عکاسی سیلوئت، ضد نور، سایه نما یا سایه رخ تمام نامهایی است که برای این تکنیک عکاسی انتخاب کردهاند. حالا این تکنیک چیست؟ از این تکنیک در دنیای نقاشی و عکاسی استفاده میشود. اگر بتوانید یک عکس درست با این تکنیک بگیرید، مطمئنا عاشق آن خواهید شد. عکاسی ضد نور در عین سادگی دارای نکات ریز و پیچیدهای است که، رعایت کردن آنها نشان از تخصص و مهارت بالای شما در عکاسی دارد. تا آخر مقاله همراه ما باشید.
تعریف عکاسی سیلوئت یا ضد نور
مشخصههای عکس سیلوئت به این شکل است که، سوژه کاملا سیاه و بدون جزئیات بنظر میرسد و در پس زمینهای روشن قرار دارد. این تکنیک خالق یک اثر هنری است که بسیاری از عکاسان و مخاطبین در سرتاسر دنیا به آن علاقه دارند. این سبک عکس را میتوان با هر منبع نوری ایجاد کرد، زیباترین آنها معمولا زمانی است که خورشید نزدیک به سطح افق قرار دارد (در ادامه دلیل آن را میگوییم).
تکنیکهای عکاسی سیلوئت
برای اینکه بتوانید عکس سیلوئت خوبی ثبت کنید باید چند نکته ساده را رعایت کنید. نکاتی که در این بخش خواهیم گفت برای عکاسی و فیلمبرداری با سیلوئت کاربرد دارد.
هرگز لنز را بهصورت مستقیم سمت نور آفتاب نگیرید، نوری که از منبع نور ساطع میگردد باید روی سوژه تابانده شود و نباید با لنز شما برخورد کند. حتی اگر نور پشت زمینه ضعیف باشد هم مشکلی نیست، در اینصورت زمینه شما فقط خاکستری خواهد شد. کلید طلایی برای عکاسی سیلوئت این است که منبع نور، نوری سبک و نرم را بهصورت یکدست به سوژه بتاباند.
نکته:
ماهیت سوژه باید از روی سایه قابل تشخیص باشد که چیست. برای مثال عکاسی از یک جعبه یا استوانه با تکنیک سیلوئت میتواند شامل خیلی چیزها شود و معنایی ندارد. بهترین سوژهها، سوژههایی هستند که برای بینندگان آشنا باشند، مانند: درخت، انسان، کوه یا هرچیزی که مردم برای درکش نیازی به تفکر طولانی ندارند.
در عکاسی ضد نور، سوژه را ساده نگهدارید
سعی کنید در کادرتان فقط سوژه باشد، تمام کادر را از عوامل اضافی حذف کنید، اینکار باعث میشود تا تمام توجه مخاطب به سوژه جلب شود. در عکاسی ضد نور هیچ جزئیاتی از سوژه مشخص نیست غیر از سایه حالا تصور کنید شما کادرتان را با اکسسوری و وسایل دیگر پر کنید، چه اتفاقی خواهد افتاد؟
بیشتر بخوانید: ۷ ایده عکاسی بدون چهره 🤳 جذابتر و مرموزتر به نظر برسید!
قاب بندی درستی داشته باشید
قاب بندی یعنی هدایت چشم مخاطب به سوژه اصلی توسط هر عاملی که ممکن باشه. مثل: جهت رشد شاخه درختان، رنگها، دربها، ایجاد کنتراست در تصویر. اگر قاب بندی را به درستی انجام دهید یک عکس جذاب خروجی کارتان خواهد شد.
قاب بندی کردن عکس به مخاطب کمک میکند حتی در شلوغترین عکسها هم به سوژه توجه کند. بعضی اوقات سادگی سخت است یا اصلا ممکن نیست، برای مثال شما در بازار میخواهید عکاسی سیلوئت کنید، در اینصورت سادگی، خلوتی و حذف عناصر اضافه عملا ممکن نیست، اوج کاربرد قاب بندی برای چنین شرایط سخت است.
از خطوط در عکاسی کمک بگیرید
یکی از روشهای بولد کردن سوژه این است که آنها را مماس با خطوط قرار دهید و از کنتراستی که با پشت تصویر ایجاد شده، سوژه را نشان دهید. گاهی اوقات نیز خود خطوط سوژه ما در عکاسی هستند، مانند: صخرهها، کوهها یا هرچیز دیگری که در آن خط وجود داشته باشد.
خطوط آنقدر قدرتمند هستند که میتوانند، یک عکس را به کل نابود یا تبدیل به یک عکس فوق العاده کنند.
بیشتر بخوانید: عمق میدان در عکاسی چیست؟
از الگوها استفاده کنید
الگو و تقارن به تصویر شما کمک میکند تا حس تعادل را به مخاطب القا کنید، البته نیازی نیست کل تصویرتان متقارن باشد، بلکه میتوانید به وسیله سوژه اصلی، تقارن و تعادل تصویر را بشکنید تا توجه بیننده به سوژه جلب شود.
برای مثال پنجرهای را تصور کنید که تمام الگوهای روی شیشهها شبیه به یکدیگر هستند و چند پرنده در لبه پنجره نشستهاند، این ایده میتواند چشم مخاطب را کاملا بهسمت سوژه اصلی (پرنده) بچرخاند.
در عکس بالا خانمی که در سمت چپ تصویر حضور دارد، تقارنی که از شبکههای پنجرهها ایجاد شده را شکسته و سوژه اصلی را در تصویر مشخص کرده است.
بیشتر بخوانید: مثلث نوردهی چیست؟ مثال کاربردی از نور و عکاسی🔺
داستانسرایی فراموش نشود!
شنیدن داستان همیشه برای انسانها جذاب بوده، سعی کنید با عکس داستانی را روایت کنید (فرق عکاس آماتور و حرفهای دقیقا همین نکات ریز است)، عکسهایی که داستان دارند معمولا از پس یک اتفاق احساسی، اجتماعی، روایتگری یا داستانی الهام بخش به وجود میآیند. این بخش عکاسی کاملا به ذوق هنری و تجربه شما بستگی دارد.
نکته: بهترین ساعت برای عکاسی سیلوئت هنگام طلوع یا غروب خورشید است، چرا که خورشید بعنوان منبع نوری بزرگ، با نوری نرم بصورت مایل به سوژه تابیده میشود.
استفاده از نور های مصنوعی برای عکاسی سیلوئت
درست است که بزرگترین و بهترین منبع نور برای عکاسی مخصوصا عکاسی سیلوئت، خورشید است، اما نور خورشید معایبی دارد، نور خورشید قابل کنترل نیست و برای خلق بعضی تصاویر محدودمان میکند. پیشنهاد ما استفاده از نورهای مصنوعی است، که میتوانیم با بهرهگیری از آنها تصاویر خلاقانهتری را ثبت کنیم، از طرفی نیز نورهای مصنوعی کاملا قابل کنترل هستند و کاملا دستمان را باز میگذارند.
بیشتر بخوانید: رنگ مکمل در عکاسی؛ آموزش نحوه استفاده از رنگهای ثانویه و حساس
عکاسی سیلوئت در خانه
به دو شیوه میتوانید در خانه عکاسی سیلوئت انجام دهید:
- با نور طبیعی: برای اینکه با نور طبیعی بتوانید یک عکس خوب ثبت کنید باید در مقابل پنجره عکستان را ثبت نمایید و سپس تنظیمات لازم را با ویرایشگرهای موبایل یا دسکتاپ انجام دهید.
- با نور مصنوعی: اگر با نور مصنوعی قصد دارید که عکاسی کنید، نیاز به فلاش یا نور ویدیویی دارید. دقت کنید که منبع نور باید پشت سرتان قرار گیرد.
تکنیک عکس بالا این است که، پس زمینه مشکی انتخاب کنید و با نورپردازی ریم لایت ظریفی در اطراف سوژه ایجاد کنید. این شیوه، یکی از بهترین و جدیدترین شیوههایی هست که میتوانید یک عکس خلاقانه ضد نور بگیرید.
در ادامه چند پیشنهاد برای عکاسی به سبک سیلوئت در خانه را برایتان لیست کردهایم:
- با استفاده از نور خورشید: برای گرفتن عکس سیلوئت با استفاده از نور خورشید، می توانید فرد یا شیء مورد نظر را در برابر پنجره یا دریچه بازیابی نور قرار دهید و در عین حال از پشت به آن نگاه کنید. این کار باعث میشود که شخص یا شیء به صورت سیلوئت در بیاید.
- با استفاده از لامپ: میتوانید با قرار دادن یک لامپ در پشت فرد یا شیء مورد نظر، تصویری سیلوئتی از آن بگیرید. این روش بسیار ساده است و میتوانید با تغییر محل قرار دادن لامپ، نتایج مختلفی را به دست آورید.
- با استفاده از پرده: یکی دیگر از روشهای ساده برای گرفتن عکس سیلوئت، استفاده از پرده است. برای این کار، میتوانید فرد یا شیء مورد نظر را در برابر پرده قرار دهید و پشت آن یک نورپرداز ساده (مثل فلاش دوربین) را قرار دهید تا نور روی پرده باشد و شخص یا شیء به صورت سیلوئتی نمایش داده شود.
عکاسی سیلوئت با موبایل
اگر طرفدار عکاسی با موبایل هستیدT باید بدانید که میتوانید عکسهای خیره کنندهای را با موبایلتان بگیرید و فرقی نمیکند که آیفون دارید یا اندروید.
در مرحله اول سوژه را مقابل منبع نور قرار دهید و سپس خودتان در برابر سوژه قرار بگیرید، به نحوی که سوژه بین شما و منبع نور قرار گیرد. سپس کادر خودتان را ببنید، اگر عکستان روی سوژه فوکوس نیست، با یک ضربه روی سوژه آنرا فوکوس کنید و انگشتتان را بسمت پایین بکشید تا نوردهی کم شود.
اگر دوربین گوشی شما قابلیت Pro دارد کارتان راحتتر است و بصورت دستی میتوانید از آنجا تمام تنظیمات را، مانند دوربین کنترل نمایید. دقت کنید که پایینترین ایزو ممکن و سرعت شاتر بالا را انتخاب کنید. همچنین میتوانید برای ادیت تصاویرتان، از اپلیکیشنهای زیر استفاده کنید:
- Photoshop Express
- Lightroom Mobile
- Snapseed
- PicsArt
بیشتر بخوانید: عکاسی خلاقانه با موبایل؛ صفر تا صد خلاقیت در موبایل گرافی 🤳
تنظیمات دوربین برای عکاسی سیلوئت
برای اینکه عکس سیلوئت بهتری را ثبت کنید، بهتر است نگاهی به تنظیمات دوربین خود بیندازید. در این بخش به چند نکته ساده برای تنظیمات دوربین اشاره کردهایم.
دوربین را روی حالت دستی یا منوآل قرار دهید | هدف حالت خودکار دوربین پیدا کردن نور مناسب برای سوژه است، اما هدف ما در عکاسی سیلوئت نوردهی کم به سوژه است و شیوه انجام آن بصورت دستی است. بخش خودکار دوربین خودش تمام تمام تنظیمات لازم را برای بهترین حالت نوری انجام میدهد، پس اصلا برای عکاسی سیلوئت مناسب نیست. |
روی سوژه فوکوس کنید | بهترین کار در عکاسی ضد نور یا سایه نما استفاده از فوکوس دستی است. زمانیکه شما دکمه شاتر را فشار دهید، دوربین دوباره بطور خودکار فوکوس میکند و تمام تلاشتان از بین خواهد رفت. پس حتما از فوکوس دستی استفاده نمایید! |
تنظیمات را به حالت نورسنجی نقطهای تغییر دهید | وقتی درحال استفاده از این حالت هستید، به دوربین میتوانید دستور دهید تا از کدام بخش تصویر نور بیشتری را دریافت کند، که مطلوب ما نور پسزمینه است. |
نور بکگراند را چک کنید | نیازی نیست تا میزان نوردهی در تمام تصویر را اندازه گیری کنید؛ منبع نور را در وسط کادر قرار دهید، سپس نورسنج دوربین را چک کنید و بر اساس آن تنظیمات را اصلاح کنید. |
پایینترین ISO را انتخاب کنید | برای عکس سیلوئت از پایینترین میزان ISO استفاده کنید، ISO 100 گزینه مناسب و ایده آلی است. |
دیافراگم را تنظیم کنید | از دیافراگم مثلا f/8 یا f/11 استفاده کنید تا همه کادرتان فوکوس باشد. |
سرعت شاتر را تنظیم کنید | اگر سرعت شاتر را خیلی پایین بیاورید، تصویر روشن خواهد شد (چرا که زمان نوردهی بیشتر میشود) و اگر آن را زیاد بالا ببرید، تمام تصویرتان تاریک خواهد شد. سعی کنید در سرعت ایده آل و استاندارد آن را قرار دهید. |
از گزینه براکتینگ استفاده کنید | بهتر است چند عکس در شرایط نوری متفاوت ثبت کنید و از بین آنها بهترین را انتخاب کنید. با فعال کردن گزینه براکتینگ، خود دوربین در یک لحظه تمام تنظیمات لازم را انجام میدهد و چند عکس در شرایط نوری مختلف میگیرد و نیازی نیست که نور را بصورت دستی تنظیم کنید. |
سخن پایانی
دنیای عکاسی پر است از تکنیکها و ترفندها و کسی در دنیا نمیتواند ادعا کند که در تمام ژانرها و شاخههای عکاسی استاد است. شما برای یادگیری درست عکاسی باید در هر شاخهای که تمایل دارید حرفهای فعالیت کنید، سالها تجربه کسب کنید، اما مهمتر از تجربه کردن، درست یادگرفتن است که باید با استادی دلسوز و حرفهای کار کنید. بابافت این افتخار را دارد که در زمینه آموزش عکاسی تبلیغاتی و عکاسی غذا سالها فعالیت کرده و صدها دانشجو را روانه بازار کار کرده است. همین الان برای کسب اطلاعات بیشتر به شبکههای اجتماعی ما مراجعه نمایید.
منبع نور هرچقدر بزرگ باشد و نور ملایمتری را به سوژه بتاباند عکس سیلوئت بهتری را میتوانید ثبت کنید.
نور خورشید قابل کنترل نیست و برای خلق بعضی تصاویر محدودمان میکند. پیشنهاد ما استفاده از نورهای مصنوعی است، که میتوانیم با بهرهگیری از آنها تصاویر خلاقانهتری را ثبت کنیم، از طرفی نیز نورهای مصنوعی کاملا قابل کنترل هستند و کاملا دستمان را باز میگذارند.
قاب بندی یعنی هدایت چشم مخاطب به سوژه اصلی توسط هر عاملی که ممکن باشه. مثل: جهت رشد شاخه درختان، رنگها، دربها، ایجاد کنتراست در تصویر.