بابافت بلاگ

ترکیب‌بندی در عکاسی محصول 📸🛒

ترکیب‌بندی در عکاسی محصول

جهان عکاسی، جهان بی‌انتهایی است و هیچ وقت نمی‌توان ادعا کرد عکاسی به پایان این جهان رسیده و توانسته هر چیزی که برای ثبت عکس خوب وجود دارد را فرا گرفته باشد. این تقریبا غیر ممکن است! اما هر عکاسی می‌تواند در حوزه کاری خودش تلاش کند بهترین باشد و قواعد را به بهترین شکل ممکن اجرا کند. عکاسی از محصول یکی از شاخه‌های عکاسی است که نیاز به مهارت بالایی دارد، چرا که نتایجش کاملا با مخاطب عامه سر و کار داشته و باید هدف مهمی را محقق کند. این هدف نمایش هر چه بهتر محصول برای بیننده و متقاعد کردن او به استفاده از محصول است.

قواعد مختلفی برای عکاسی از محصول وجود دارد که باعث بهتر شدن نتایج نهایی پروژه‌های عکاسی می‌شود. یکی از این قواعد، قواعد ترکیب بندی در عکاسی محصول است و باعث می‌شود محصول درست در نقطه‌ای از کادر قرار بگیرد که بهترین نقطه ممکن برای نمایش آن است. بر همین اساس قصد داریم در ادامه این مطلب در رابطه با تکنیک‌های مختلف ترکیب‌بندی برای عکاسی از محصول صحبت کنیم و اطلاعات مهمی را در مورد نحوه اجرای این تکنیک‌ها به شما بدهیم. با ما همراه باشید.

هدف از ترکیب‌بندی در عکاسی محصول چیست

ترکیب‌بندی به‌طور کلی اصطلاحی است که تنها برای عکاسی به کار نمی‌رود و هر هنری باید از قواعد مختلف ترکیب‌بندی به شکل منحصربه‌فرد خودش کمک بگیرد. در ترکیب‌بندی شما به‌عنوان هنرمند موظف هستید مکان درست قرارگیری اشیاء و عناصر صحنه را مشخص کنید و تلاش کنید در نگاه اول توجه بیننده‌تان جلب نقطه‌ای که می‌خواهید، بشود. شما در این مسیر به تجهیزات ضروری نیز نیاز دارید، در تجهیزات عکاسی محصول بیشتر بخوانید.

ترکیب‌بندی در عکاسی محصول
ترکیب‌بندی در عکاسی محصول

زمانی که به این مهم دست پیدا کنید، هدفتان از ترکیب‌بندی محقق خواهد شد. جزئیات نقش مهمی در کار شما دارند و در حقیقت شما بدون توجه به جزئیات و تنها با تکیه بر کلیات موضوع نمی‌توانید یک ترکیب‌بندی خوب داشته باشید. این جزئیات می‌تواند شامل هر چیزی از اکسسوری صحنه تا چیزی که در فرامتن عکس‌ها وجود دارد، باشد. اکسسوری‌ها عنصر مهمی در عکاسی هستند و تقریبا قواعد مختلف ترکیب‌بندی بدون حضور این وسایل قابلیت اجرا نخواهند داشت. همچنین در کنار یک ترکیب‌بندی صحیح، رعایت اصول چیدمان در عکاسی نیز بسیار اهمیت دارد.

شما با خلاقیت و هوش خود می‌توانید به کمک اکسسوری‌ها تعادل ایجاد کنید و اگر در این کار مهارت نداشته باشید، تمام توصیفات شما از سوژه در قاب عکس با شکست مواجه خواهد شد. ترکیب بندی در عکاسی محصول اهمیت ویژه‌ای دارد! همان‌طور که اشاره کردیم، شما باید با قوانین ترکیب‌بندی نگاه مخاطب خود را به سمت عناصر مهم کادر و سوژه اصلی هدایت کنید. این نشان می‌دهد یک ترکیب‌بندی بد تا چه حد می‌تواند یک کادر خوب را خراب کرده و در مقابل یک ترکیب‌بندی حرفه‌ای، چقدر می‌تواند یک سوژه معمولی را تبدیل به شاهکار کند.

بنابراین هدف شما از ترکیب بندی در عکاسی محصول نه فقط ثبت یک عکس خوب، که باید نشان دادن سوژه به‌عنوان مهم‌ترین رکن کادر تصویر باشد. این هدف تنها با درک و اجرای صحیح قواعد ترکیب‌بندی حاصل خواهد شد. تمرین و ممارست در اجرای درست این تکنیک‌ها می‌تواند شما را تبدیل به یک عکاس باتجربه در زمینه ترکیب‌بندی و چیدمان صحنه کند. کافی است کمی صبور باشید و سعی کنید اطلاعات خود را به شکل هدفمند در صحنه عکاسی پیاده کنید.

برای ترکیب‌بندی در عکاسی محصول حتما از قانون یک سوم استفاده کنید

یکی از کاربردی‌ترین تکنیک‌هایی که می‌توانید یرای ترکیب بندی در عکاسی محصول اجرا کنید، تکنیک قانون یک سوم است. این تکنیک در تمام شاخه‌های بصری هنر مانند نقاشی، عکاسی و سینما کاربرد دارد و می‌تواند تمام نگاه‌ها را به شکل غریزی در همان لحظه اول معطوف به سوژه اصلی کند.

اجرای این تکنیک هم نیاز به قواعد سخت و پیچیده‌ای ندارد. در حقیقت قانون یک سوم تنها از ۲ خط افقی و ۲ خط عمودی تشکیل شده‌اند که کادر تصویر شما به ۹ بخش مساوی تقسیم می‌کنند. بسیاری از گوشی‌های موبایل هوشمند و دوربین‌های دیجیتالی قادرند با فعال شدن گزینه گرید، این خطوط را به شکل پیش‌فرض روی کادر تصویر شما بیندازند تا بتوانید به شکل راحت‌تری از این قانون استفاده کنید. اما طرز استفاده از این خطوط چگونه است؟

خطوط رسم‌شده در ۴ نقطه مختلف همدیگر را قطع می‌کنند که هر یک از این نقاط همان نقاط طلایی کادر شما هستند. برای عکاسی از محصول و هدایت توجه به سوژه در نگاه اول شما باید محصول را در یکی از این نقاط چهارگانه قرار دهید. این جذاب‌ترین و در عین حال ساده‌ترین شکل از ترکیب‌بندی است که می‌توانید برای عکاسی از محصول اجرا کنید و یک ترکیب قوی از عناصر صحنه و کادر داشته باشید. زمانی که به تسلط کامل بر روی این قاعده و شکل قرارگیری خطوط رسیدید، می‌توانید تنظیمات نمایش گرید را غیر فعال و در ذهن خود به شکل فرضی هنگام عکاسی این خطوط را ترسیم کنید.

بیشتر بخوانید: ترکیب‌بندی در عکاسی غذا

برای ترکیب‌بندی در عکاسی محصول حتما از قانون یک سوم استفاده کنید
برای ترکیب‌بندی در عکاسی محصول حتما از قانون یک سوم استفاده کنید

ترکیب‌بندی متقارن در عکاسی از محصول نیز می‌تواند راهگشا باشد

یکی دیگر از ابتدایی‌ترین شیوه‌های ترکیب‌ بندی در عکاسی محصول، اجرای تکنیک عکاسی متقارن است که احتمالا بارها به شکل ناخودآگاه این تکنیک را در هنگام ثبت تصاویر مختلف پیاده کرده‌اید. ترکیب‌بندی متقارن می‌گوید سوژه باید درست در مرکز تصویر قرار بگیرد. فرقی ندارد قاب تصویر شما مستطیل افقی باشد یا عمودی و یا حتی قاب‌های مربعی ۱ در ۱. این تکنیک در هر شیوه‌ای از عکاسی به کار شما می‌آید و تاثیر خودش را می‌گذارد.

تقارن همیشه جذاب است و زیبایی همراه با نظمی را به کادر تصاویر شما می‌دهد. اگر بتوانید به شکل درست و اصولی از این تکنیک استفاده کنید، مطمئن باشید تصاویرتان در همان لحظه اول نگاه‌ها را به خود جلب خواهد کرد و شما به هدف اصلی‌تان که نمایش محصول است، خواهید رسید.

تکنیک‌های نسبت طلایی برای ترکیب‌ بندی در محصول کاربردی هستند

یکی دیگر از قواعد ترکیب‌ بندی در عکاسی محصول قاعده نسبت طلایی است. حتما پیش از این اصطلاح نسبت طلایی که یکی از اصلی‌ترین و کاربردی‌ترین مفاهیم علم ریاضی است، به گوشتان خورده است. این تکنیک در عکاسی و نقاشی بسیار رایج بوده و می‌تواند یک ترکیب فوق‌العاده برای اجرای اثر نهایی شما ایجاد کند.،در ریاضی شما بارها با عدد ۱.۶۱۸ برخورد می‌کنید که همان عدد طلایی است.

این عدد در ترکیب‌بندی‌های مختلفی مانند مارپیچ فیبوناچی و گرید طلایی کاربرد دارد و هر کدام از این د‌و تکنیک می‌توانند تاثیر عجیبی روی ترکیب‌بندی تصاویر شما بگذارند. در ادامه هر یک از تکنیک‌ها را به شکل جداگانه توضیح خواهیم داد.

تکنیک مارپیچ فیبوناچی در عکاسی از محصول

یکی از تکنیک‌هایی که بر اساس قاعده نسبت طلایی کاربرد خود را ایفا می‌کند، تکنیک مارپیچ طلایی یا مارپیچ فیبوناچی است. همان‌طور که از نام این تکنیک پیدا است، شما با یک منحنی سر و کار دارید که می‌خواهد محل دقیق قرار دادن محصول یا همان سوژه عکاسی را به شما نشان دهد. این مارپیچ باید از یکی از گوشه‌های تصویر شما آغاز شده و در گره اول به قسمت بالای کادر برسد. در ادامه بدون این که مشکلی در روند تاب خوردن این مارپیچ پیش بیاید، منحنی حرکت خود را ادامه داده و به سمت قسمت مرکزی کادر می‌رسد تا پیچ و تاپ نهایی و حلزونی‌شکل آن ایجاد شود.

این منحنی به شکل ناخودآگاه نگاه مخاطب را به سمت نقاط طلایی کادر هدایت کرده و اگر محصول را در این نقاط قرار دهید، می‌توانید به هدف اصلی خود از عکاسی محصول برسید. اما این نقاط در کجای کادر قرار دارند؟ در منحنی طلایی چند مربع بسیار کوچک ایجاد شده است که اگر محصول در یکی از این مربع‌ها قرار بگیرد، اولین توجه را از سمت مخاطب دریافت می‌کند.

انتخاب این مربع‌ کاملا به سلیقه شما و شیوه چیدمانتان بستگی دارد و می‌توانید هر طور که به نظرتان جالب‌تر است، کادر خود را چیدمان کنید. بهتر است اطراف این منحنی و محل قرارگیری محصول را چندان شلوغ نکنید تا این خطوط هدایت‌کننده بتوانند توجه بیننده را تنها و تنها به محصول جلب کنند. چرا که نگاه مخاطب به شکل غریزی هنگام دیدن تصاویری که بر اساس منحنی فیبوناچی ایجاد شده است، آرام آرام از روی مارپیچ حلزونی‌شکل حرکت کرده تا به محصول یا همان سوژه عکاسی شما برسد. اگر می‌خواهید در کادرتان از اکسسوری‌ها استفاده کنید، بهتر است آن‌ها را در اطراف خطوط قرار دهید تا نتیجه به بهترین شکل ممکن حاصل شود.

بیشتر بخوانید: ترکیب بندی در عکاسی صنعتی

تکنیک مارپیچ فیبوناچی در عکاسی از محصول
تکنیک مارپیچ فیبوناچی در عکاسی از محصول

تکنیک گرید طلایی در عکاسی از محصول

پیش از این با قانون یک سوم در عکاسی آشنا شدید و اگر نحوه اجرای آن را به خوبی متوجه شده باشید، می‌توانید به راحتی از گرید طلایی استفاده کنید. این گرید بسیار شبیه به گرید یک سوم بوده و تنها یک تفاوت کوچک است که آن را تبدیل به یک تکنیک جداگانه و کاربردی دیگر کرده است. در طراحی خطوط قانون یک سوم همان‌طور که گفتیم، باید خطوط عمودی و افقی به شکلی یکدیگر را قطع کنند که در نهایت شما ۹ چهارضلعی کاملا یکسان و یک‌اندازه داشته باشید.

اما در گرید طلایی هم‌اندازه بودن چهارضلی‌ها ملاک نیست و بلوکی که طراحی می‌شوند، نیاز نیست از تناسب ۱:۱:۱ پیروی کنند. نسبتی که بین بلوک‌های گرید طلایی جریان دارد، ۱:۰۶۱۸:۱ خواهد بود و این یعنی دو خط مرکزی این گرید کمی به یکدیگر نزدیک شده و باعث کوچک‌تر شدن بلوک مرکزی نسبت به سایر بلوک‌ها می‌شوند. این مسئله کمک می‌کند بلوک مرکزی همان بلوک طلایی باشد و اگر هنگام عکاسی از محصول سوژه را در این بلوک قرار دهید، تمام توجه اولیه مخاطب را به‌طور کامل جذب آن می‌کنید.

این که چگونه بتوانید از اکسسوری‌های مختلف برای چیدمان و تکمیل گرید طلایی استفاده کنید، کاملا به خودتان بستگی دارد، اما توصیه می‌کنیم از دیگر قواعد ترکیب‌بندی عکاسی برای هر چه بهتر نشان دادن سوژه در چنین کارهای کمک بگیرید. در تکنیک عکاسی محصول می‌توانید تمام ترفندهای مورد نیاز در عکاسی محصول را یاد بگیرید.

قانون اولویت اعداد فرد می‌تواند برای ترکیب‌ بندی در عکاسی محصول مفید باشد 

یک تکنیک بسیار ساده دیگر برای عکاسی از محصول استفاده از قانون اهمیت و اولویت اعداد فرد نسبت به اعداد زوج است. برای درک کاربرد این تکنیک، لازم است بدانید ذهن انسان به شکل ناخوداگاه و عجیبی به دنبال ایجاد تقارن و برابر است. به همین علت است که قانون اعداد فرد در عکاسی می‌تواند به کمک شما بیاید. کافی است با استفاده از این قانون کادر عکاسی خود را با اعداد فرد چیدمان کنید. یعنی چه؟

برای مثال سوژه شما یک ماسک تقویت‌کننده مو است. برای ترکیب‌بندی و چیدمان صحنه نیاز به ۴ اکسسوری دیگر دارید تا یک کادر متشکل از ۵ عنصر مختلف را داشته باشید. این نوع ترکیب‌بندی کمک می‌کند مخاطب در میان عناصر کادر به دنبال سوژه اصلی بگردد و صحنه عکاسی را به دو نیمه مختلف تقسیم کند. هر چقدر شما خلاقیت و توانایی بیشتری در چیدمان صحنه و استفاده از اکسسوری‌های مختلف داشته باشید، این قاعده بیشتر به شما کمک خواهد کرد. برای مثال می‌توانید این قانون را با قانون تقارن در ترکیب‌بندی که پیش‌تر آن را توضیح دادیم، ترکیب کنید.

البته حواستان باشد اگر چه اعداد فرد نسبت به اعداد زوج در عکاسی اهمیت بیشتری دارند، اما اگر صحنه  عکاسی و ریتم عکاسی شما به شکلی است که نباید از اعداد فرد استفاده کنید، حتما سراغ اعداد زوج بروید. یک قاعده کلی می‌گوید اعداد فرد برای نشان دادن سکون و آرامش اصلا مناسب نیستند و در مقابل اعداد زوج مناسب‌ترین گزینه برای این نوع ترکیب‌بندی به شمار می‌آیند.

ترکیب اعداد زوج، خطوط مستقیم و اشکال هندسی مربعی‌شکل به شما در نشان دادن محصولاتی که باید حس سکون و آرامش را منتقل کنند، کمک خواهند کرد. در مقابل زمانی که می‌خواهید ترکیب‌بندی‌ صحنه عکاسی‌تان مهیج، مدرن و جالب باشد، باید از اعداد فرد، اشکال هندسی مثلثی‌شکل و خطوط قطری استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: ترکیب بندی در عکاسی تبلیغاتی

قانون اولویت اعداد فرد می‌تواند برای ترکیب‌بندی در عکاسی محصول مفید باشد 
قانون اولویت اعداد فرد می‌تواند برای ترکیب‌بندی در عکاسی محصول مفید باشد 

5 ترفند ترکیب‌بندی در عکاسی محصول

در جدول زیر بصورت خلاصه 5 تکنیک ترکیب بندی در عکاسی محصول را برایتان آورده‌ایم:

ترفندتوضیحاتمزایامعایبنکات
قانون یک سومقاب عکس خود را به 9 قسمت مساوی تقسیم کنید و سوژه خود را در امتداد خطوط یا تقاطع‌های آن قرار دهید.* به عکس شما تعادل و نظم می‌بخشد. * می‌تواند به برجسته شدن سوژه شما کمک کند. * می‌تواند به ایجاد حس عمق در عکس شما کمک کند.* ممکن است همیشه برای همه عکس‌ها مناسب نباشد.* از یک خط کش یا شبکه در منظره یاب خود برای کمک به ترکیب بندی خود با قانون یک سوم استفاده کنید. * با موقعیت سوژه خود در قاب آزمایش کنید تا ببینید چه چیزی برای عکس های شما بهتر است.
فضای منفیاز فضای خالی اطراف سوژه خود برای تأکید بر آن و ایجاد حس وسعت استفاده کنید.* به عکس شما سادگی و ظرافت می‌بخشد. * می‌تواند به برجسته شدن سوژه شما کمک کند. * می‌تواند به ایجاد حس تعادل و آرامش کمک کند.* ممکن است نیاز به فضای زیادی در اطراف سوژه شما داشته باشد.* از یک لنز زاویه باز برای کمک به گنجاندن فضای منفی بیشتر در عکس خود استفاده کنید. * از یک دیافراگم باز برای محو کردن پس‌زمینه و جلب توجه به سوژه خود استفاده کنید.
خطوط پیشرواز خطوط موجود در عکس خود برای هدایت چشم بیننده به سمت سوژه خود استفاده کنید.* می‌تواند به عکس شما پویایی و هیجان ببخشد. * می‌تواند به برجسته شدن سوژه شما کمک کند. * می‌تواند به ایجاد حس عمق در عکس شما کمک کند.* ممکن است همیشه خطوط پیشرو واضحی در صحنه شما وجود نداشته باشد.* به دنبال خطوطی در عکس خود باشید که به سمت سوژه شما کشیده شده باشند، مانند جاده ها، ریل ها یا رودخانه ها. * از یک لنز زاویه واید برای کمک به تأکید بر خطوط پیشرو در عکس خود استفاده کنید.
عمق میداناز دیافراگم برای کنترل عمق میدان و محو کردن یا شارپ نگه داشتن قسمت‌های مختلف عکس خود استفاده کنید.* می‌تواند به برجسته شدن سوژه شما کمک کند. * می‌تواند به ایجاد حس عمق در عکس شما کمک کند. * می‌تواند به ایجاد حس حال و فضایی خاص کمک کند.* ممکن است نیاز به تنظیمات نوردهی دقیق داشته باشد. * ممکن است همیشه برای همه عکس‌ها مناسب نباشد.* از دیافراگم باز برای عمق میدان کم و از دیافراگم باریک برای عمق میدان زیاد استفاده کنید. * از یک سه پایه برای کمک به ثابت نگه داشتن دوربین خود در هنگام استفاده از سرعت شاتر آهسته استفاده کنید.
نسبت ابعاداز نسبت ابعاد مختلف برای ایجاد حس و حال متفاوت در عکس های خود استفاده کنید.* می‌تواند به عکس شما خلاقیت و علاقه ببخشد. * می‌تواند به برجسته شدن سوژه شما کمک کند. * می‌تواند به ایجاد حس حال و فضایی خاص کمک کند.* ممکن است همیشه برای همه عکس‌ها مناسب نباشد.* با نسبت‌های ابعاد مختلف مانند 16:9، 4:3 و مربع آزمایش کنید تا ببینید چه چیزی برای عکس‌هایتان بهتر است. * از نرم افزار ویرایش عکس برای برش عکس خود به نسبت ابعاد دلخواه خود استفاده کنید.
5 ترفند ترکیب‌بندی در عکاسی محصول

کلام ‌پایانی

عکاسی از محصول جذابیت‌های خاص خودش را دارد، چرا که شما به‌عنوان عکاس با مخاطب عامه طرف هستید باید او را برای تماشا، خرید و یا استفاده از محصولی خاص مجاب کنید. این باعث می‌شود نتوانید همیشه بر روی یک خط حرکت کنید و مجبور می‌شوید راه‌های تازه را امتحان کنید. همچنین شما می‌توانید تصاویر فوق‌العاده ای را از طریق تکنیکی به نام عکاسی 360 درجه ثبت کنید. اطلاعات بیشتر در عکاسی ۳۶۰ درجه محصول.

تکنیک‌های ترکیب‌ بندی در عکاسی محصول به شما کمک خواهند کرد این مسیر را با احتمال ریسک کمتری طی کنید و تصاویری را به ثبت برسانید که نگاه مخاطب را در همان لحظه اول معطوف به سوژه یا همان محصول می‌کند. توصیه می‌کنیم حتما از تکنیک‌های گفته‌شده نهایت استفاده را ببرید.

سوالات متداول

هدف از ترکیب‌ بندی در عکاسی محصول چیست؟

شما باید با قوانین ترکیب‌بندی نگاه مخاطب خود را به سمت عناصر مهم کادر و سوژه اصلی هدایت کنید.

انواع ترکیب‌ بندی در عکاسی محصول چیست؟

1. قانون یک سوم 2. ترکیب‌بندی متقارن 3. تکنیک‌های نسبت طلایی 4. تکنیک مارپیچ فیبوناچی 5. تکنیک گرید طلایی 6. قانون اولویت اعداد فرد

منابع: + + +

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *