بابافت بلاگ

تکنیک در عکاسی پرتره 📸👨‍🦰 نکات و ترفندهای عکاسی حرفه ای پرتره!

ادیت در عکاسی پرتره

عکاسی پرتره یکی از جذاب‌ترین و البته اجتماعی‌ترین شاخه‌های عکاسی است که در کنار درآمد بسیار خوب، فضای کاری دوستانه و جذابی را برای شما به همراه می‌آورد. چرا که شما در اکثر مواقع با سوژه‌های انسانی در هر سنی طرف هستید و قرار است احساسات آن‌ها را در قاب تصاویر خود بگنجانید. همین ارتباط گرفتن و تعامل با سوژه می‌تواند فضایی مفرح و جذاب را برایتان به همراه داشته باشد. اما صفر تا صد عکاسی پرتره این حال خوب و خوش گذراندن در محیط کار نیست! شما به‌عنوان عکاس در قبال سوژه خود مسئولیت دارید و باید بتوانید او را در بهترین حالت ممکن به تصویر بکشید.

بنابراین شما موظف به اجرای تکنیک در عکاسی پرتره و به کار بستن انواع ترفندهای حرفه‌ای، تخصصی و تجربی این حوزه هستید. در ادامه این مطلب قصد داریم کاربردی‌ترین تکنیک‌هایی که می‌توانید در پروژه‌های عکاسی پرتره پیاده کنید را به شما آموزش دهیم. با ما همراه باشید.

اجرای تکنیک در عکاسی پرتره با انتخاب منبع نور مناسب

انتخاب منبع نور درست و مناسب در عکاسی پرتره اهمیت بسیار زیادی دارد. به‌طور کلی شما به‌عنوان عکاس دو منبع نور اصلی در دسترس خود خواهید داشت؛ منبع نور سخت و منبع نور نرم. تنها منبع نور نرم خورشید است و شما زمانی که بخواهید از نور نرم استفاده کنید، باید تایم عکاسی‌تان را به صبح تا عصر موکول کنید که بتوانید از این نور استفاده نمایید. اما چرا به نور خورشید نور نرم می‌گویند؟ اگر تجربه حتی یک بار عکاسی با نور خورشید را داشته باشید، بدون این که به شما توضیحاتی بدهیم متوجه این می‌شوید که چرا به این نور، نور نرم می‌گویند. اما اگر تجربه عکاسی در فضای باز را ندارید، باید بدانید که نور خورشید خصوصا در ساعات طلایی روز با بهترین و نرم‌ترین زاویه ممکن می‌تابد و هیچ‌گونه انعکاس خشن یا رد نور تیزی ندارد.

جایگاهابزارها و نکات فنی و تکنیک در عکاسی پرتره
دوربیندوربین حرفه‌ای با حسگر بزرگ، لنز پرتره باز، نوردهی خوب و امکانات تنظیم دستی
نورپردازینورطبیعی یا نورمصنوعی با کنترل متغیرها، استفاده از نور نرم و سایه‌های ملایم
زاویه دیدانتخاب زاویه دید مناسب برای نمایش جذاب و شخصیتی افراد در تصویر
فوکوساستفاده از فوکوس درست بر روی چشم‌ها یا قسمتی از صورت برای جلب توجه
عمق میدانکنترل عمق میدان برای تمرکز بر روی فرد و پس‌زمینه زیبا و آراسته
نشانه‌گذاریاستفاده از نشانه‌گذاری مناسب برای راحتی در تنظیم کادر و زوایا
پرتره سایهاستفاده از پرتره سایه برای ایجاد ابعاد و عمق در تصویر
پردازش تصویراستفاده از نرم‌افزارهای پردازش تصویر برای بهبود رنگ و کیفیت نهایی
رنگ و کمیتانتخاب رنگ‌های مناسب و تنظیم کمیت نور بر اساس موضوع و احساس موردنظر
ارتباط با فردبرقراری ارتباط مستقیم با فرد مدل به منظور بهبود عکس‌ها و تعامل بهتر
چک لیست نکات تکنیکی در عکاسی پرتره

این مسئله باعث می‌شود بدون نگرانی از بابت ایجاد سایه‌های خشن یا انعکاس بی‌مورد به راحتی در فضای باز عکاسی کنید. در مقابل نور نرم شما می‌توانید از نور سخت برای عکاسی پرتره استفاده کنید. رایج‌ترین منبع نوری در عکاسی پرتره هم همین منابع نوری سخت هستند. به کلیه منابع نوری مصنوعی مانند پروژکتورها، لامپ‌ها، فلش‌ها و … منابع نوری سخت می‌گویند، چرا که شکل تابش نور این منبع‌ها تیز و سخت است و باید با تجهیزات تعدیل‌کننده نور نرم و ملایم شود. شما به‌طور کلی هنگام انتخاب منبع نور و لوکیشن باید توجه داشته باشید که هر چه نحوه تابش نور طبیعی‌تر، نرم‌تر، پراکنده‌تر و از منابع غیر مستقیم باشد، نتیجه کار شما جذاب‌تر و تماشایی‌تر خواهد شد. پیش تر در بابافت در مورد مثلث نوردهی چیست؟ و تجهیزات نور در عکاسی صحبت کرده‌ایم که برای اطلاعات بیشتر می‌توانید آن‌ها را مطالعه کنید .

همچنین حواستان باشد که نور مستقیم حتی اگر نور آفتاب باشد می‌تواند سایه‌های تیره‌ای روی سوژه و اطراف آن ایجاد کند که باعث غیر طبیعی شدن رنگ تصویر بشود. تجربه اجرای تکنیک در عکاسی پرتره می‌گوید بهتر است تجهیزات نورپردازی خود را به همراه داشته باشید. اگر چه فلاش‌های دوربین در لحظه می‌توانند نور قدرتمندی ایجاد کنند، اما برای عکاسی پرتره نه‌تنها کافی نخواهند بود، که کاربردی هم نخواهند داشت. خصوصا که بسیاری از فلش‌ها هم رنگ بدی ایجاد می‌کند و هم چهره سوژه شما را تغییر می‌دهد. فلش‌های اکسترنال بعضا می‌توانند برای افزایش کنتراست، تغییر شرایط نوری محیط و کنترل سایه‌ها مفید باشند و قطعا بهتر از فلاش اصلی دوربین شما هستند، اما در نهایت نور تند و تیز آن‌ها هم ممکن است برایتان مشکل ایجاد کند. 

بیشتر بخوانید: اهمیت نور در عکاسی؛ آشنایی با انواع تاثیر نورپردازی در عکاسی

حواستان باشد که نور مستقیم حتی اگر نور آفتاب باشد می‌تواند سایه‌های تیره‌ای روی سوژه و اطراف آن ایجاد کند که باعث غیر طبیعی شدن رنگ تصویر بشود.
حواستان باشد که نور مستقیم حتی اگر نور آفتاب باشد می‌تواند سایه‌های تیره‌ای روی سوژه و اطراف آن ایجاد کند که باعث غیر طبیعی شدن رنگ تصویر بشود.

برای اجرای هر چه بهتر تکنیک در عکاسی پرتره از لنزهای بلندتر استفاده کنید

لنز‌های ۵۰ میلی‌متری یک لنز بسیار معمولی و رایج برای عکاسی پرتره به حساب می‌آیند و عمده عکاسان از آن برای عکاسی پرتره آتلیه‌ای استفاده می‌کنند، اما پیشنهاد ما به شما لنزهای بلندتر مانند لنزهایی در محدود ۱۸ – ۱۳۵ یا ۷۰ – ۲۰۰ است. این لنزها می‌توانند تصاویر را فشرده‌تر کنند بدون این که کیفیت و کمیت پیکسل‌ها پایین بیاید. فراموش نکنید که فاصله کانونی بیشتر باعث نزدیک‌تر شدن بک‌گراند به سوژه و افزایش بوکه تصویر می‌شود و این برای تصاویر پرتره یک پوئن مثبت محسوب می‌شود. اما یک لنز مناسب برای عکاسی پرتره چه ویژگی‌هایی دارد؟

دیافراگم مناسب

مهم‌ترین تکنیک در عکاسی پرتره بوکه کردن تصاویر است. شما برای این که بتوانید تصاویر را به‌خوبی بوکه کنید، باید از لنزی استفاده کنید که دیافراگم مناسب داشته باشد. هر چقدر محدودیت کمتری در تنظیم دیافراگم لنز داشته باشید، در نهایت بوکه‌های قوی‌تری نیز خواهید داشت. در چنین وضعیتی علاوه بر بوکه خوب شما می‌توانید نویز تصاویر را کاهش دهید و جزئیات را به شکل بهتر و دقیق‌تری ثبت کنید. برای مطالعه بیشتر مقاله دیافراگم در عکاسی را مطالعه کنید.

فاصله کانونی خوب

یکی دیگر از چیزهایی که هنگام انتخاب لنز برای عکاسی پرتره باید مد نظر داشته باشید، فاصله کانونی ایده‌آل است. فاصله کانونی رایج میان عکاسان پرتره عددی بین ۵۰ تا ۸۵ میلی‌متر است و ما به شما توصیه می‌کنیم که این فاصله را به ۱۳۵ و یا حتی ۲۰۰ میلی‌متر هم افزایش دهید. حتما می‌دانید که به لنزهایی با فاصله کانونی ثابت لنز پرایم و به لنزهایی با فاصله کانونی متغیر لنز زوم می‌گویند و باید توجه داشته باشید که شما هنگام عکاسی با لنزهای واید و زوم کردن بر روی سوژه ممکن است باعث ایجاد انحراف در صورت سوژه بشوید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد می‌توانید مقاله انواع لنز در عکاسی را مطالعه کنید.

برای مثال در چنین وضعیتی بینی بزرگتر از حالت عادی به نظر می‌رسد و یا چشم‌ها تناسب خود را از دست می‌دهند. حتی گاهی تقارن صورت نیز بر هم می‌خورد. این در حالی است که شما می‌توانید با استفاده از یک لنز تله‌فوتو حرفه‌ای که فاصله کانونی بالایی دارد، صورت سوژه را آن‌طور که هست نشان دهید.

بیشتر بخوانید: تجهیزات عکاسی پرتره؛ معرفی و لیست لوازم عکاسی پرتره

شما می‌توانید با استفاده از یک لنز تله‌فوتو حرفه‌ای که فاصله کانونی بالایی دارد، صورت سوژه را آن‌طور که هست نشان دهید.
شما می‌توانید با استفاده از یک لنز تله‌فوتو حرفه‌ای که فاصله کانونی بالایی دارد، صورت سوژه را آن‌طور که هست نشان دهید.

انتخاب زاویه مناسب برای عکاسی پرتره

انتخاب زاویه مناسب برای عکاسی پرتره اهمیت بسیار زیادی دارد و اگر بتوانید به درستی مناسب‌ترین زاویه را انتخاب کنید، مطمئن باشید نیمی از راه را رفته‌اید. انواع زوایا برای عکاسی پرتره عبارت‌اند از:

زاویه عمودی

زاویه عمومی یکی از بهترین زوایا برای عکاسی پرتره است. در حالت عادی توصیه می‌شود دوربین را هم‌تراز با جشم‌های سوژه قرار دهید تا پرتره‌ای که ثبت می‌کنید کاملا خنثی باشد و ارتباط عاطفی و روانی میان سوژه و مخاطب به‌طور کامل شکل بگیرد. انتخاب این زاویه عللی مبتنی بر علم روانشناسی دارد و مطمئن باشید با انتخاب آن بهترین عملکرد را در زمینه تاثیرگذاری بر روی مخاطب خواهید داشت.

زاویه پایین به بالا

زاویه‌ دیگری که می‌توانید برای پرتره انتخاب کنید زاویه پایین به بالا است. یعنی دوربین را در موقعیتی قرار دهید که انگار بیننده از پایین به سوژه می‌نگرد. دید پایین به بالا باعث ایجاد نوعی ابهت خاص در سوژه می‌شود و او را قدرتمند نشان می‌دهد. به همین علت هم عموما عکاسانی که به دنبال عکاسی از چهره سیاستمداران و یا ورزشکاران و قهرمانان هستند از این زاویه استفاده می‌کنند. کوچک‌ترین اختلافی در سطح دوربین می‌توانند برداشت مخاطب از تصویر را عوض کند و حتما هنگام عکاسی و تغییر زاویه باید به این مسئله توجه کنید.

بیشتر بخوانید: ایده عکاسی پرتره؛ ترفندهای ۲۰۲۲ برای ثبت پرتره‌های جذاب

شما می‌توانید با استفاده از یک لنز تله‌فوتو حرفه‌ای که فاصله کانونی بالایی دارد، صورت سوژه را آن‌طور که هست نشان دهید.
شما می‌توانید با استفاده از یک لنز تله‌فوتو حرفه‌ای که فاصله کانونی بالایی دارد، صورت سوژه را آن‌طور که هست نشان دهید.

زاویه دید بالا به پایین

زاویه دیگر رایج برای عکاسی پرتره زاویه دید بالا به پایین است. لازم است بدانید زمانی که این زاویه دید را برای عکاسی انتخاب می‌کنید، سوژه کوچکتر از حالت عادی خود به نظر می‌رسد و این می‌تواند تاثیر زیادی در نگاه مخاطب داشته باشد، چرا که این زاویه هم ممکن است حقارت سوژه را به نمایش بگذارد و هم ممکن است بیان‌گر حس درماندگی او باشد.

در این نوع عکس‌برداری نیز هر نوع اختلاف سطح دوربین با سوژه می‌تواند بر اغراق احساسات عکس بیفزاید. توجه داشته باشید که اگر سوژه‌تان کودک است و یا فیزیک ظریفی دارد، بهتر است از این زاویه برای ثبت تصاویر پرتره استفاده نکنید و سراغ زاویه عمود بروید. در عکاسی حرفه ای کودک اطلاعات بیشتری کسب کنید.

خرید سه پایه را در اولویت قرار دهید!

بدون یک سه پایه حرفه‌ای و مناسب مطمئن باشید نمی‌توانید عکاسی پرتره را به‌عنوان کار تخصصی خود ادامه دهید! یکی از مهم‌ترین اصول عکاسی پرتره ثابت ماندن دوربین هنگام فشردن دکمه شاتر است، چرا که کوچکترین لرزشی می‌تواند باعث تار شدن تصویر و کاهش کیفیت آن باشد. هیچ انسانی نمی‌تواند ادعا کند دستش به هیچ عنوان نمی‌لرزد و می‌تواند به‌راحتی یک پرتره باکیفیت و با رزولوشن بالا به ثبت برساند، زیرا اساسا آناتومی انسان مانند یک ربات مکانیکی است و هر لحظه ممکن است به هر دلیل دچار لرزش دست شوید. پیش تر در مورد تجهیزات عکاسی حرفه ای صحبت کرده‌ایم و بدلیل اهمیت زیاد آن برای شما چک لیستی از تجهیزات حرفه‌ای فراهم کردیم.

بیشتر بخوانید: ۲۰ تکنیک عکاسی حرفه ای برای ثبت تصاویر شگفت انگیز

بدون یک سه پایه حرفه‌ای و مناسب مطمئن باشید نمی‌توانید عکاسی پرتره را به‌عنوان کار تخصصی خود ادامه دهید!
بدون یک سه پایه حرفه‌ای و مناسب مطمئن باشید نمی‌توانید عکاسی پرتره را به‌عنوان کار تخصصی خود ادامه دهید!

یک سه پایه حرفه‌ای و مناسب به شما کمک می‌کند تا لرزش دوربین را خصوصا هنگام فشردن دکمه شاتر به صفر برسانید و مجبور نشوید مجددا از سوژه خود بخواهید ژست بگیرد تا تصویر از دست رفته را بازسازی کنید. علاوه بر این، سه پایه جز آن تجهیزاتی است که به کار شما اعتبار می‌بخشد و کارفرما و سوژه با دیدن آن متوجه مسئولیت‌پذیری و وسواس شما در کار می‌شود. توصیه می‌کنیم از همین ابتدای کار خود را یک عکاس حرفه‌ای بدانید و مانند حرفه‌ای‌ها رفتار کنید.

همچنین می‌دانید اکسسوری در عکاسی پرتره اهمیت بسیار بالایی در جذابیت تصاویر دارد، ازین رو حتما اکسسوری در عکاسی پرتره را مطالعه کنید.

سخن پایانی

اجرای تکنیک در عکاسی پرتره شاید در ابتدای مسیر کمی سخت به نظر برسد، اما زمانی که در این حوزه کسب مهارت و تجربه کنید متوجه می‌شوید این کار چندان هم سخت نیست و تنها نیاز به تمرین، آموزش، مطالعه و کمی دقت دارد. برای ثبت تصاویر پرتره حرفه‌ای تکنیک‌ها و ترفندهای فوق‌العاده زیاد و متنوعی وجود دارد و شما می‌توانید در مدت زمان کوتاهی به شکل تئوری این تکنیک‌ها را فرا بگیرید و سپس در کارتان پیاده کنید. توصیه می‌کنیم حتما از نکات گفته‌شده نیز نهایت استفاده را ببرید.

منابع: +++

چرا انتخاب منبع نور در عکاسی پرتره اهمیت زیادی دارد؟

منبع نور در عکاسی پرتره بسیار حیاتی است زیرا تأثیر زیادی بر احساسات و جلب توجه سوژه دارد. انتخاب منبع نور مناسب، می‌تواند جزئیات چهره را برجسته کرده و حالت نرم و دلنشینی به تصویر ببخشد.

چه منابع نوری برای عکاسی پرتره استفاده می‌شوند؟

پاسخ: منابع نوری سخت از جمله پروژکتورها، لامپ‌ها و فلش‌ها برای عکاسی پرتره استفاده می‌شوند. این منابع نور نیاز به تنظیمات و تجهیزات تعدیل‌کننده برای ایجاد نور نرم و متناسب با محیط دارند.

چرا انتخاب زاویه مناسب در عکاسی پرتره اهمیت دارد؟

پاسخ: انتخاب زاویه مناسب در عکاسی پرتره بر تأثیرگذاری و جذابیت تصویر بسیار تأثیرگذار است. زاویه عمودی، زاویه پایین به بالا و زاویه دید بالا به پایین هرکدام حس و احساسات مختلفی را در تصویر ایجاد می‌کنند.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *