روشهای متنوع و زیادی برای ثبت تصاویر و ویدیوها وجود دارد که بسیاری از این روشها هنگام کسب تجربه توسط فیلمبرداران و عکاسان کشف شده است. یکی از جذابترین روشهای فیلمبرداری که میتوان در آن خلاقیت و هوش زیادی به خرج داد و مخاطب را مجذوب خروجی نهایی کرد، فیلمبرداری هایپرلپس است. حتما ویدیوهای تایم لپس را در شبکههای مجازی مختلف دیدهاید. هایپرلپس یکی دیگر از انواع این شاخه از فیلمبرداری است که شباهتها و تفاوتهایی با تایم لپس دارد. در ادامه این مطلب قصد داریم راهنمای فیلمبرداری هایپرلپس را برایتان آماده کرده و شما با صفر تا صد انجام یک پروژه فیلمبرداری هایپرلپس آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
فیلمبرداری هایپرلپس چیست و چه تفاوتی با تایم لپس دارد؟
هایپرلپس تکنیکی محبوب و بسیار خاص است که در آن تعدادی شات حرکتی و موزون برای جذابتر شدن ویدیوها مورد استفاده قرار میگیرد. در مقابل، تایم لپسها عموما یک شات ثابت یا تصویری دارند که در آن دوربین حرکت خاصی نکرده و یا حرکات خیلی جزئی دارد.
یکی دیگر از تفاوتهای هایپرلپس و تایم لپس در این است که برای ثبت هایپرلپسها شما بهعنوان فیلمبردار باید مدام به اطراف حرکت کنید و دوربین را نیز به شکل فیزیکی از یک نقطه به نقطهی دیگری حمل نمایید. همچنین سرعت این حرکات باید نسبتا بالا باشد تا تصاویر به آن صورتی که باید ثبت شود. این در حالی است که در تایم لپس، دوربین معمولا در یک نقطه ثابت میشود و منظره مقابلش را ثبت میکند.
راهنمای فیلمبرداری هایپرلپس
حال که دانستید هایپرلپس چیست و چه تفاوتهایی با تایم لپس دارد، وقت آن رسیده که نحوه فیلمبرداری هایپرلپس را آموزش ببینید. شاید باورتان نشود، ولی ساخت ویدیوهای هایپرلپس سادهتر از آن چیزی است که فکرش را میکنید! شما تنها لازم است مجموعهای از تصاویر و شاتها را به ثبت رسانده و سپس آنها را به شکل متوالی در کنار هم با سرعت بسیار بالا ادیت کنید.
اگر انسان صبوری هستید، در کار خود تمرکز دارید و تجهیزات مورد نیاز در اختیارتان هست، میتوانید یک هایپرلپس فوقالعاده بسازید. در حال حاضر صنعت ساخت گوشیهای تلفن همراه هوشمند تا جایی پیش رفته است که در دوربینهای آنها حالت Hyperlapse به شکل دیفالت وجود دارد و شما تنها لازم است آن را فعال کنید.
برای این کار باید دوربین را باز کرده، روی حالت هایپرلپس بروید و فیلمبرداری را آغاز کنید. در حقیقت این برنامه سختترین بخش پروسه فیلمبرداری که همان پردازش فیلم است را انجام میدهد و شما پس از پایان کار یک ویدیوی هایپرلپس بسیار جذاب خواهید داشت.
بیشتر بخوانید: درآمدزایی از عکاسی؛ راههای 💸 کسب درآمد از عکاسی در سال ۲۰۲۳
اگر میخواهید کمی تخصصیتر پیش بروید، باید از دوربینهای DSLR حرفهای استفاده کنید. بهطور کلی شما برای انجام این کار به چهار عنصر فیزیکی و غیرفیزیکی نیاز دارید؛ دوربین، لنز، قدرت بدنی و خلاقیت. دوربین شما میتواند دوربین DSLR، دوربین بدون آینه و حتی دوربین گوشی موبایلتان باشد.
در واقع شما در این فاکتور محدودیت خاصی نخواهید داشت. حال اگر از دوربینهای DSLR با قابلیت تعویض لنز استفاده میکنید و دوربینتان فول فریم است، در بهترین حالت میتوانید لنزی را نصب نمایید که عرض تصویر آن بیشتر از ۲۴ میلیمتر نیست و زیاد هم زوم نمیشود. چرا که شما باید تمام جزئیات صحنه را در کادرتان داشته باشید.
اما منظور از قدرت بدنی چیست؟ همانطور که در بخش تفاوت هایپرلپس با تایم لپس گفتیم، در فیلمبرداری هایپرلپس شما نمیتوانید دوربین را در یک نقطه ثابت نمایید و باید طی مدتی طولانی آن را همراه خود در جهتهای مختلف حمل کرده و حرکت دهید.
یقینا این مسئله نیاز به قدرت عضلانی و آمادگی بدنی خوبی دارد. فاکتور هوش و خلاقیت هم که در تمام اشکال عکاسی و فیلمبرداری نیاز است. شما باید در سرتاسر پروژه از خلاقیت خود استفاده کرده و از هیچ اشتباه و امتحانی واهمه نداشته باشید.
بیشتر بخوانید: قانون نسبت طلایی در عکاسی
بررسی هایپرلپس Fixed point و هایپرلپس Panدر راهنمای فیلمبرداری هایپرلپس
برای انجام عکاسی و فیلمبرداری هایپرلپس روشهای متنوعی در مقابل شما قرار دارد؛ اما بهطور کلی این نوع فیلمبرداری دو سبک اصلی به نام fixed point و pan دارند که عموما یکی از آنها با توجه به کاربرد و شرایط مورد توجه فیلمبردار قرار میگیرد.
فیلمهایی که با سبک fixed point ضبط و ثبت میشوند، یک سوژه ثابت دارند که همیشه داخل فریم قرار میگیرد و سایر حرکات دوربین اطراف آن سوژه انجام میشود. این سبک رایجتر از تکنیک pan است و فیلمبرداران ترجیح میدهند از آن استفاده کنند. در مقابل تکنیک هایپرلپس pan است که در آن سوژه ثابتی وجود ندارد و اغلب ویدیو نهایی، تنها شامل یک تصویر وسیع از یک صحنه گسترده است.
برای فیلمبرداری هایپرلپس به چه چیزهایی نیاز است؟
حال که تفاوت انواع سبکهای هایپرلپس را آموختید و فاکتورهای مورد نیاز برای انجام آنها را شناختید، وقت آن رسیده که نحوه فیلمبرداری هایپرلپس از آغاز تا انجام را بیاموزید. برای انجام این کار باید چند مرحله را پشت سر بگذارید که در ادامه در ارتباط با آنها توضیحاتی به شما میدهیم.
مرحله اول: انتخاب سوژه
اولین مرحله پیش روی شما برای انجام فیلمبرداری هایپرلپس، انتخاب سوژه است. در حقیقت سوژه مرکزی اصلیترین بخش از ویدیوی شما به حساب میآید. سوژه شما میتواند یک مکان خاص، یک منظره طبیعی، یک شخص یا حتی یک شیء باشد.
از آنجایی که مرکزیترین بخش فیلم شما سوژهتان است، باید جذابیت و کاریزمای خاصی داشته باشد تا بتواند مخاطب را متمرکز کند و شما باید سوژه اصلیتان را در مرکز تصویر قرار دهید. همیشه هم لازم نیست سوژه شما یک «چیز» خاص و ثابت باشد.
در برخی از مواقع عکاس ترجیح میدهد سوژههای انتزاعیتر و متحرکتری مانند خیابان یا جاده را انتخاب کند. در این وضعیت تمام عناصر موجود در خیابان و جاده مانند ماشینها، درختها و ساختمانها نیز بخشی از سوژه کار خواهند بود. این بستگی به خلاقیت شما دارد. شما میتوانید در انتخاب سوژه انعطاف زیادی به خرج دهید و هر آنچه دوست دارید را در ویدیوی هایپرلپستان به تصویر بکشید.
بیشتر بخوانید: راهنمای فیلمبرداری اسلوموشن
مرحله دوم: بررسی شرایط پیش رو
مهمترین کاری که باید برای ضبط فیلمبرداری هایپرلپس انجام دهید، بررسی شرایط پیش رو است. شما در این مرحله تا جایی که میتوانید باید برنامهای که در پیش دارید را مرحله به مرحله مشخص کرده و برای تک تک لحظات آن برنامهریزی کنید. در حقیقت شما باید بدانید در هر لحظه میخواهید چه کاری انجام دهید و در چه نقطهای از سوژه فیلمبرداری کنید. این مرحله اهمیت بسیار زیادی دارد و هر چقدر روی آن وقت بگذارید، نتیجه نهایی کیفیت بالاتری خواهد داشت.
مرحله سوم: بررسی تنظیمات دوربین
مرحله بعدی که برای شروع فیلمبرداری هایپرلپس باید انجام دهید، بررسی تنظیمات دوربین است. در این مرحله شما باید دوربین خود را به شکلی تنظیم نمایید که هنگام گرفتن تصاویر نوردهی (Exposure) کاملا ثابت و بدون تغییر باشد و رکورد آن در دیگر تصاویر حفظ شود.
این گزاره به چه معنا است؟ معنای آن این است که هر یک از تصاویر شما که قرار است پشت سر هم قرار بگیرند و ویدیوی هایپرلپستان را بسازند، باید از نظر کادربندی، نوردهی و White Balance کاملا مشابه تصویر قبلی باشند.
البته شما میتوانید تمامی این فاکتورها را مرحله به مرحله حین انجام کار تنظیم نمایید تا مطمئن شوید شرایط نوری تصاویر تغییری نمیکند. فراموش نکنید در نهایت باید این فریمهای ثبتشده را پشت سر هم قرار دهید تا یک ویدیوی کامل داشته باشید.
بنابراین تغییرات خاص و عجیبی در هر یک از آنها اعمال نکنید تا بعدا به مشکل برنخورید. کوچکترین تغییر در تنظیمات دوربین و ثبت تصاویر با آن تنظیمات میتواند باعث خراب شدن تمام ویدیو شود.
بیشار بخوانید: آموزش دابل اکسپوژر در فتوشاپ
مرحله چهارم: انتخاب مسیر حرکت دوربین در راهنمای فیلمبرداری هایپرلپس
در مرحله چهارم نیاز است مسیر حرکت دوربین را انتخاب کرده و برای نحوه حرکت آن برنامهریزی کنید. این بخش اهمیت بسیار زیادی دارد و اکثر فیلمبرداران تازهکار به دلیل عدم توجه به آن در نهایت با مشکل مواجه میشوند. فراموش نکنید تمام فریمهای ثبتشده توسط دوربین شما باید از یک ارتفاع مشخص نسبت به سوژه ضبط شود و کوچکترین تفاوتی در توالی فریمها، تمام ویدیوی شما را با مشکل مواجه خواهد کرد.
هایپرلپسها عموما از نظر شیوه حرکت کردن دوربین سه شکل متنوع دارند؛ دور شدن از سوژه، حرکت به سمت سوژه و حرکت در اطراف سوژه. اگر قرار است اولین تجربه ساخت هایپرلپس را از سر بگذرانید، توصیه میکنیم تنها از یک نوع حرکت استفاده کنید.
اگر هنوز نمیدانید چگونه باید یک مسیر مشخص را طراحی کنید، میتوانید از الگوهای آماده استفاده نمایید. مثلا اگر سوژهتان در خیابان قرار دارد، بهترین گزینه سنگفرشهای پیادهرو است. پیروی از این الگوها به شما کمک خواهد کرد بتوانید الگوهای ذهنی خوبی طراحی کنید و مسیر پیش رویتان را مشخص نمایید.
البته گمان نکنید که با پیدا کردن مسیر و طراحی آن کارتان تمام شده و میتوانید با یک برداشت هایپرلپس خود را ثبت کنید! شما ممکن است پیش از انجام برداشت اصلی نیاز داشته باشید که بهصورت آزمایشی چند برداشت بگیرید تا بتوانید اشتباهات موجود را رفع کنید.
مرحله پنجم: در راهنمای فیلمبرداری هایپرلپس شروع به فیلمبرداری کنید
حال که تمام مراحل ابتدایی کار را انجام دادید، وقت آن رسیده که دوربین را روی حالت RAW بگذارید و کار خود را شروع کنید. چرا بهتر است از حالت RAW استفاده کنید؟ فریمها در این وضعیت بهصورت خام به ثبت میرسند و شما میتوانید در مرحله ویرایش هر گونه تنظیماتی که فکرش را میکنید، روی آنها اعمال کنید.
فراموش نکنید تصاویر ثبتشده با فرمت RAW در حالت کلی بزرگتر از تصاویر JPEG هستند و به همین دلیل به فضای ذخیرهسازی بیشتری برای ثبت آنها نیاز دارید. بنابراین از یک رم باکیفیت و با حافظه بالا استفاده کنید.
همچنین همانطور که دارید به سمت جلو قدم برمیدارید و فریمهای خود را ثبت میکنید، حواستان به کادربندی باشد. باید توجه داشته باشید هر قدمی که به جلو برمیدارید و هر شاتی که ثبت میکنید، فاصله یکسانی داشته باشد تا ریتم کارتان به هم نریزد.
یک ترفند و تکنیک کاربردی که میتوانید در این قسمت پیاده کنید، حفظ فاصله مناسب و نسبتا دور از سوژه است؛ زیرا شما هر چقدر از سوژه خود دورتر قرار بگیرید، قادر خواهید بود بین شاتهایتان سریعتر حرکت کرده و تصاویر را به ثبت برسانید.
برای ثبت فریمهایتان عجله نکنید! صبر داشته باشید و تا جایی که میتوانید این فرایند را با دقت و حوصله بالا انجام دهید. اعمال سرعت زیاد در ثبت فریمها منجر به خراب شدن نتیجه نهایی خواهد شد.
پس از اینکه فریمهایتان را ثبت کردید، میتوانید کمی خستگی در کنید. شما بخش مهمی از پروسه فیلمبرداری خود را انجام داده دادهاید و تنها لازم است در این فرصت تصاویر ثبتشده را بررسی کنید تا اگر مشکلی وجود دارد، آنها را رفع نمایید.
نگران نباشید! حتی اگر نقصی در کارتان بود، میتوانید مجددا فیلمبرداری کنید و یا اگر آنقدر کوچک بود که به چشم نمیآمد، بیخیالش شوید. به خودتان فرصت اشتباه کردن بدهید و از اشتباهاتتان درس بگیرید.
مرحله ششم: فریمها را ادیت کنید
تجربه میگوید بهترین کار برای شروع مرحله ادیت، دستهبندی کردن تصاویر در یک فولدر مشخص است. این کار کمک میکند تمرکز بالاتری داشته باشید و راحتتر تصاویر را ویرایش کنید. سپس نیاز به یک برنامه ویرایش تصویر دارید. لایتروم یکی از بهترین و کاملترین برنامههای موجود است.
تصاویرتان را به برنامه منتقل کرده و از ویرایشهای پایه شروع به کار کنید. فراموش نکنید نوردهی و وایتبالانس تمامی تصاویر باید یکسان باشد. پس از انجام ویرایش تصاویر آنها را به افترافکت یا پریمیر منتقل کنید تا بتوانید فیلم خود را بسازید.
اگر مرحله ویرایش را بهدرستی و بر اساس توالی عکسها انجام داده باشید، هر دو برنامه تصاویر را به شکل درست و به ترتیب در کنار هم قرار میدهند. از تصاویر جمعآوری شده یک مجموعه بسازید و سپس افکت Warp Stabilizer را روی فیلم اعمال کنید.
این افکت باعث میشود لرزش دست شما در طول ثبت فریمها حذف شده و فیلم کاملا ثابت شود. تنظیمات دلخواه خود را اعمال کنید و موسیقی مورد نظرتان را روی ویدیو اضافه کنید. اگر از همه چیز رضایت دارید، از ویدیوتان خروجی بگیرید. پروژه تمام شده و فیلم هایپرلپس شما آماده است!
در این مطلب یک راهنمای فیلمبرداری هایپرلپس را برای شما تدوین کردیم. همانطور که دیدید، این کار نیاز به دقت و صرف زمان دارد و شما میتوانید با کسب مهارت و تجربه در این حوزه به یک فرد حرفهای تبدیل شوید.
از آنجایی که مرکزیترین بخش فیلم شما سوژهتان است، باید جذابیت و کاریزمای خاصی داشته باشد تا بتواند مخاطب را متمرکز کند و شما باید سوژه اصلیتان را در مرکز تصویر قرار دهید. همیشه هم لازم نیست سوژه شما یک «چیز» خاص و ثابت باشد.
باید دوربین خود را به شکلی تنظیم نمایید که هنگام گرفتن تصاویر نوردهی (Exposure) کاملا ثابت و بدون تغییر باشد و رکورد آن در دیگر تصاویر حفظ شود.
این گزاره به چه معنا است؟ معنای آن این است که هر یک از تصاویر شما که قرار است پشت سر هم قرار بگیرند و ویدیوی هایپرلپستان را بسازند، باید از نظر کادربندی، نوردهی و White Balance کاملا مشابه تصویر قبلی باشند.
فراموش نکنید تصاویر ثبتشده با فرمت RAW در حالت کلی بزرگتر از تصاویر JPEG هستند و به همین دلیل به فضای ذخیرهسازی بیشتری برای ثبت آنها نیاز دارید. بنابراین از یک رم باکیفیت و با حافظه بالا استفاده کنید.