مانند تمام حوزههای عکاسی در عکاسی صنعتی نیز رنگ اهمیت بسیار زیادی دارد و بدون تمرکز بر روی آن و انتخابهای درست نمیتوان به نتیجه مطلوب رسید. خصوصا که عکاسی صنعتی جز حوزههای تخصصی و اصطلاحا خشک عکاسی محسوب میشود و مخاطبانش را عمده افراد تشکیل نمیدهند. شما بهعنوان عکاس صنعتی بیشتر با کارفرمایان و صاحبان صنایع سر و کار دارید و باید آنها را قانع کنید. رنگها به شکل کلاسیک برای تزئین سوژه و تغییر فرم عکاسی چندان به کارتان نمیآیند، اما میتوانند با درست کنار هم قرار دادن رنگها ترکیبی را ایجاد کنید که توجه مخاطبتان را به عکس جلب کرده و مدت زمان حرکت چشمهایش روی تصویر را افزایش دهد. این مسئله کمک میکند بررسی عکس توسط بیننده دقیقتر شده و جزئیات تصاویر صنعتی بیشتر به چشم بیایند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا ارتباط با اهمیت رنگ در عکاسی صنعتی صحبت کنیم.
اهمیت دمای رنگ در عکاسی صنعتی
برای استفاده از رنگ در عکاسی صنعتی حتما باید تنالیته و دمای رنگها را بشناسید. هر رنگ دمای مخصوص به خودش را دارد و میتواند سرد یا گرم باشد. هر دو تنالیته احساس خاصی را به مخاطب منتقل میکنند و کاربرد متنوعی دارند. در ادامه میخواهیم ببینیم رنگهای سرد و گرم در عکاسی صنعتی چه اهمیتی دارند و چه نقشی ایفا میکنند.
مناسب ترین رنگ ها برای عکاسی صنعتی
رنگ | توضیحات | کاربرد |
---|---|---|
آبی | آبی رنگی آرامش بخش و قابل اعتماد است که اغلب برای القا حس اطمینان و امنیت استفاده می شود. همچنین می تواند برای نشان دادن قدرت و هوش استفاده شود. | آبی رنگی محبوب برای عکاسی از محصولات فناوری، خدمات مالی و شرکت های بزرگ است. |
سبز | سبز رنگی طبیعی و آرامش بخش است که اغلب برای القا حس رشد، سلامتی و پایداری استفاده می شود. همچنین می تواند برای نشان دادن ثروت و فراوانی استفاده شود. | سبز رنگی محبوب برای عکاسی از محصولات کشاورزی، عکاسی حرفه ای از غذا و نوشیدنی و شرکت های دوستدار محیط زیست است. |
قرمز | قرمز رنگی جسورانه و پرانرژی است که اغلب برای القا حس هیجان، اشتیاق و قدرت استفاده می شود. همچنین می تواند برای نشان دادن خطر و هشدار استفاده شود. | قرمز رنگی محبوب برای عکاسی از خودروها (عکاسی از ماشین)، نوشیدنی های انرژی زا و برندهای ورزشی است. |
زرد | زرد رنگی شاد و خوش بینانه است که اغلب برای القا حس شادی، خلاقیت و گرما استفاده می شود. همچنین می تواند برای نشان دادن احتیاط و هشدار استفاده شود. | زرد رنگی محبوب برای عکاسی از محصولات کودک، اسباب بازی ها و شرکت های مسافرتی است. |
نارنجی | نارنجی رنگی گرم و دعوت کننده است که اغلب برای القا حس هیجان، ماجراجویی و خوش بینی استفاده می شود. همچنین می تواند برای نشان دادن مقرون به صرفه بودن و قیمت مناسب استفاده شود. | نارنجی رنگی محبوب برای عکاسی از غذا، ابزار و شرکت های ساختمانی است. |
بنفش | بنفش رنگی لوکس و مرموز است که اغلب برای القا حس خلاقیت، اصالت و قدرت استفاده می شود. همچنین می تواند برای نشان دادن پیچیدگی و ظرافت استفاده شود. | بنفش رنگی محبوب برای عکاسی از جواهرات، لوازم آرایشی و برندهای مد است. |
رنگهای گرم چه ویژگیهایی دارند؟
رنگهای گرم بهطور کلی شامل رنگهای قرمز، زرد، نارنجی و رنگهای درجه سومی میشوند که از ترکیب طیفهای گرم چرخه رنگ حاصل میشوند. سادهترین تعریف از رنگهای گرم این است که این رنگها مفهوم هیجان، گرما، آدرنالین و احساسات شدید را به یاد شما میاندازند.
رنگهای گرم در طبیعت به وفور وجود دارند و این مسئله باعث میشود رنگهای گرم موجود در کادر تصاویرتان به چشم مخاطب آشنا بیاید و از دیدن آنها حس خوبی بگیرد. نور آفتاب، برگهای درختان در فصل پاییز، گلها و… تنها بخشی از پدیدههای طبیعی هستند که این رنگ را به شما یادآور میشوند.
اما کاربرد این رنگها چیست؟ رنگهای گرم قادرند حس نزدیکی را به شکل فیزیکی افزایش دهند. این گزاره به چه معنا است؟ برای مثال اگر شما در اتاقی عکاسی کنید که دیوارها و عمده وسایلش از رنگهای گرم تشکیل شده باشند، همه چیز جمع و جورتر بهنظر میآید.
برای مثال در عکاسی صنعتی اگر میخواهید ابهت و بزرگی یک دستگاه یا تجهیزات مجموعه را نمایش دهید، باید سعی کنید پسزمینهتان و اکسسوریهای موجود در صحنه به رنگ گرم باشد. این باعث میشود محیط در کادر تصاویرتان کوچکتر بهنظر برسد و در مقابل سوژه اصلیتان ابهت و شکوه بیشتری داشته باشد. در اکسسوری در عکاسی صنعتی اطلاعات بیشتری کسب کنید.
بیشتر بخوانید: عکاسی صنعتی چیست؟ چرا کسبوکارها به آن نیاز دارند؟
رنگهای سرد چه ویژگیهایی دارند؟
در مقابل رنگهای گرم، رنگهای سرد قرار دارند که شامل آبی، بنفش، سبز و طیفهای مختلفی که از این رنگها و ترکیبشان وجود دارد، میشوند. برخلاف رنگهای گرم که آدرنالین را در وجود بیننده فعال میکنند، رنگهای سرد یادآور حس آرامش، سکون و سکوت هستند. در رابطه با رنگهای گرم گفتیم که این رنگها فضای عکاس شما را کوچکتر چیزی که هست، نشان میدهند.
این ویژگی در مورد رنگهای سرد کاملا برعکس است و رنگهای سرد میتوانند یک فضای کوچک را بزرگتر نشان دهند. کاملا مشخص است که این ویژگی رنگهای سرد چقدر میتواند در عکاسی صنعتی به کمک شما بیاید و محیط کار و تجهیزات را بزرگتر از چیزی که هست، نشان دهد. فرض کنید میخواهید عظمت کارگاه، کارخانه و یا یک محیط صنعتی را به مخاطب خود نشان دهید. در چنین وضعیتی باید از هر نوع ابزاری که دارید برای بزرگتر نشان دادن فضا استفاده کنید و هیچ ابزاری به اندازه رنگها به شما کمک نخواهند کرد.
رنگ آبی بهترین رنگ برای عکاسی صنعتی است چرا که نه تنها به وفور در طبیعت یافت میشود و چشم انسان به دیدن عظمت این رنگ در آبی بیکران دریا و آسمان عادت دارد، بلکه کمک میکند این حس عظمت به بیننده به هنگام مشاهده تصاویر منتقل شود.
این مسئله نشان میدهد اگر چه رنگهای سرد انرژی بینظیر رنگهای گرم را ندارند، اما میتوانند مکمل خوبی برای عکاسی صنعتی باشند. اگر میخواهید از طیفهای مختلف این رنگها در عکاسی صنعتی در کنار رنگهای گرم استفاده کنید، لازم است بدانید به دلیل انرژی کمتر آنها، رنگهای سرد در پسزمینه تصاویرتان کمی محوتر میشوند و نمیتوانند به اندازه رنگهای گرم جلب توجه کنند. این اصلا فاکتور بد و منفی برای رنگهای سرد محسوب نمیشود و در حقیقت ویژگی آنها را نشان میدهد. این مهم است که شما بتوانید از خصوصیات این رنگها در کادر تصاویرتان به بهترین شکل ممکن بهره ببرید.
بیشتر بخوانید: آموزش عکاسی صنعتی
رنگهای خنثی چه ویژگیهایی دارند؟
مبحث رنگ در عکاسی صنعتی و بهطور کلی تنالیته رنگها تنها به دو دسته گرم و سرد تقسیم نمیشود و شما در مبحث آشنایی با رنگها باید با رنگهای خنثی نیز آشنا شوید. چرا که رنگهای خنثی پرکاربردترین رنگها هستند و در عکاسی صنعتی بیش از هر رنگ دیگری دیده میشوند. رنگهای خنثی را میتوان به سایههایی تعبیر کرد که برخلاف رنگهای گرم و سرد، انرژی خاصی را به بیننده منتقل نمیکنند، اما میتوانند با نورهای مختلف تغییر کرده و تبدیل به یک عنصر جذاب و جدانشدنی در کادرهای عکاسی شوند.
مشکی، سفید، کرم، خاکستری، قهوهای و بژ، پرکاربردترین اسن رنگها هستند. اگر چه این رنگها از نظر تناژ پیچیدهتر از رنگهای اصلی و ثانویه هستند، اما به سادگی هر چه تمامتر میتوانند کاری با کادر تصاویر شما بکنند که از آن شگفتزده شوید! در ادامه به کاربرد رنگهای خنثی در عکاسی را برای شما شرح میدهیم.
رنگهایی مانند مشکی، سفید، خاکستری و قهوهای رنگهای خنثی خالص را تشکیل میدهند. این یعنی چنین رنگهایی کاملا اشباع شده و به کمک نور نمیتوانند یک تهرنگ زیرین و طیف رنگی خاصی داشته باشند. ترکیب این رنگها در کنار رنگهای اصلی میتواند انرژی آنها را افزایش دهد و بر زیباییشان نیز بیفزاید.
خصوصا که در عکاسی صنعتی شما عمدتا با تجهیزاتی برخورد میکنید که بدنهشان به رنگ استیل، سیلور یا همان نقرهای و خاکستری است و نهایتا رنگی که به آنها اضافه میشود، طیفی از مشکی یا نوک مدادی دارد. در حقیقت شما بهطور عمده در عکاسی صنعتی با رنگهای خنثی خالص سر و کار دارید و باید بتوانید از ترکیب رنگهای اصلی و ثانویه دیگر با آنها پالت رنگی تصاویرتان را طراحی کنید.
طیف دیگری از رنگها که در عکاسی صنعتی با آنها برخورد میکنید، رنگهای نزدیک به خنثی هستند. این رنگها از ترکیب یک رنگ اصلی با رنگهای خنثی خالص ایجاد میشوند. برای مثال شما رنگ برنزه با برنزی را در تجهیزات صنعتی به دفعات میبینید. این رنگ یک رنگ نیمه خنثی است که از ترکیب رنگ زرد با قهوهای حاصل شده است. رنگ برنزی نه انرژی رنگ زرد را دارد و نه به اندازه رنگ قهوهای اشباع شده است.
شما بهعنوان عکاس و طراح صحنه عکاسی خودتان اگر بتوانید به شکل درست از این رنگهای نیمه خنثی استفاده کنید، انرژی رنگ را در ابتدا به کادر تصویر و در مرتبه بعدی به مخاطب خود منتقل خواهید کرد. اما اگر در ترکیب رنگهایتان اصولی عمل نکنید، نتیجه کار یک عکس صنعتی بیروح مانند تمام تصاویری که در بستر اینترنت یافت میشود، خواهد بود. این در حالی است که دقیقا وظیفه اصلی شما بهعنوان عکاس صنعتی این است که از رنگها برای روح بخشیدن به عکسهای صنعتی استفاده کنید و تلاش کنید خشکی این نوع تصاویر را کاهش دهید.
چگونه میتوان از رنگ در عکاسی صنعتی استفاده کرد؟
پرسش مهمی که در این راستا پیش میآید، این است که چگونه میتوان از رنگ در عکاسی صنعتی استفاده کرد؟ همانطور که گفتیم و حتما خودتان هم نسبت به این مسئله آگاه هستید، عکاسی صنعتی یک شاخه از عکاسی است که سر و کارش بهطور کامل با صنایع است و هیچ بعد هنری و لطافت خاصی ندارد.
این در حالی است که هنر عکاسی با لطافت و زیبایی گره خورده است و عموما عکاس نمیتواند بدون توجه به ظرافتهای هنری عکس خوبی به ثبت برساند. به همین جهت است که کار عکاس صنعتی کمی سختتر از دیگر عکاسان میشود و باید بتواند با شناخت و آگاهی که از رنگها دارد، پالت رنگی مناسبی برای تصاویرش طراحی کند.
واضح است که در عکاسی صنعتی نمیتوان چندان از زرق و برق و انرژی رنگها بهره برد. برای مثال شما بهعنوان عکاس نمیتوانید از اکسسوریهای رنگی برای بهبود پالت رنگی تصاویرتان بهره ببرید.
اما میتوانید در گوشه و کنار کادر تصاویرتان با توجه به تناسب موضوع، از وسایل و ابزاری استفاده کنید که به تصاویرتان روح ببخشد. برای مثال لباسهای کارگردان و کارمندان بخشهای صنعتی عموما به رنگ آبی یا سورمهای است. ترکیب شدن این رنگها در کنار رنگ زرد کلاههای ایمنی و رنگ خنثی استیلی و نقرهای تجهیزات میتوانند تصاویرتان را دیدنیتر کند. علاوهبراین، میتوانید از بکگراندهای رنگی بسیار ساده برای عکسهایتان استفاده کنید. این کاملا به نوع نگاه و مهارت شما در چینش عناصر کادر بستگی خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: اصول عکاسی صنعتی؛ نکات مهم و تجربی یک عکاس صنعتی
کلام پایانی
با کلیات مبحث رنگ در عکاسی صنعتی آشنا شدید. کاملا مشخص است که چقدر کار عکاس صنعتی برای استفاده از رنگ در عکاسی صنعتی نسبت به سایر حوزهها سختتر است و انرژی بیشتری از او میگیرد. اگر به این حوزه علاقه دارید، باید در کنار کسب تجربه عملی، دانش خود را در زمینه رنگها مختلف و کاربردهای متفاوت آنها افزایش دهید. این تنها فاکتوری است که میتواند تصاویر شما را از دیگر عکاسان در این حوزه متمایز کند.
سوالات متداول
میتوانید در گوشه و کنار کادر تصاویرتان با توجه به تناسب موضوع، از وسایل و ابزاری استفاده کنید که به تصاویرتان روح ببخشد. برای مثال لباسهای کارگردان و کارمندان بخشهای صنعتی عموما به رنگ آبی یا سورمهای است. ترکیب شدن این رنگها در کنار رنگ زرد کلاههای ایمنی و رنگ خنثی استیلی و نقرهای تجهیزات میتوانند تصاویرتان را دیدنیتر کند. علاوهبراین، میتوانید از بکگراندهای رنگی بسیار ساده برای عکسهایتان استفاده کنید. این کاملا به نوع نگاه و مهارت شما در چینش عناصر کادر بستگی خواهد داشت.
رنگهایی مانند مشکی، سفید، خاکستری و قهوهای رنگهای خنثی خالص را تشکیل میدهند. این یعنی چنین رنگهایی کاملا اشباع شده و به کمک نور نمیتوانند یک تهرنگ زیرین و طیف رنگی خاصی داشته باشند. ترکیب این رنگها در کنار رنگهای اصلی میتواند انرژی آنها را افزایش دهد و بر زیباییشان نیز بیفزاید. خصوصا که در عکاسی صنعتی شما عمدتا با تجهیزاتی برخورد میکنید که بدنهشان به رنگ استیل، سیلور یا همان نقرهای و خاکستری است و نهایتا رنگی که به آنها اضافه میشود، طیفی از مشکی یا نوک مدادی دارد.