فرهنگ و مدرنیزه شدن زندگی انسانها باعث شده است تا تعداد زیادی از مشاهدات معماری را از طریق عکس آنها درک کنیم، این اتفاق یعنی دیگر حضور فیزیکی در آن مکان نداریم. مزیتهایی که این رشته دارد خارق العاده است، عکاسی معماری به مردم اجازه میدهد تا درک بصری کافی از ساختمانهایی که شاید هیچوقت در طول عمرشان نتوانند بصورت فیزیکی ببینند کسب کنند. چه بسا دیگر بعضی ساختمان و بناهای تاریخی نابود شدهاند و ما فقط میتوانیم تصاویرشان را مشاهده کنیم. در مقاله عکاسی معماری بهطور مفصل از تاریخچه، تکنیکها و تجهیزات این حوزه صحبت خواهیم کرد.
عکاسی معماری چیست؟
عکاسی معماری یکی از ژانرهای جذاب و دوست داشتنی دنیای عکاسی است. تأکید اصلی در این رشته، عکس گرفتن از ساختمانها و ساختارهای معماری است، با توجه به این هدف، این رشته عکاسی شامل عکاسی از فضای داخلی و خارجی ساختمانها، پلها، سازهها و مناظر شهری است.
این رشته عکاسی، نسبت به بقیه ژانرهای عکاسی پویایی کمتری دارد چراکه مستلزم ساعتها تفکر بر روی یک سازه یا محیط است، در نتیجه نیاز به سریع عکس گرفتن یا مدام عکس گرفتن ندارید، اما باید روی کیفیت تصویرتان خیلی کار کنید.
چگونه عکاسی معماری انجام دهیم؟
هنگامیکه یک ساختمان یا سازه را برای عکاسی انتخاب کردید، باید مدتی را صرف شناخت آن کنید. با قدمزدن در خارج از ساختمان و کاوش در داخل (درصورتامکان) شروع کنید، همچنین در مورد بنا و تاریخچه آن تحقیق کنید.
تمام این اطلاعات میتواند به عکسهای معماری شما جهت دهد و به شما کمک کند تصمیم بگیرید که به چه سبکی باید عکاسی کنید. به عنوان مثال: اگر ساختمان دارای تاریخچه طولانی است، ممکن است بخواهید عکاسی سیاه و سفید را تجربه کنید.
این کار میتواند حسی خاص و مبهم به تصاویر شما دهد و تاریخ سازه را به یاد بیننده بیاورد. برای گرفتن نماهای مختلف هنگام عکاسی از ساختار بیرونی، سعی کنید در زمانهای مختلف روز و در شرایط آب و هوایی مختلف عکس بگیرید.
به عنوان مثال، سعی کنید هنگام طلوع یا غروب خورشید عکاسی کنید تا برخی از رنگهای طلایی، انعکاس پنجرهها و سایههای طولانی را به تصویر بکشید یا در شب بازدید کنید تا بنا را در نور مصنوعی به تصویر بکشید. آسمان ابری، بارش برف یا برخی سطوح خیس از باران، میتواند جذابیت بیشتری ایجاد کند و حال و هوای عکسهای شما را بهطرز چشمگیری تغییر دهد.
تاریخچه عکاسی معماری
بیش از 150 سال از آغاز عکاسی معماری میگذرد (سال 1870 میلادی) و از ابتدا تا به الان، توجه زیادی به معماری و عکاسی از آن شده است. عکاسان اولیه معماری شامل راجر فنتون، فرانسیس فریت (خاورمیانه و انگلیس) ،ساموئل بورن ،استودیوی تمایل (هند) و آلبرت لوی (ایالات متحده و اروپا) هستند. آنها با تلاشهایشان راه را برای عکاسی مدرن معماری هموار کردند.
اولین شخصی که عکس معماریش مورد توجه قرار گرفت، فردریک ایوانز بود. او به دنبال نشان دادن جلوههای خاص بوده و همانطور که در تصویر می بینید، قدرت سنگ ها را در این بنا نشان میدهد که بسیار زیبا هستند. اسم این عکس، دریای پلهها است.
بیشتر بخوانید: ایده عکاسی از کویر
برای درک بیشتر ارزش عکس فردریک ایوانز، بهتر است آن را با عکس فرانسیس بدفورد در زیر مقایسه کنید.
در عکس دوم مشاهده می کنید که عکاس بیشتر به تصویر برداری واقعی پرداخته است، درحالی که اوانز در گرفتن عکس، به چند نکته مهم مانند نور، سایه، تاثیرات وزن و تعادل و بقیه تکنیکها توجه داشته که باعث چشم نوازی تصویر شده است. از اواسط دهه 1920 به بسیاری از عکاسان هنری مأموریت دادند تا برای جلد مجلات، عکس از بنای ساختمانها بگیرند، این حرکت، شروعی بر افزایش عکاسان و تکامل این رشته شد.
3 سبک عکاسی معماری
برای اینکه در این شاخه عکاسی فعالیت کنید، نیاز دارید تا شاخههای مختلف آن را بشناسید و ببینید که به کدام یک تمایل بیشتری دارید؛ این رشته جذاب عکاسی چندین سبک دارد، در ادامه سه سبک که بیشترین طرفدار و بازار کار را دارد معرفی کردهایم.
عکاسی معماری بیرونی
این سبک، عکسهایی را در بر میگیرد که از نمای بیرونی ساختمان گرفته میشوند. نورهای طبیعی زیاد در فضای بیرونی ساختمان و شرایط مختلف آب و هوایی مهمترین عوامل تاثیر گذار در این شاخه هستند. مردم معمولا عکاسی معماری را با این سبک میشناسند.
این سبک از آن جهت حائز اهمیت است که نمای بیرونی ساختمانها بیانگر فرهنگ و سبک زندگی مردم آن منطقه است.
عکاسی معماری داخلی
این سبک، عکسهایی که از فضای داخلی ساختمانها گرفته میشود در بر میگیرد. این نوع عکاسی به علت محدود بودن نور طبیعی، بسیار چالش برانگیز است و برای گرفتن عکس دقیق از فضای داخلی، به نور بیشتری نیاز است.
همانطور که نمای بیرونی بناها بیانگر فرهنگ و سبک زندگی است، نمای داخلی هربنا هم حکم ریشه، توانمندی و هنر مردم آن منطقه را دارد.
بیشتر بخوانید: ایده عکاسی در کویر؛ ژست عکس در کویر با ایدههای جالب
عکاسی از شهر
این شاخه از عکاسی معماری شامل تصاویری از ساختمان ها، پل ها، آسمان خراش و هر سازهای در یک قاب است. برای این سبک از عکاسی معمولا از عکاسی هوایی یا عکاسی از فاصله بسیار دور استفاده میکنند.
نشان دادن تراکم، بافت و تنوع هر منطقه، نشان از مهندسی شده بودن یا نبودن آن شهر است. محوریت این عکسها، مفاهیم کلی در شهرسازی و اخلاقیات عمومی جامعه است. بعنوان مثال: شهری که فضای سبز زیادی دارد، نشان دهنده بالا بودن میزان شادی مردم و همچنین سالم بودن آب و هوای منطقه است.
9 نکته برای گرفتن عکس معماری خوب
بعضی نکات ساده و پیش پا افتاده هستند، اما بسیاری از عکاسان به دیلی سادگی، آنها را نادیده میگیرند. در زیر 5 نکته را معرفی کردهایم که حکم چک لیست را برای عکاسان معماری دارد. از این بخش یادداشت برداری کنید.
در شرایط مختلف آب و هوایی عکس بگیرید | تلاش کنید تا در ساعات مختلف، در صورت امکان در حالتهای مختلف (بارانی، برفی، آفتابی،…) عکستان را بگیرید. این کار باعث میشود هم تصاویر خاصتری ثبت کنید، هم مفاهیم مختلف را در تصویر لحاظ کنید. |
به دنبال یک زاویه منحصر به فرد باشید | بازی با زاویهها نه تنها یک کار سرگرم کننده است، بلکه می تواند تصویر شما را زیر و رو کند، پس انتخاب زاویه مناسب و منحصر به فرد باعث میشود عکس خیره کنندهای ثبت کنید. |
پس از ثبت عکس آن را ادیت کنید | ادیت تصویر باعث میشود تصویر بیشتر با واقعیت موجود مطابقت داشته باشد. برای انجام این کار نرم افزارهای مخصوصی وجود دارد که از جمله این نرم افزارها، فتوشاپ و لایتروم میباشند. |
داشتن تجهیزات مناسب | اگر درمورد شروع کار در این رشته عکاسی جدی هستید، برای سود بیشتر در این کار، برای خرید ابزار مناسب سرمایه گذاری کنید. |
قبل از گرفتن عکس، درباره بنا تحقیق کنید | یکی از ضروریترین کارها قبل عکس گرفتن از یک بنا، خواندن تاریخچه آن است، که تاثیر بسیاری برای بهتر شدن تصویر نهایی دارد. |
خطوط عمودی | ساده ترین راه برای دستیابی به یک عکس خیره کننده این است که دوربین را عمود بر، خطوط عمود یک ساختمان قرار دهید. انجام ندادن این کار باعث میشود ذهن بیننده با دیدن عکستان آشفته شود. |
اشکال پویا | برای نشان دادن حس پویایی و حرکت در تصویر باید به اشکال و خطوط منحنی توجه بسیاری داشته باشید و از آنها بهطور خلاقانه استفاده کنید. |
نور مناسب را پیدا کنید | شاید ممکن است برای یافتن نور مناسب، مدت زیادی صبر کنید. برای مثال سایه هایی که از ستون ها ایجاد میشود باعث جذاب شدن بیشتر عکس میشود. |
به تنظیمات دوربین مسلط باشید | مسلط بودن به تنظیمات دوربین باعث میشود در شرایط حساس، تنظیمات مناسبی را انتخاب کنید. |
تجهیزات مورد نیاز عکاسی معماری
برای گرفتن عکسهای معماری به تجهیزاتی نیاز دارید، اولین تجهیزاتی که باید تهیه کنید، دوربین، سه پایه و لنزهای واید است. اگر میخواهید این رشته را بهطور جدی و حرفه ای دنبال کنید، به دوربین حرفهای نیاز دارید. دوربین مناسب این رشته، دوربینی است که رزولوشن و مگاپیکسل بالایی داشته باشد.
همچنین برای تهیه لنز باید بگوییم که لنزهای واید و تیلت شیفت بهترین گزینه هستند. حتما چندین چراغ یا فلاشِ قابل حمل، برای پر کردن بعضی از سایهها، کاهش کنتراست و عدم یکنواختی فضا، به همراه تعدادی فیلتر از جمله فیلتر پولارایزر جهت کنترل بازتاب ناخواسته نور و تیرهتر کردن آسمان لازم است.
لنز مناسب برای عکاسی معماری
در عکاسی معماری نشان دادن عظمت و جذابیت بنا همراه با رزولوشن بالای تصویر از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. لنزهای واید به علت ثبت فضای بیشتر در عکسها، پرکاربرد ترین لنز است. در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
لنزهای تیلت شیفت (Tili-Shift)
این نوع لنزها در عکاسی معماری بیشتر برای عکاسی از فضای داخلی کاربرد دارد. از مزایای این نوع لنزها میتوان به توانایی تنظیم ترکیب بندی، کادر بندی و میدان دید بدون نیاز به بالا یا پایین بردن دوربین اشاره کرد. اگر بودجه کافی برای خرید لنز های تیلت شیفت (Tili-Shift) را ندارید میتوانید از لنزهای واید استفاده کنید.
لنز کانن Canon TS-E 24mm f/3.5L II Tilt-Shift Lens
این لنز یکی از پرکاربرد ترین لنزها در زمینه عکاسی است. اگر شما قصد فعالیت در زمینه عکاسی معماری را دارید، استفاده از این لنز را شما پیشنهاد می کنیم. تصویر این لنز را در بالا مشاهده میکنید.
مزایای لنز کانن Canon TS-E 24mm f/3.5L II Tilt-Shift Lens
- لنز تیلت و شیفت 24 میلیمتری
- اعوجاج پایین و رزولوشن بالا
- ± 8/5° تیلت و ±12 میلیمتر شیفت
- حرکت تیلت و شیفت مستقل
- المان های عدسی آسفریکال (غیر کروی) و UD
- دیافراگم حلزونی
- توانایی نمایش رنگ های فوق العاده
- کنتراست مناسب
لنزهای واید
این نوع لنزها زاویه دید بازتری را در اختیار عکاس قرار میدهد. از این لنز در مکانهایی که امکان عقب رفتن عکاس برای قرارگرفتن تمام سوژه در کادر نیست، کاربرد مناسبی دارد و با استفاده از این لنز میتوان فضای بیشتری را در عکس جای داد.
محدوده فاصله کانونی لنزهای واید معمولا کمتر از 35 میلیمتر است. ساختار این لنزها به گونهای است که سبب ایجاد اعوجاج در تصاویر میشوند و خطوط حاضر در تصویر، انحنا پیدا میکنند.
بیشتر بخوانید: تجهیزات ضروری عکاسی که یک عکاس حرفهای همواره همراه دارد!
به لنزهایی که فاصله کانونی کمتر از 24 میلیمتر دارند، اولترا واید گفته میشود.
لنز Canon EF 24-70 mm f/2.8 L II USM
این لنز از لنزهای EF سری L شرکت کانن است. این لنز دارای دیافراگم f/2.8 از نوع 9 تیغه است و از 18 عنصر در 13 گروه اپتیکی به همراه عدسیهای Super UD، UD و غیر کروی در ساختار آن استفاده شده است. لنز فوق از سیستم فوکوس داخلی و موتور فوکوس USM بهره میگیرد و دارای فوکوس دستی دائمی است.
این لنز پرچمدار تمام لنزهای پیشرفته کمپانی کانن است و درباره کیفیت و قدرت این لنز هیچ حرفی باقی نمیماند. تصویر این لنز را در بالا مشاهده میکنید.
مزایای لنز Canon EF 24-70 mm:
- گستره فواصل کانونی استاندارد و پر کاربرد
- لنزی بسیار سریع و دیافراگم بسیار باز به عنوان یک لنز زوم
- استفاده از موتور فوکوس خودکار ما فوق صوت
- حداقل فاصله فوکوس ٣٨ سانتی متر و بزرگنمایی 0.19x
- عملکرد بسیار خوب هم بر دوربین های فول فریم و هم غیر فول فریم
- استفاده از دو المان UD و یک المان Super UD
- بدنه بسیار سخت و مقاوم
- دیافراگم دایرهای
بیشتر بخوانید: انواع لنز در عکاسی؛ دستهبندی و مشخصات انواع لنزها عکاسی
گالری عکسهای معماری
جمع بندی
عکاسی معماری دنیایی از خلاقیت را به روی شما باز خواهد کرد. ساختمانها، پلها و بناهای تاریخی نشان از تنوع موضوعی و مکانی زیاد این رشته دارد. مسیر زیادی پیش رو دارید، امیدواریم که این راهنما به شما کمک کرده باشد و برای شروع کار الهام گرفته باشید. بیرون بروید و شروع به تجربه کسب کردن کنید، فقط لذت ببرید.
بیش از 150 سال از آغاز این رشته میگذرد (سال 1870 میلادی) و از ابتدا تا به الان، توجه زیادی به معماری و عکاسی از آن شده است. عکاسان اولیه معماری شامل راجر فنتون، فرانسیس فریت (خاورمیانه و انگلیس) ،ساموئل بورن ،استودیوی تمایل (هند) و آلبرت لوی (ایالات متحده و اروپا) هستند.
1. عکاسی از نمای بیرونی
2.عکاسی از نمای داخلی
3. عکاسی از شهر