیت کار شما وابسته به ادیت است. مهم‌ترین وظیفه در ادیت تصاویر این است که باید فاکتورهای اثرگذار را کنترل و در صورت وجود نقص، خنثی کنید. شاید برایتان جالب باشد بدانید که بخشی از کار ادیت در هنگام انجام پروسه عکاسی صورت می‌گیرد، نه هنگامی که پشت سیستم می‌نشینید! شما زمان عکس‌برداری باید تلاش کنید یک سری فاکتورهای مهم را تحت کنترل خود در بیاورید تا زمان ادیت نیازی یه تغییرات چندانی نداشته باشید. برای ثبت یک تصویر پرتره اصولی نیاز هست مطلب آموزش عکاسی پرتره را در بابافت مطالعه کنید.

نور و رنگ صحنه، اصلی‌ترین فاکتورهایی هستند که باید به آن‌ها توجه کنید و تلاش داشته باشید آن‌ها را در بهترین وضعیتشان قرار دهید. اما به هر حال شما نمی‌توانید از ادیت تصاویر فرار کنید و حتی اگر تمام موارد مهم را هنگام پروسه عکاسی تحت کنترل داشته باشید، باز هم نیاز به ادیت تصاویر خواهید داشت.

در این بخش قصد داریم مهم‌ترین فاکتورهای موثر در نتیجه نهایی عکاسی پرتره را بررسی کنیم و به شما نشان دهیم ادیت کردن آن‌ها چه تاثیری در کیفیت کارتان دارد. همچنین از مهمترین نکات در عکاسی پرتره انتخاب یک پس زمینه حرفه‌ای می‌باشد که ما در پس زمینه عکاسی پرتره و راهنمای استفاده پس زمینه عکاسی پرتره به این مورد به طور مفصل پرداخته‌ایم.

بیشتر بخوانید: رنگ در عکاسی پرتره

نور و رنگ صحنه اصلی‌ترین فاکتورهایی هستند که باید به آن‌ها توجه کنید و تلاش داشته باشید آن‌ها را در بهترین وضعیتشان قرار دهید.
نور و رنگ صحنه اصلی‌ترین فاکتورهایی هستند که باید به آن‌ها توجه کنید و تلاش داشته باشید آن‌ها را در بهترین وضعیتشان قرار دهید.

تصاویر را با فرمت Raw به ثبت برسانید

اولین کاری که باید در پروسه عکاسی پرتره انجام دهید، ثبت تصاویر با فرمت Raw یا همان خام است. فایل‌های خام کاربردی‌ترین و باکیفیت‌ترین دیتاها را در اختیار شما قرار می‌دهند و می‌توانید با استفاده از آن‌ها خروجی بهتری از مرحله ادیت داشته باشید. عکاسان حرفه‌ای اصولا از فرمت خام برای ثبت تصاویرشان استفاده می‌کنند، چرا که عکس‌های خام امکان اعمال تغییرات بیشتری را برخلاف فرمت‌های دیگر به ادیتو می‌دهند. در حقیقت شما زمانی که فایل خام زیر دستتان باشد می‌توانید صفر تا صد عکس را بدون هیچ مزاحمت و محدودیتی ادیت و هر ایده خلاقانه‌ای که دارید را روی آن پیاده کنید.

فرمتاستانداردکاربرد
JPEGJoint Photographic Experts Groupمناسب برای تصاویر با رنگ‌های واقعی و فشرده‌سازی بالا که به کاهش حجم فایل نیاز دارند. بیشتر برای عکس‌های دوربین و تصاویر وب استفاده می‌شود.
PNGPortable Network Graphicsمناسب برای تصاویر با سطوح شفاف، تصاویر با رنگ‌های غنی و بدون افت کیفیت. برای لوگوها، تصاویر با زمینه شفاف، و گرافیک‌های حاوی متن مناسب است.
GIFGraphics Interchange Formatبرای تصاویر متحرک یا تصاویر با تعداد رنگ محدود. بیشتر در وب و شبکه‌های اجتماعی برای اشتراک گذاری تصاویر کوچک و متحرک استفاده می‌شود.
TIFFTagged Image File Formatمناسب برای عکس‌های با کیفیت بالا و بدون افت کیفیت در هنگام ذخیره سازی. بیشتر برای عکاسی حرفه‌ای، چاپ و ذخیره تصاویر با اطلاعات رنگ دقیق استفاده می‌شود.
BMPBitmapیک فرمت ساده بدون فشرده‌سازی که برای ذخیره تصاویر بدون افت کیفیت استفاده می‌شود. بیشتر در محیط‌های ویندوز و گرافیک کاربرد دارد.
RAWRaw Image Dataفرمت‌های مختلفی دارد که اطلاعات آن‌ها از حسگر دوربین گرفته می‌شود بدون هیچ گونه فرایند پردازش. این فرمت برای عکاسان حرفه‌ای و نیاز به کنترل کامل بر روی پردازش تصاویر مناسب است.
لیست انواع فرمت تصاویر و کاربرد هریک

همچنین فایل نهایی که پس از ادیت بر روی تصاویر خام استخراج می‌شود، کیفیت فوق‌العاده بالاتری از دیگر فایل‌ها دارد و اگر قصد چاپ تصاویر در هر ابعادی را داشته باشید، با مشکل روبه‌رو نخواهید شد. علاوه بر تمام این موارد، رنج داینامیک بالای عکس‌های Raw امکان کنترل بیشتری به شما بر روی تصاویر را می‌دهد و می‌توانید خروجی چشم‌نوازی را به مشتری خود تحویل دهید. اما جالب‌ترین ویژگی فایل‌های خام این است که شما می‌توانید در مرحله ادیت کلیه تنظیماتی که اعمال کرده‌اید روی تصاویر مشابه دیگر پیاده کنید و با این اوصاف، مجبور نیستید مجددا فیلترها و تنظیمات را بررسی و تصحیح کنید. این یعنی چندین برابر در وقت خود صرفه‌جویی خواهید کرد.

پرسپکتیو و خطاهای رنگی لنز را ترمیم کنید

یکی از مهم‌ترین فاکتورهای تصاویر پرتره رنگ و پرسپکتیو آن‌ها است. توصیه می‌کنیم پروسه ادیت تصاویر را با اصلاح و ترمیم وضعیت پرسپکتیو و خطاهای رنگی لنز شروع کنید. لنزهای بیسیک و معمولی عموما هنگام عکاسی باعث ایجاد خطاهایی جزیی در ثبت رنگ و نور محیط و سوژه می‌شوند و تصاویر ثبت‌شده‌تان را با دو مسئله اساسی پرسپکتیو و خطاهای رنگی همراه می‌کنند. این دو مسئله می‌تواند کیفیت نهایی کار شما را تحت‌الشعاع خود در بیاورد. برای مثال لنزهای نرمال تا واید اگر به خوبی تنظیم نشوند ساختار سه بعدی تصویر پرتره را تغییر می‌دهند.

تغییر ساختار سه بعدی سوژه عکاسی پرتره یعنی تغییر کامل وضعیت چهره و زوایای سوژه شما و حتما می‌دانید چنین مشکلی چقدر می‌تواند برای کار شما خطرساز باشد! علاوه بر این لنزهای معمولی ممکن است باعث ایجاد حاله‌های باریک رنگی در اطراف سوژه شوند و  این موجب غیر طبیعی شدن وضعیت نهایی تصویرتان می‌شود.

توجه داشته باشید که ثبت تصاویر با فرمت خام عمده مشکلات شما را در این مرحله رفع می‌کند و می‌توانید سرعت و کیفیت کارتان را بالا ببرید. رفع این دو خطا در مرحله ادیت تصاویر پرتره به شما کمک خواهد کرد که دیگر مراحل را با کیفیت بالاتر و دقت بیشتری انجام دهید، چرا که نور اضافی و اعوجاج مخرب تصاویر در این مرحله از بین خواهد رفت.

تغییر ساختار سه بعدی سوژه عکاسی پرتره یعنی تغییر وضعیت چهره و زوایای سوژه شما و حتما می‌دانید چنین مشکلی چقدر می‌تواند برایتان خطرساز باشد!
تغییر ساختار سه بعدی سوژه عکاسی پرتره یعنی تغییر وضعیت چهره و زوایای سوژه شما و حتما می‌دانید چنین مشکلی چقدر می‌تواند برایتان خطرساز باشد!

کنتراست و میزان روشنی تصاویر پرتره را به تعادل برسانید

در مرحله بعد ادیت تصاویر پرتره نوبت به تنظیم و تصحیح نور و کنتراست عکس‌ها می‌رسد. نور بر روی کیفیت کلی کار و البته نظر بیننده نسبت به تصاویر پرتره تاثیر زیادی دارد و باید تمام تمرکز خود را صرف به کارگیری ترفندهای مختلف برای اعمال فیلترها و تغییرات متنوع کنید. اثرگذاری کنتراست بر روی کیفیت کار فرای تصور شما است!

حتما می‌دانید که تضاد رنگ‌های روشن و تیره در عکس را کنتراست می‌گویند و شما تنها به کمک همین آیتم می‌توانید جزئیات و تفاوت‌های بین عناصر تشکیل‌دهنده تصاویر را به مخاطب نشان دهید. برای مثال اگر سوژه شما پوست نسبتا تیره و چشمانی روشن دارد این کنتراست است که می‌تواند این تضاد و زیبایی را به تصویر بکشد و چشم بیننده را روی این تفاوت رنگ در صورت متمرکز کند.

ابزار هیستوگرام که در تمام برنامه‌های حرفه‌ای ادیت و ویرایش عکس وجود دارد می‌تواند به شما کمک کند که تعادل روشنایی تصاویرتان را به بهترین و مناسب‌ترین حد ممکن برسانید. پس از اعمال تغییرات اگر همچنان فکر می‌کنید آن تعادلی که می‌خواستید بین عناصر روشن و تیره تصویر ایجاد نشده است، می‌توانید تغییرات جدیدی را روی  ابزارهای curve، اکسپوژر و برایتنس تصاویر اعمال کنید.

توصیه می‌کنیم از برنامه‌های حرفه‌ای‌تر مانند فوتوشاپ و لایت‌روم برای ادیت تصاویرتان استفاده کنید، چرا که این برنامه‌ها امکانات و ابزارهای بیشتری برای اعمال تغییرات جدید بر روی تصاویر به شما می‌دهند. میتوانید با مطالعه آموزش تنظیم کنتراست در فتوشاپ تنظیم کنتراست را به خوبی یاد بگیرید.

بیشتر بخوانید: تکنیک در عکاسی پرتره

اثرگذاری کنتراست بر روی کیفیت کار فرای تصور شما است!
اثرگذاری کنتراست بر روی کیفیت کار فرای تصور شما است!

وایت بالانس را تنظیم کنید

تعادل تراز سفیدی یا همان وایت بالانس در هر مدل عکسی ضروری است، چه برسد به تصاویر پرتره که شما باید سوژه را در طبیعی‌ترین و بهترین حالتش به تصویر بکشید! اما تنظیم وایت بالانس یعنی چی؟ شما زمانی که تراز سفیدی عکس را تنظیم می‌کنید، در حقیقت می‌خواهید دمای رنگ‌های عکس را به حالت مطلوبی برسانید و جالب است بدانید همیشه حالت مطلوب حالت خنثی یا بدون دمای رنگ نیست! گاهی نیاز است بسته به شرایط سوژه، رنگ چشم‌ها، رنگ پوست، لباس‌ها و حتی ژست سوژه‌تان به عکس‌ها دما بدهید!

برای مثال ممکن است بخواهید پرتره‌ای را در یک روز برفی با تم زمستانی ثبت کنید. یقینا اگر دمای رنگ تصاویر را بالا ببرید و به رنگ زرد برسانید، فرم و محتوای کار شما هیچ ارتباطی به یکدیگر نخواهند داشت و عملا پروژه‌تان شکست خواهد خورد. اصلا شما می‌دانستید چشم انسان به شکل غریزی می‌تواند وایت بالانس تصاویر را تنظیم کند؟

محققان ثابت کرده‌اند چشم و مغز انسان قابلیت تفکیک رنگ‌های نور ورودی را دارد و می‌تواند دمای آن‌ها را تشخیص دهد. همین مسئله سبب پیشرفت تکنولوژی تعادل تراز سفیدی در دوربین‌ها و لنزها شده است، به شکلی که اکثر دوربین‌های نسل جدید هنگام عکاسی می‌توانند تا حد خوبی وایت بالانس را به سطح ایده‌آل برسانند.

گاهی نیاز است بسته به شرایط سوژه، رنگ چشم‌ها، رنگ پوست، لباس‌ها و حتی ژست سوژه‌تان به عکس‌ها دما بدهید!
گاهی نیاز است بسته به شرایط سوژه، رنگ چشم‌ها، رنگ پوست، لباس‌ها و حتی ژست سوژه‌تان به عکس‌ها دما بدهید!

اما باز هم شما باید هنگام انجام مراحل ادیت در عکاسی پرتره مجددا این فاکتور را بررسی و در صورت وجود نقص تصحیح کنید. به‌طور کلی باید بدانید تصاویری که تنالیته رنگی زردی دارد اصطلاحا «گرم» خوانده می‌شوند و دمای بالایی دارند، در مقابل تصاویری که رنگشان به سمت رنگ آبی کشش دارد «سرد» نامیده می‌شوند و دمای رنگی‌شان پایین است. شما باید بتوانید تراز سفیدی عکس را با توجه به فاکتورهایی که گفتیم به حد اعتدال برسانید تا رنگ و نور تصاویر کاملا همسو با فرم عکاسی و سوژه‌تان باشد.

ابعاد تصویر را به درستی انتخاب کنید

یکی دیگر از اصلی‌ترین مراحل ادیت در عکاسی پرتره تنظیم ابعاد تصویر و کراپ صحیح و بی‌نقص است. شاید تصور کنید این فاکتور اهمیت چندانی ندارد و نقشی در زیبایی تصاویرتان ایفا نمی‌کند. اما اشتباه می‌کنید!

کراپ صحیح و درست تصاویر پرتره به مخاطب امکان تمرکز روی جزئیات و زیبایی‌های تصویر را می‌دهد و سوژه را جذاب‌تر از همیشه به تصویر می‌کشد. هر چند توصیه می‌کنیم از همان ابتدا هنگام عکاسی کادر تصویر خود را طوری انتخاب کنید که سوژه در بهترین موقعیت قرار بگیرد و نیاز چندانی به تنظیم ابعاد تصویر نداشته باشید، اما گاهی پیش می‌آید که مجبور می‌شوید قاب را عریض‌تر از چیزی که می‌خواهید ببندید و یقینا در چنین وضعیتی نیاز به استفاده از ابزار کراپ خواهید داشت.

توجه داشته باشید که کوچکترین اشتباهی در ابعاد تصاویر باعث کاهش کیفیت پرتره و عدم توجه مخاطب به نقطه درست خواهد شد.

بیشتر بخوانید: ایده عکاسی پرتره؛ ترفندهای ۲۰۲۲ برای ثبت پرتره‌های جذاب

کراپ صحیح و درست تصاویر پرتره به مخاطب امکان تمرکز روی جزئیات و زیبایی‌های تصویر را می‌دهد و سوژه را جذاب‌تر از همیشه به تصویر می‌کشد.
کراپ صحیح و درست تصاویر پرتره به مخاطب امکان تمرکز روی جزئیات و زیبایی‌های تصویر را می‌دهد و سوژه را جذاب‌تر از همیشه به تصویر می‌کشد.

سخن پایانی

با تک تک مراحل ادیت در عکاسی پرتره به خوبی آشنا شدید و حتما تا به حال متوجه شده‌اید که اهمیت مرحله ادیت چقدر زیاد است و چقدر باید تمرکز و دقت بالایی را صرف آن کنید. توصیه ما به شما این است که چندین بار کلیه این مراحل را به‌عنوان تمرین تجربی روی تصاویر شخصی‌تان پیاده کنید تا بتوانید با تمرین و ممارست تبدیل به یک ادیتور حرفه‌ای شوید. فراموش نکنید که یک عکاس حرفه‌ای باید بر روی اصول ابتدایی ادیت مسلط باشد تا بتواند صفر تا صد کار را خودش انجام دهد.

منابع: +++

چرا استفاده از فرمت Raw در عکاسی پرتره اهمیت دارد؟

پاسخ: فرمت Raw امکان کنترل بیشتری بر روی تغییرات نور، رنگ، و دیگر جزئیات تصویر را فراهم می‌کند. این فرمت اطلاعات بیشتری از سنسور دوربین را در اختیار عکاس قرار می‌دهد و امکان اعمال تغییرات گسترده‌تر در مرحله ادیت را به وجود می‌آورد.

چطور می‌توانم تنظیمات کنتراست و روشنایی را بهینه کنم؟

پاسخ: با استفاده از ابزارهای کنتراست، curve و برایتنس در نرم‌افزارهای ویرایش، می‌توانید تعادل بین عناصر روشن و تیره تصاویر پرتره خود را به بهترین حد ممکن برسانید. ابزارهای هیستوگرام نیز می‌توانند در این فرآیند به شما کمک کنند.

چرا تنظیم وایت بالانس در تصاویر پرتره مهم است؟

پاسخ: تنظیم وایت بالانس در عکس‌های پرتره کمک به حفظ طبیعی‌ترین دما و رنگهای تصویر می‌کند و باعث ایجاد هماهنگی بین رنگها و نور محیط می‌شود.

امتیاز شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *