امروزه با صنعتی شدن بسیاری از شهرها، محل زندگی انسانها از طبیعت بکر و دستنخورده دور شده است. البته پارکهای شهری تا حدی توانستهاند خود را بهشرایط زیست محیطی طبیعت نزدیک کنند و برای لحظاتی هم که شده، انسانها را از فضای پر از آلودگی و دود و دم شهر دور کنند. در پارکها سوژههای بسیار زیادی وجود دارد؛ کودکانی که مشغول بازی هستند، خانوادههایی که از آنها مراقبت میکنند، سالمندانی که با یکدیگر معاشرت میکنند، پرندگان و حیواناتی که بهدور از هیاهوی شهر جولان میدهند و دهها اتفاق جذاب دیگر تنها بخشی از زیباییهای پارک است. همین مسئله سبب شده بسیاری از عکاسان پارکها را بهعنوان لوکیشن عکاسی چه برای عکاسی پرتره و چه برای عکاسی منظره انتخاب کنند. عکاسی در پارک در نگاه اول آسان بهنظر میآید، اما اگر بخواهید قوانین و اصول حرفهای را رعایت کنید، میبینید که این شاخه از عکاسی چقدر حرف برای گفتن دارند. در ادامه این مطلب میخواهیم چند ترفند و ایده عکاسی در پارک بهشما بدهیم تا بتوانید با استفاده از آنها و بهکمک خلاقیت خودتان، تصاویر چشمنواز و بینقصی ثبت کنید. با ما همراه باشید.
ایده عکاسی در پارک؛ یک دوربین مناسب انتخاب کنید
دوربین یار همیشگی شما در تمام پروژههای عکاسیتان خواهد بود، بنابراین باید بهترین و مناسبترین گزینه موجود را تهیه کنید. البته امکان عکسبرداری با گوشیهای همراه هوشمند نیز وجود دارد که امروزه با پیشرفت تکنولوژی بسیار قوی و حرفهای شدهاند؛ اما بههر حال تفاوت عکسی که با دوربین DSLR ثبت شده، کاملا واضح است.
اگر امکان استفاده از دوربینهای دیجیتال تخصصی را ندارید، با رعایت نکات و قوانین عکاسی با موبایل میتوانید از همان دوربین گوشی تلفن همراهتان استفاده کنید؛ اما اگر دوربین دارید یا میخواهید دوربینی خریداری کنید، حتما بهترین و نزدیکترین گزینه موجود بهمعیارهایتان را انتخاب کنید.
فراموش نکنید دوربین مهمترین عضو خانواده حرفهای شما است و باید احساس راحتی کامل هنگام کار کردن با آن داشته باشید. در حقیقت دوربین نباید شما را هنگام انجام پروژههایتان اذیت کند.
دوربینها ارگونومی خاصی دارند و حتما باید چند شات با آن بگیرید تا متوجه تفاوتشان شوید. اگر ارگونومی دوربین با دستهایتان مطابقت نداشته باشد، مجبور خواهید شد هربار دنبال دکمههای آن بگردید و چشمتان را از پنجره دوربین بردارید.
همچنین بهتر است دوربینتان قابلیت اتصال بهوایفای هم داشته باشد، چرا که دوره استفاده از کابلهای رابط گذشته است و میتوانید با استفاده از این تکنولوژی در کسری از ثانیه عکسهایتان را بهگوشی یا لپتاپتان انتقال دهید.
امروزه تمام دوربینهایی که تولید میشوند قابلیت جدا شدن لنز را دارند، اما اگر قرار است دوربینهای استوک یا قدیمیتر را خریداری کنید، حتما به این موضوع توجه نمایید.
بیشتر بخوانید: ایدههای ژست جذاب پسرانه
ایده عکاسی در پارک؛ لنز مناسب انتخاب کنید
بهطور خاص و منحصربهفرد لنزی برای عکاسی در پارک وجود ندارد، اما شما بر اساس دانش و تجربهخود میتوانید یک لنز خوب و مناسب برای انجام پروژههای عکاسی خود پیدا کنید.
توصیه میکنیم حتما یک لنز واید و یک لنز زوم در کنار لنز فیکس و استانداردتان در کیت لنزهای خود داشته باشید. لنزهای زوم برای عکاسی در پارک، خصوصا اگر هدفتان عکاسی از طبیعت باشد، بهکارتان خواهند آمد؛ چرا که فاصله کانونی بیشتری دارند و قادرند از دوردستها بهبهترین شکل ممکن عکس بگیرند.
مثلا اگر برای انجام یک پروژه عکاسی از حیواناتی که در پارک هستند آفیش شوید، لازم است موقعیت مکانی خود را طوری تنظیم کنید که هم زیاد نزدیک بهسوژه نباشید و هم بتوانید از فاصله دور یک عکس باکیفیت و مناسب بگیرید.
این لنزها بهشما کمک میکنند در مکانی دور از سوژه مستقر شوید و بدون ایجاد مزاحمت عکس مورد نظر خود را ثبت کنید. همچنین یکی از تکنیکهای عکاسی در فضای باز، ثبت سوژه در پسزمینه تار است. شما برای انجام این کار باید درک درست و مناسبی از فواصل داشته باشید و با استفاده از لنزهایی که دیافراگم باز دارند، تصویری اصولی و بینقص ثبت کنید.
لنزهای واید هم که حتما معرف حضورتان هستند. این لنزها میتوانند بخش بسیار زیادی از منظره مقابل شما را در کادر جای دهند و بههمین علت برای عکاسی در پارک گزینه مناسبی بهنظر میرسند. شما میتوانید بهکمک این لنزها گستره وسیعی از فضای پارک را بههمراه جزئیات زیبایش در کادرتان بهثبت برسانید.
ایده عکاسی در پارک؛ حتما فرمت عکسهایتان را روی RAW تنظیم کنید
هرچند عکسهایی که با فرمت RAW یا همان خام ثبت میشوند فضای زیادی از حافظهتان را اشغال میکنند؛ اما مطمئن باشید نتیجه نهاییتان بهتر و زیباتر خواهد بود. شما با انتخاب این فرمت، عکسهای خامی را ثبت میکنید که دوربین روی آنها هیچگونه پردازشی انجام نمیدهد.
از آنجایی که در پروژههای عکاسی در فضای باز اصولا شما با نور و رنگ طبیعی مواجه میشوید که گاهی اوقات هم مناسب و ایدهآل نیست، میتوانید بعد از اتمام عکاسی تصاویر پردازشنشده را روی سیستم بریزید و ویرایشهای لازم را بهکمک برنامههای ویرایش حرفهای روی آنها اعمال کنید.
ایده عکاسی در پارک؛ بهتنظیمات دوربین خود مسلط باشید
تسلط کامل روی تنظیمات دوربین بر هر عکاسی واجب است. در پروژههای عکاسی در فضای باز با توجه بهاینکه قرار است از فرمت RAW استفاده کنید، لازم است در منوی تنظیمات روشنایی، نور و ISO دوربینتان کمی دستکاری کنید، سرعت شاتر را کم و زیاد کنید و عملکرد دوربین را نسبت بهپروژه عکاسیتان تغییر دهید.
ایده عکاسی در پارک؛ از فوکوس استفاده کنید
قابلیت فوکوس در تمامی دوربینها وجود دارد. عکاسان باتجربه با استفاده از تکنیکهای مختلف سعی میکنند از این قابلیت فوقالعاده کاربردی استفاده کنند. خصوصا که امروزه خلاقیت در عکاسی حرف اول را میزند و همین فوکوس کردن اگر با خلاقیت همراه شود، جادو میکند.
سوژه شما باید در کانون لنز و عکستان باشد، این بدان معنی نیست که حتما سوژه را وسط کادر قرار دهید! این بدان معنی است که حتی اگر سوژهتان یک پرنده کوچک در یک کادر واید است، طوری روی آن فوکوس کنید که مخاطب تمرکز و توجهش بهآن جلب شود.
اگر در پارک میخواهید از منظره مقابلتان عکس بگیرید، میتوانید بهسلیقه خودتان و در راستای شرایط کادری که میبندید، روی یک سوژه خاص یا روی پسزمینه فوکوس کنید؛ اما اگر میخواهید از یک سوژه مشخص عکس بگیرید، باید فوکوستان روی سوژه باشد و سعی کنید پسزمینهاش را تار کنید.
بیشتر بخوانید: عکاسی از طبیعت؛ ترفندهای عکاسی در طبیعت
حواستان بهجزئیات اطرافتان باشد
طبیعت مادر همه الهامات و اتفاقات است. جالبترین و حیرتانگیزترین سوژهها در طبیعت هستند و تنها کافی است کمی جزئینگر باشید و با دقت بیشتری اطرافتان را ببینید. البته علاوه بر نگاه تیزبین، باید خلاقیت هم داشته باشید. سوژههای شما میتوانند تنههای درختان، گلهای اطراف پارک، بچههایی که در فضای سبز بازی میکنند و خانوادههایی که برای گذراندن اوقات فراغتشان بهپارک آمدهاند باشند. شما باید بتوانید نگاه خلاقانه خود را معطوف بهاین سوژهها کنید. اینگونه است که با خلاقیت خود از سادهترین چیزها یک کادر بینظیر و چشمنواز میبندید.
13 ایده عکاسی در پارک
سعی کنید برای عکاسی به پارکهایی بروید که فضای سبز و درختان بیشتری داشته باشدد و تا حد ممکن به طبیعت بکر جنگل شبیه باشد. در اینصورت میتوانید ترکیب بندی ها و ژست های خلاقانهتری را به تصویر بکشید. فراموش نکنید که باید از عنصر گیاهان و فضای آن پارک نهایت استفاده را ببرید. در تهران برای عکاسی پیشنهاد میکنیم به پارک چیتگر، جمشیدیه، ملت یا سرخه حصار بروید.
بیشتر بخوانید: ایده ژست عکاسی با گل
10 نکته عکس های بالا
- استفاده از اسباب بازی برای عکاسی از کودکان برای ایجاد حس صمیمیت و شیطنت کودکانه.
- دورهم جمع شدن دوستان و خانواده و نشان دادن خونگرمی و صمیمیت بین ئوستان و اعضای خانواده.
- استفاده کردن از زاویه پایین یا اصطلاحا low angle برای نشان دادن طبیعت پارک و سوژه.
- عکاسی کردن با استایل اسپرت.
- استفاده کردن از قاب های موجود و طبیعی در پارک ها، به این تکنیک اصطلاحا تکنیک Framing یا قاب در قاب میگویند.
- استفاده کردن از پیش زمینه در عکس ها.
- استفاده کردن از رنگهای مکمل برای جلوه بصری بهتر.
- نشان دادن نشاط و فعالیت در پارک.
- به بالا پرت کردن و عکاسی کردن از سوژ] برای نشان دادن طبیعت و نشاط.
- استفاده کردن از عمق میدان.
زوایای مختلف را امتحان کنید
در مورد لزوم داشتن نگاه تیزبین صحبت کردیم. پیدا کردن زوایای مناسب و البته خلاقانه از همین نگاه تیزبین و کنجکاو نشات میگیرد. فراموش نکنید شما بهعنوان عکاس لازم نیست همیشه دیگران را راضی نگه دارید و برای اینکار مجبور بهانتخاب زوایای کلیشهای و متعارف شوید. بهتر است کمی وقت بگذارید و کارهای عکاسان دیگر را ببینید.
اگر بخواهید در سطح میانگین عکاسان باقی بمانید، همیشه گمنام خواهید بود. تفاوت شما با دیگر عکاسان زمانی رقم میخورد که از سطح کلیشههای موجود فراتر روید و خود را از قید و بند اصول متعارف عکاسی برهانید. باید بتوانید سبک خود را پیدا کنید و با نگاه خلاقانه، پای عکسهایتان را امضا بزنید. از زوایای متفاوت استفاده کنید.
این اولین قدمی است که میتوانید برای بهتر شدن بردارید. اگر همه از زاویه مستقیم بهسوژه نگاه میکنند، شما کمی حول آن بچرخید تا زاویه بهتری پیدا کنید. اگر همه از دور کادرشان را میبندند، شما کمی بهسوژه نزدیکتر شوید تا کادری جادوییتر ببندید. از خلاقیت نترسید و خود را در میدانهای مختلف محک بزنید.
ساعات طلایی روز را بشناسید
نور خوب اهمیت فوقالعاده زیادی در کیفیت عکسهایتان دارد. یکی از رایجترین اشتباهاتی که عکاسان مرتکب میشوند، عکاسی در نور کم با توناژ دردسرساز است. منظور از توناژ دردسرساز لحظههایی است که گرمی یا سردی نور زیاد از حد طبیعی بوده و ممکن است متناسب با هدف عکاس و کادری که میبندد، نباشد.
شما بهعنوان عکاس بدون داشتن نور مناسب و باکیفیت نمیتوانید عکس «خوب» ثبت کنید. بسیاری از عکاسان مبتدی برای اینکه از نور کافی بهرهمند شوند، ساعات وسط روز، درست هنگامی که خورشید بهشکل عمود میتابد را انتخاب میکنند. باید بدانید دقیقا همین ساعات یکی از بدترین شرایط نوری را برای عکسها بهوجود میآورند، زیرا تابش مستقیم نور آفتاب باعث خراب شدن عکسها میشود.
یکی دیگر از انتخابهای بد را یقینا میتوان ساعاتی دانست که نور طبیعی بسیار کم است. این شرایط هم باعث تار شدن و بیکیفیت شدن عکسها میشود. راهحل جلوگیری از این اتفاق، دانستن ساعات طلایی روز است.
شاید تعجب کنید، اما بهترین موقعیت برای عکاسی در فضای باز، زمانهایی است که آسمان ابری میشود. ابرها بهعنوان یک فیلتر طبیعی برای نور خورشید عمل میکنند و باعث پخش شدن و ملایمتر شدن آن میشوند. ساعات طلایی روز یا همان گلدنتایم را هم که حتما میشناسید؛ قبل از طلوع و بعد از غروب خورشید.
این ساعات برای عکاسی در فضای باز بینظیر هستند، چرا که نور خورشید با زاویهای ملایم و با بافتی بسیار نرم، درخشنده و گرم میتابد. بسیاری از عکسهای پربازدید و معروفی که در سایتهای جهانی معتبر مشاهده میکنید و از دیدن آنها بهکیف میآیید، در همین گلدنتایمها گرفته شدهاند. بنابراین این ساعات را از دست ندهید و از آنها برای عکاسی در پارک استفاده کنید.
پسزمینههایتان را درست انتخاب کنید
پسزمینه در هر پروژه عکاسی از اهمیت خاصی برخوردار است، چرا که اگر بهدرستی انتخاب و تنظیم نشود، تمام توجهها را از سوژهتان میگیرد. در پروژههای عکاسی در پارک از آنجایی که با فضاهای باز و طبیعی سر و کار دارید، توصیه میکنیم همهچیز را متعادل و طبیعی نگه دارید، حتی پسزمینههایتان را.
البته این بدان منظور نیست که خلاقیت را کنار بگذارید و تنها بهکلیشههای همیشگی و متعارف عکاسی بسنده کنید. اتفاقا شما باید بتوانید برای خلق تصاویر جادویی از خلاقیت خود در کنار طبیعت بهره ببرید.
از انتخاب پسزمینههای شلوغ، بهم ریخته و پر از رنگ بپرهیزید. چنین پسزمینههایی نهتنها برای مخاطب جذاب نیستند، که سوژه شما را هم محو میکنند و این در حالی است که برای توجه بیشتر مخاطب بهسوژه، اطراف آن باید محو و خود سوژه باید کاملا آشکار باشد.
پیش از فشردن دکمه شاتر، تمام اجزای اضافی را از کادرتان خارج کنید و اگر امکان این کار را ندارید، شیوه بستن کادرتان را تغییر دهید. رنگهای یک کادر باید با هم هارمونی داشته باشند و خطوط و اشکال هندسی موجود نیز نباید این هارمونی را بهم بزنند.
بیشتر بخوانید: عکاسی کودک؛ بایدها و نبایدها، ژستهای ۲۰۲4
نکاتی کوتاه و مهم در ارتباط با عکاسی در پارک و فضای باز
حال که با بایدها و نبایدهای عکاسی در پارک و فضای باز آشنا شدید، بهتر است چند نکته تکمیلی و البته بسیار کاربردی را بهشما بگوییم تا با استفاده از آنها تصاویری بینقص و زیبا ثبت کنید.
- سهپایه بهشما کمک زیادی خواهد کرد. فرقی نمیکند از دوربین استفاده میکنید یا گوشی تلفن همراه؛ با استفاده از سهپایه میتوانید از لرزیدن آنها هنگام ثبت تصاویر مورد نظرتان استفاده کنید.
- در رابطه با تعداد مگاپیکسلهایی که دوربینتان با هر بار فشردن دکمه شاتر ثبت میکند، حساسیت زیادی بهخرج ندهید. بهتر است پیش از فشردن شاتر، بالاترین کیفیت ممکنی که دوربین میتواند بهثبت برساند را انتخاب کنید و پروژهتان را شروع کنید.
- سعی کنید با استفاده از حالت دستی دوربین خود را تنظیم نمایید. تنظیمات اتوماتیک میتواند عکس شما را مصنوعی و بیکیفیت کند. این در حالی است که با تسلط کامل بهامکانات منوی تنظیمات دوربینتان قادر خواهید بود بهترین شرایط نوری را فراهم کنید و یک عکس جذاب با کادری مناسب بهثبت برسانید.
- زوم کردن باعث پایین آمدن کیفیت عکسهایتان میشود؛ تا جایی که میتوانید بهسوژه نزدیک شوید. اگر کادرتان بهاندازهای که میخواهید بسته نمیشود، بعدا میتوانید با استفاده از برنامههای ویرایش عکس تصاویرتان را کراپ کنید.
- بهتمام امکانات یکی از برنامههای تخصصی ویرایش عکس، مانند فوتوشاپ، لایتروم و… مسلط باشید و وضعیت کادر، رنگ و نور تصاویر خامی که ثبت کردهاید را بهبود بخشید.
عکاسی در پارک بسیار جذاب است، خصوصا اگر بخواهید سوژههای طبیعی را هدف قرار دهید. با استفاده از نکات گفتهشده شما قادر خواهید بود یک مجموعه تصویر زیبا و بینظیر را ثبت کنید. برای آموزش ایدههای عکاسی در کویر، کلیک کنید.
این لنزها میتوانند بخش بسیار زیادی از منظره مقابل شما را در کادر جای دهند و بههمین علت برای عکاسی در پارک گزینه مناسبی بهنظر میرسند. شما میتوانید بهکمک این لنزها گستره وسیعی از فضای پارک را بههمراه جزئیات زیبایش در کادرتان بهثبت برسانید.
شاید تعجب کنید، اما بهترین موقعیت برای عکاسی در فضای باز، زمانهایی است که آسمان ابری میشود. ابرها بهعنوان یک فیلتر طبیعی برای نور خورشید عمل میکنند و باعث پخش شدن و ملایمتر شدن آن میشوند. ساعات طلایی روز یا همان گلدنتایم را هم که حتما میشناسید؛ قبل از طلوع و بعد از غروب خورشید.
تفاوت شما با دیگر عکاسان زمانی رقم میخورد که از سطح کلیشههای موجود فراتر روید و خود را از قید و بند اصول متعارف عکاسی برهانید. باید بتوانید سبک خود را پیدا کنید و با نگاه خلاقانه، پای عکسهایتان را امضا بزنید. از زوایای متفاوت استفاده کنید.