ادیت در عکاسی پرتره 📸 ترفندها و ریزهکاریهایی که به شما نمیگویند!
امتیاز شما

عکاسی پرتره بهعنوان یکی از جذابترین حوزههای عکاسی نیازمند صرف دقت و زمان زیاد است و توصیه ما به شما این است که اگر چندان وقت و حوصله کار کردن با دوربین و سیستم را ندارید، سراغ عکاسی پرتره نروید! چرا که دائما باید در حال عکاسی و البته طی کردن پروسه ادیت تصاویر پشت سیستم باشید و وقت زیادی برای کار خود بگذارید. دلیل این مسئله هم اهمیت زیاد جزئیات در عکاسی پرتره است. شما باید بتوانید هم در پروسه عکاسی و هم در پروسه ادیت در عکاسی پرتره جزئیات را به خوبی به تصویر بکشید و نواقص را رفع کنید.
در ادامه این مطلب با ما همراه شوید تا ترفندها و نکات مهمی که در مرحله ادیت به کارتان میآید را برایتان بازگو کنیم. پیش تر درمورد عکاسی پرتره بصورت مفصل صحبت کرده ایم، برای مطالعه روی عکاسی پرتره چیست؟ کلیک کنید.
فهرست عناوین مطلب
اصلیترین مراحل ادیت در عکاسی پرتره
ادیت در عکاسی پرتره اهمیت زیادی دارد و تقریبا نیمی از کیفیت کار شما وابسته به ادیت است. مهمترین وظیفه در ادیت تصاویر این است که باید فاکتورهای اثرگذار را کنترل و در صورت وجود نقص، خنثی کنید. شاید برایتان جالب باشد بدانید که بخشی از کار ادیت در هنگام انجام پروسه عکاسی صورت میگیرد، نه هنگامی که پشت سیستم مینشینید! شما زمان عکسبرداری باید تلاش کنید یک سری فاکتورهای مهم را تحت کنترل خود در بیاورید تا زمان ادیت نیازی یه تغییرات چندانی نداشته باشید. برای ثبت یک تصویر پرتره اصولی نیاز هست مطلب آموزش عکاسی پرتره را در بابافت مطالعه کنید.

در این بخش قصد داریم مهمترین فاکتورهای موثر در نتیجه نهایی عکاسی پرتره را بررسی کنیم و به شما نشان دهیم ادیت کردن آنها چه تاثیری در کیفیت کارتان دارد. همچنین از مهمترین نکات در عکاسی پرتره انتخاب یک پس زمینه حرفهای میباشد که ما در پس زمینه عکاسی پرتره و راهنمای استفاده پس زمینه عکاسی پرتره به این مورد به طور مفصل پرداختهایم.
بیشتر بخوانید: رنگ در عکاسی پرتره
تصاویر را با فرمت Raw به ثبت برسانید
اولین کاری که باید در پروسه عکاسی پرتره انجام دهید، ثبت تصاویر با فرمت Raw یا همان خام است. فایلهای خام کاربردیترین و باکیفیتترین دیتاها را در اختیار شما قرار میدهند و میتوانید با استفاده از آنها خروجی بهتری از مرحله ادیت داشته باشید. عکاسان حرفهای اصولا از فرمت خام برای ثبت تصاویرشان استفاده میکنند، چرا که عکسهای خام امکان اعمال تغییرات بیشتری را برخلاف فرمتهای دیگر به ادیتو میدهند. در حقیقت شما زمانی که فایل خام زیر دستتان باشد میتوانید صفر تا صد عکس را بدون هیچ مزاحمت و محدودیتی ادیت و هر ایده خلاقانهای که دارید را روی آن پیاده کنید.
فرمت | استاندارد | کاربرد |
---|---|---|
JPEG | Joint Photographic Experts Group | مناسب برای تصاویر با رنگهای واقعی و فشردهسازی بالا که به کاهش حجم فایل نیاز دارند. بیشتر برای عکسهای دوربین و تصاویر وب استفاده میشود. |
PNG | Portable Network Graphics | مناسب برای تصاویر با سطوح شفاف، تصاویر با رنگهای غنی و بدون افت کیفیت. برای لوگوها، تصاویر با زمینه شفاف، و گرافیکهای حاوی متن مناسب است. |
GIF | Graphics Interchange Format | برای تصاویر متحرک یا تصاویر با تعداد رنگ محدود. بیشتر در وب و شبکههای اجتماعی برای اشتراک گذاری تصاویر کوچک و متحرک استفاده میشود. |
TIFF | Tagged Image File Format | مناسب برای عکسهای با کیفیت بالا و بدون افت کیفیت در هنگام ذخیره سازی. بیشتر برای عکاسی حرفهای، چاپ و ذخیره تصاویر با اطلاعات رنگ دقیق استفاده میشود. |
BMP | Bitmap | یک فرمت ساده بدون فشردهسازی که برای ذخیره تصاویر بدون افت کیفیت استفاده میشود. بیشتر در محیطهای ویندوز و گرافیک کاربرد دارد. |
RAW | Raw Image Data | فرمتهای مختلفی دارد که اطلاعات آنها از حسگر دوربین گرفته میشود بدون هیچ گونه فرایند پردازش. این فرمت برای عکاسان حرفهای و نیاز به کنترل کامل بر روی پردازش تصاویر مناسب است. |

همچنین فایل نهایی که پس از ادیت بر روی تصاویر خام استخراج میشود، کیفیت فوقالعاده بالاتری از دیگر فایلها دارد و اگر قصد چاپ تصاویر در هر ابعادی را داشته باشید، با مشکل روبهرو نخواهید شد. علاوه بر تمام این موارد، رنج داینامیک بالای عکسهای Raw امکان کنترل بیشتری به شما بر روی تصاویر را میدهد و میتوانید خروجی چشمنوازی را به مشتری خود تحویل دهید. اما جالبترین ویژگی فایلهای خام این است که شما میتوانید در مرحله ادیت کلیه تنظیماتی که اعمال کردهاید روی تصاویر مشابه دیگر پیاده کنید و با این اوصاف، مجبور نیستید مجددا فیلترها و تنظیمات را بررسی و تصحیح کنید. این یعنی چندین برابر در وقت خود صرفهجویی خواهید کرد.
پرسپکتیو و خطاهای رنگی لنز را ترمیم کنید
یکی از مهمترین فاکتورهای تصاویر پرتره رنگ و پرسپکتیو آنها است. توصیه میکنیم پروسه ادیت تصاویر را با اصلاح و ترمیم وضعیت پرسپکتیو و خطاهای رنگی لنز شروع کنید. لنزهای بیسیک و معمولی عموما هنگام عکاسی باعث ایجاد خطاهایی جزیی در ثبت رنگ و نور محیط و سوژه میشوند و تصاویر ثبتشدهتان را با دو مسئله اساسی پرسپکتیو و خطاهای رنگی همراه میکنند. این دو مسئله میتواند کیفیت نهایی کار شما را تحتالشعاع خود در بیاورد. برای مثال لنزهای نرمال تا واید اگر به خوبی تنظیم نشوند ساختار سه بعدی تصویر پرتره را تغییر میدهند.
تغییر ساختار سه بعدی سوژه عکاسی پرتره یعنی تغییر کامل وضعیت چهره و زوایای سوژه شما و حتما میدانید چنین مشکلی چقدر میتواند برای کار شما خطرساز باشد! علاوه بر این لنزهای معمولی ممکن است باعث ایجاد حالههای باریک رنگی در اطراف سوژه شوند و این موجب غیر طبیعی شدن وضعیت نهایی تصویرتان میشود.
توجه داشته باشید که ثبت تصاویر با فرمت خام عمده مشکلات شما را در این مرحله رفع میکند و میتوانید سرعت و کیفیت کارتان را بالا ببرید. رفع این دو خطا در مرحله ادیت تصاویر پرتره به شما کمک خواهد کرد که دیگر مراحل را با کیفیت بالاتر و دقت بیشتری انجام دهید، چرا که نور اضافی و اعوجاج مخرب تصاویر در این مرحله از بین خواهد رفت.

کنتراست و میزان روشنی تصاویر پرتره را به تعادل برسانید
در مرحله بعد ادیت تصاویر پرتره نوبت به تنظیم و تصحیح نور و کنتراست عکسها میرسد. نور بر روی کیفیت کلی کار و البته نظر بیننده نسبت به تصاویر پرتره تاثیر زیادی دارد و باید تمام تمرکز خود را صرف به کارگیری ترفندهای مختلف برای اعمال فیلترها و تغییرات متنوع کنید. اثرگذاری کنتراست بر روی کیفیت کار فرای تصور شما است!
حتما میدانید که تضاد رنگهای روشن و تیره در عکس را کنتراست میگویند و شما تنها به کمک همین آیتم میتوانید جزئیات و تفاوتهای بین عناصر تشکیلدهنده تصاویر را به مخاطب نشان دهید. برای مثال اگر سوژه شما پوست نسبتا تیره و چشمانی روشن دارد این کنتراست است که میتواند این تضاد و زیبایی را به تصویر بکشد و چشم بیننده را روی این تفاوت رنگ در صورت متمرکز کند.
نوردهی (Exposure): ابتدا باید مطمئن شوید که عکس از نظر نوردهی صحیح است. عکسی که خیلی تیره یا خیلی روشن باشد، ممکن است جزئیات مهم را از دست بدهد. اصلاح نوردهی میتواند جزئیات در سایهها و هایلایتها را نمایان کند.
کنتراست: افزایش یا کاهش کنتراست میتواند به شدت تاثیرگذار باشد. کنتراست بالا میتواند عکس را زندهتر و پویاتر کند، در حالی که کنتراست کم میتواند به عکس حسی نرمتر و ملایمتر بدهد.
ابزار هیستوگرام که در تمام برنامههای حرفهای ادیت و ویرایش عکس وجود دارد میتواند به شما کمک کند که تعادل روشنایی تصاویرتان را به بهترین و مناسبترین حد ممکن برسانید. پس از اعمال تغییرات اگر همچنان فکر میکنید آن تعادلی که میخواستید بین عناصر روشن و تیره تصویر ایجاد نشده است، میتوانید تغییرات جدیدی را روی ابزارهای curve، اکسپوژر و برایتنس تصاویر اعمال کنید.
توصیه میکنیم از برنامههای حرفهایتر مانند فوتوشاپ و لایتروم برای ادیت تصاویرتان استفاده کنید، چرا که این برنامهها امکانات و ابزارهای بیشتری برای اعمال تغییرات جدید بر روی تصاویر به شما میدهند. میتوانید با مطالعه آموزش تنظیم کنتراست در فتوشاپ تنظیم کنتراست را به خوبی یاد بگیرید.
بیشتر بخوانید: تکنیک در عکاسی پرتره

-
پکیج نارنجی مشتری1,080,000
-
پکیج مشکی تیر2,300,000
-
پکیج سفید هائومیا1,990,000
تنظیم دمای رنگ و وایت بالانس
تعادل تراز سفیدی یا همان وایت بالانس در هر مدل عکسی ضروری است، چه برسد به تصاویر پرتره که شما باید سوژه را در طبیعیترین و بهترین حالتش به تصویر بکشید! اما تنظیم وایت بالانس یعنی چی؟ شما زمانی که تراز سفیدی عکس را تنظیم میکنید، در حقیقت میخواهید دمای رنگهای عکس را به حالت مطلوبی برسانید و جالب است بدانید همیشه حالت مطلوب حالت خنثی یا بدون دمای رنگ نیست! گاهی نیاز است بسته به شرایط سوژه، رنگ چشمها، رنگ پوست، لباسها و حتی ژست سوژهتان به عکسها دما بدهید!
دمای رنگ (White Balance): تنظیم دمای رنگ برای ایجاد رنگهای طبیعی و دقیق ضروری است. این تنظیمات میتواند گرمتر یا سردتر کردن عکس را بهطور کلی تغییر دهد. تنظیمات نامناسب دمای رنگ ممکن است باعث شود که رنگهای پوست غیرطبیعی به نظر برسند.
تنظیم رنگها: در صورتی که بخواهید تاثیر خاصی ایجاد کنید، میتوانید از تنظیمات رنگ (مثل رنگهای گرم یا سرد) برای تغییر حالت کلی تصویر استفاده کنید. این تغییرات میتوانند به ایجاد احساس خاص در عکس کمک کنند.
برای مثال ممکن است بخواهید پرترهای را در یک روز برفی با تم زمستانی ثبت کنید. یقینا اگر دمای رنگ تصاویر را بالا ببرید و به رنگ زرد برسانید، فرم و محتوای کار شما هیچ ارتباطی به یکدیگر نخواهند داشت و عملا پروژهتان شکست خواهد خورد. اصلا شما میدانستید چشم انسان به شکل غریزی میتواند وایت بالانس تصاویر را تنظیم کند؟
محققان ثابت کردهاند چشم و مغز انسان قابلیت تفکیک رنگهای نور ورودی را دارد و میتواند دمای آنها را تشخیص دهد. همین مسئله سبب پیشرفت تکنولوژی تعادل تراز سفیدی در دوربینها و لنزها شده است، به شکلی که اکثر دوربینهای نسل جدید هنگام عکاسی میتوانند تا حد خوبی وایت بالانس را به سطح ایدهآل برسانند.

اما باز هم شما باید هنگام انجام مراحل ادیت در عکاسی پرتره مجددا این فاکتور را بررسی و در صورت وجود نقص تصحیح کنید. بهطور کلی باید بدانید تصاویری که تنالیته رنگی زردی دارد اصطلاحا «گرم» خوانده میشوند و دمای بالایی دارند، در مقابل تصاویری که رنگشان به سمت رنگ آبی کشش دارد «سرد» نامیده میشوند و دمای رنگیشان پایین است. شما باید بتوانید تراز سفیدی عکس را با توجه به فاکتورهایی که گفتیم به حد اعتدال برسانید تا رنگ و نور تصاویر کاملا همسو با فرم عکاسی و سوژهتان باشد.
تنظیم عمق میدان (Depth of Field)
عمق میدان کم (Shallow Depth of Field): با کاهش عمق میدان و تار کردن پسزمینه، میتوان توجه بیننده را مستقیماً به سوژه جلب کرد. این تکنیک معمولاً برای پرترهها بسیار موثر است زیرا باعث میشود که سوژه از پسزمینه جدا شود و تصویر جذابتر به نظر برسد.
استفاده از Blur (تار کردن): ابزارهایی مانند Lens Blur یا Gaussian Blur میتوانند به ایجاد عمق در تصویر کمک کنند و بکگراند را نرم و محو کنند تا توجه به چهره و ویژگیهای سوژه بیشتر شود.
تقویت وضوح سوژه: با تار کردن پسزمینه، سوژه همچنان واضح و برجسته باقی میماند، که موجب میشود جزئیات مهم (مانند چشمها و چهره) بیشتر از قبل خود را نشان دهند.

تنظیم کادر و برش
یکی دیگر از اصلیترین مراحل ادیت در عکاسی پرتره تنظیم ابعاد تصویر و کراپ صحیح و بینقص است. شاید تصور کنید این فاکتور اهمیت چندانی ندارد و نقشی در زیبایی تصاویرتان ایفا نمیکند. اما اشتباه میکنید!
کراپ صحیح و درست تصاویر پرتره به مخاطب امکان تمرکز روی جزئیات و زیباییهای تصویر را میدهد و سوژه را جذابتر از همیشه به تصویر میکشد. هر چند توصیه میکنیم از همان ابتدا هنگام عکاسی کادر تصویر خود را طوری انتخاب کنید که سوژه در بهترین موقعیت قرار بگیرد و نیاز چندانی به تنظیم ابعاد تصویر نداشته باشید، اما گاهی پیش میآید که مجبور میشوید قاب را عریضتر از چیزی که میخواهید ببندید و یقینا در چنین وضعیتی نیاز به استفاده از ابزار کراپ خواهید داشت.
- تمرکز روی سوژه: برش تصویر میتواند به شما کمک کند که سوژه را در موقعیت مناسبتری قرار دهید، بهویژه زمانی که سوژه در کادر بهطور کامل دیده نمیشود یا موقعیت آن نیاز به تغییر دارد.
- رعایت قانون یک سوم: با استفاده از برش میتوان سوژه را بهطور دقیق در تقاطع خطوط فرضی قانون یک سوم قرار داد، که باعث تعادل بیشتر و جذابیت تصویر میشود.
- حذف حواسپرتیها: در صورتی که بخشهایی از تصویر باعث حواسپرتی یا شلوغی میشود، با برش میتوان این عناصر را حذف کرد و به تصویر حس سادگی و تمرکز بیشتری داد.
- فضای مناسب برای تنفس: برش میتواند به تنظیم فضای منفی کمک کند، بهویژه در پرترههایی که فضای اطراف سوژه باید متناسب با حالت یا احساس تصویر باشد.
توجه داشته باشید که کوچکترین اشتباهی در ابعاد تصاویر باعث کاهش کیفیت پرتره و عدم توجه مخاطب به نقطه درست خواهد شد.
بیشتر بخوانید: ایده عکاسی پرتره؛ ترفندهای ۲۰۲۲ برای ثبت پرترههای جذاب

-
بک دراپ کاشی کد 24780,000–1,200,000
-
بک دراپ کاشی کد 23780,000–1,200,000
-
بک دراپ کاشی کد 22780,000–1,200,000
سخن پایانی
با تک تک مراحل ادیت در عکاسی پرتره به خوبی آشنا شدید و حتما تا به حال متوجه شدهاید که اهمیت مرحله ادیت چقدر زیاد است و چقدر باید تمرکز و دقت بالایی را صرف آن کنید. توصیه ما به شما این است که چندین بار کلیه این مراحل را بهعنوان تمرین تجربی روی تصاویر شخصیتان پیاده کنید تا بتوانید با تمرین و ممارست تبدیل به یک ادیتور حرفهای شوید. فراموش نکنید که یک عکاس حرفهای باید بر روی اصول ابتدایی ادیت مسلط باشد تا بتواند صفر تا صد کار را خودش انجام دهد.
چرا استفاده از فرمت Raw در عکاسی پرتره اهمیت دارد؟
پاسخ: فرمت Raw امکان کنترل بیشتری بر روی تغییرات نور، رنگ، و دیگر جزئیات تصویر را فراهم میکند. این فرمت اطلاعات بیشتری از سنسور دوربین را در اختیار عکاس قرار میدهد و امکان اعمال تغییرات گستردهتر در مرحله ادیت را به وجود میآورد.
چطور میتوانم تنظیمات کنتراست و روشنایی را بهینه کنم؟
پاسخ: با استفاده از ابزارهای کنتراست، curve و برایتنس در نرمافزارهای ویرایش، میتوانید تعادل بین عناصر روشن و تیره تصاویر پرتره خود را به بهترین حد ممکن برسانید. ابزارهای هیستوگرام نیز میتوانند در این فرآیند به شما کمک کنند.
چرا تنظیم وایت بالانس در تصاویر پرتره مهم است؟
پاسخ: تنظیم وایت بالانس در عکسهای پرتره کمک به حفظ طبیعیترین دما و رنگهای تصویر میکند و باعث ایجاد هماهنگی بین رنگها و نور محیط میشود.
امتیاز شما