این روزها همه دوربین دارند و با گوشیهای هوشمند خود از دوستان، حیوانات خانگی و خودشان عکس میگیرند. این تصاویر که پرتره نامیده میشوند، ظاهراً نیازی به مهارت خاصی ندارند. اما اگر به شما بگویم که با صرف زمان برای یادگیری چند تکنیک در عکاسی پرتره، میتوانید کیفیت عکسهای خود را بهشدت بهبود بخشید، چه؟ ما در این مقاله، نکاتی داریم که به شما کمک میکند مهارت عکاسی خود را تقویت کنید. ابتدا به بررسی اصول اولیه چیدمان در عکاسی پرتره میپردازیم؛ سپس به شما نشان خواهیم داد که چگونه سوژه خود را در کادر قرار دهید، پسزمینه را مدیریت کنید و از قوانین ترکیببندی برای ایجاد عکسهای جذابتر استفاده کنید. پس اگر آماده هستید تا عکاسی پرتره خود را به سطح بالاتری ببرید، بیایید شروع کنیم!
قانون یک سوم
قانون یک سوم یکی از اساسیترین قوانین چیدمان در عکاسی پرتره است و در دیگر انواع عکاسی از جمله منظره و شهر نیز مورد استفاده قرار میگیرد. براساس این قانون، موضوعات اصلی که توجه بیننده را به خود جلب میکنند باید روی خطوط عمودی یا در نقاط تلاقی خطوط عمودی و افقی قرار بگیرند. اولین نکته در این نوع چیدمان این است که مطمئن شوید که چشمهای مدل شما در یک سوم بالای عکس قرار گیرد. پس از توجه به این قانون ساده، میتوانید سوژه را در مرکز یا در یکی از طرفین قرار دهید. پیش از این در بابافت در مورد قانون نسبت طلایی در عکاسی هم صحبت کردهایم.
به بیان ساده، قانون یک سوم شامل کادربندی عکس میشود تا سوژه شما در امتداد خطوط شبکه 3×3 بیفتد. انجام این کار، به خصوص با قراردادن نقاط فوکوس بر روی تقاطع این خطوط، به ایجاد یک عکس قویتر کمک میکند. دلیل کارایی آن این است که با نحوه خواندن طبیعی چشم و ذهن شما تصویر را بازی میکند.
هنگامی که مدل شما مستقیماً به دوربین نگاه میکند، ایدهآل است که چشم غالب او در مرکز تصویر قرار بگیرد. اما اگر مدل به سمت دیگری نگاه میکند، باید فضایی برای نگاه او در نظر بگیرید. علاوهبر این، به خاطر داشته باشید که چشمها باید در یک سوم بالایی قاب قرار بگیرند. در این حالت، بهتر است یکی از چشمها را در نقطه تقاطع خطوط شبکه قرار دهید. قانون یک سوم یک تکنیک ضروری و نقطه شروع خوبی برای عکاسان پرتره است. پایبندی به این قانون به شما کمک میکند تا تصاویر زیباتر و جذابتری خلق کنید.
بیشتر بخوانید: عکاسی پرتره چیست؟ انواع، تجهیزات و ایده برای یک شات بیادماندنی
عمق و تمرکز یا میدان کم عمق
یکی از تکنیکهای ساده و مؤثر چیدمان در عکاسی پرتره، استفاده از میدان کم عمق است. در مقالهی عمق میدان در عکاسی به توضیحات جامعی در مورد عمق میدان پرداختهایم. این تکنیک زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که پسزمینه شلوغی داشته باشید و این پس زمینه شلوغ توجه بیننده را از سوژه اصلی پرتره منحرف کند. برای استفاده از میدان کم عمق ، باید دیافراگم دوربین خود را باز کنید. برای مطالعه دقیق تر در مورد دیافراگم مقاله دیافراگم در عکاسی را مطالعه کنید. هرچه دیافراگم بازتر باشد (عدد f-stop کوچکتر)، عمق میدان کمتر خواهد بود. برای عکاسی پرتره، معمولاً از دیافراگمهای بین f/1.4 تا f/2.8 استفاده میشود.
با استفاده از دیافراگم باز، میتوانید نقطه فوکوس خود را فقط روی سوژه تنظیم کنید و پسزمینه را بهطور کامل یا تا حدی محو کنید. این کار به شما کمک میکند تا بیننده را متوجه و متمرکز سوژه اصلی خود کنید. البته، استفاده از میدان کم عمق همیشه بهترین گزینه نیست. اگر سوژه شما در حال حرکت است، ممکن است بخواهید از دیافراگم کوچکتر استفاده کنید تا عمق میدان بیشتری داشته باشید و مطمئن شوید که تمام سوژه شما در فوکوس است.
خطوط پیشرو در عکاسی پرتره
یکی از قوانین چیدمان در عکاسی پرتره که در اشکال مختلف عکاسی نیز استفاده میشود، استفاده از خطوط پیشرو است. در عکاسی به خطوطی خطوط پیشرو میگویند که امتداد آنها توجه ها را به سمت سوژه ببرند. در تصویر زیر نردهها بهعنوان خطوط پیشرو عمل میکنند. این یک نکته قدرتمند برای استفاده است زیرا چشم بینندگان را به طور خودکار به نقطه کانونی شما هدایت میکند. پیش تر در مورد نحوه چیدمان در عکاسی و الزامات، نکات و ترفندها صحبت کردهایم.
خطوط پیشرو میتوانند به سادگی عاملی باشند که به سوژه اشاره میکنند. حتی برای سوژه ای در میان مزارع گندم یا کوچه ای پر از درخت ایستاده است. تنوع خطوط زیادی برای آزمایش وجود دارد که میتواند ترکیببندی در تصاویر پرتره شما را ارتقا دهد.
تمرکز بر سوژه با کمی فضای خالی
چگونه میتوانیم فضای شلوغ پسزمینه را ساده کنیم؟ ساده است! کافی است با گرفتن شاتهایی از شانه به بالا، کل کادر را با سوژه خود پر کنید. در این نوع پرتره، عکس بسیار دقیق و جزئیات چهره سوژه کاملاً آشکار است. زمانی که همه جزئیات در یک تصویر قابل مشاهده است، احساسات نهفته در تصویر از طریق انبوهی از خطوط، چینوچروک، عرقکردن و عمق چشم منتقل خواهد شد. در این حالت از عکسهایی که گرفتید، اشکالی ندارد که برخی از قسمتهای سر در تصویر نباشد. مانند، نمایان بودن بخشی از پیشانی یا یک عکس نزدیک از یک چشم.
حال سوال پیش میآید که چگونه کمی فضای مرده در طرفین ایجاد کنیم؟ نکته اصلی در پرتره از شانه تا بالای سر، قراردادن فاصلهای بین سر و فریم بالایی است. در این نوع عکسها، روی چشمها بهعنوان یکی از قوانین اصلی چیدمان در عکاسی پرتره تمرکز کنید. در آموزش چیدمان در عکاسی بیشتر بخوانید. همچنین اگر پسزمینه عکس شما منظره است، میتوانید مقداری فضای مرده در طرفین باقی بگذارید. این نوع عکسها جذابتر هستند، زیرا سوژه توجه کامل را به خود جلب میکند و میتوان تمام جزئیات آن را با دقت مشاهده کرد. برای دریافت اطلاعات دقیق تر و کاملتر مقاله راهنمای استفاده پس زمینه عکاسی پرتره را مطالعه کنید.
عکسهای قاب در قاب یا فریم درون فریم
تکنیک قاب در قاب یا فریم درون فریم یکی از تکنیکهای چیدمان در تصاویر پرتره است. این تکنیک در عین حال که ساده است، برای ایجاد عکسی خاص، به خلاقیت نیاز دارد. برای انجام تکنیک فریم درون فریم باید کادر بهگونهای انتخاب شود که یک کادر طبیعی دیگر درون تصویر، سوژه را احاطه کرده باشد. با استفاده از درها، پنجرهها، شاخههای درختان و هر عامل محیطی که به شکل قاب باشد میتوان این تکنیک را عملی کرد. اگر میخواهید با تکنیک های بیشتری آشنا شوید مقاله تکنیک در عکاسی پرتره را مطالعه کنید.
این نوع کادربندی در عکاسی به اشکال مختلف و حتی گاهی بهصورت سهوی استفاده میشود. بهعنوان مثال، هنگامی که از یک غار عکاسی میکنید، حاشیههای غار میتوانند مانند یک قاب عمل کنند. یا مثلاً یک فرد میتواند در چارچوب در بایستد یا از پنجره به بیرون نگاه کند. همچنین میتوانید از قابهای طبیعی مانند بوتهها یا سایر قابهای ساخت بشر نیز برای گرفتن عکسهای پرتره برجسته استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: پس زمینه عکاسی پرتره؛ راهنمای خرید و استفاده
وجود مقداری فضای منفی در عکس
برخی تصاویر به شکلی هستند که گویی حواس سوژه به دوربین نیست و نمیداند که از او عکس میگیرند. در این حالت، سوژه در جهتی دیگر (نه به سمت دوربین) نگاه میکند. این حرکت یک ترفند عکاسی پرتره است و طبق آن باید مقداری فضا در جلوی نمای دید سوژه باشد. شما باید به گونهای عکس بگیرید که سوژه در یک سمت قرار گیرد و مقداری فضای خالی برای پرکردن بقیه کادر باقی بماند. انجام این کار به دلیل ایجاد وزن منفی در بقیه تصویر، توجه بیشتری را به خود جلب میکند.
بیشتر بخوانید: ایده عکاسی پرتره؛ ترفندهای ۲۰۲۲ برای ثبت پرترههای جذاب
ترکیب این تکنیک با قانون یک سوم
این ترفند را میتوانید به همراه قانون یک سوم اجرا کنید؛ به شکلی که سر سوژه روی تقاطع نقاط شبکه قرار گیرد و در جلوی آن نیز فضای باز وجود داشته باشد. این کار باعث میشود عکس حرفهایتر به نظر برسد. همچنین اطمینان حاصل کنید که فضای باز، مملو از اشیاء جذاب یا رنگهای مختلف نباشد؛ درغیراینصورت از میدان کم عمق برای منحرفکردن توجهها از پسزمینه استفاده کنید.
استفاده از این تکنیک برای مدلهای متحرکت
این تکنیک بهطور گسترده در هنگام عکاسی از مدلهای در حال حرکت استفاده میشود. بهعنوان مثال، از یک سوژه در حال راه رفتن، عکس بگیرید. در این حالت، درست و منطقی است که مقداری فضای جلوی سوژه بگذارید تا ببینید او به کجا میرود.
قانون تعادل در پرتره
قانون تعادل میتواند ابزاری هوشمندانه برای روایت داستان یا پرکردن فضای منفی در یک تصویر باشد. با داشتن یک شی در نقش دوم و اهمیت کمتر (کوچکتر، خارج از فوکوس و غیره)، پرتره میتواند وزن سوژه اصلی خود در تصویر را متعادل کند. اشیاء ثانویه ساختمانها، حیوانات خانگی، افراد دیگر یا حتی بازتابی از آنها در عکس هستند. تمرین این تکنیک بهعنوان یکی از روشهای چیدمان در عکاسی پرتره به شما کمک میکند تا حس بهتری از ترکیب درون شات خود داشته باشید.
برخی نکات چیدمان در عکاسی پرتره | توضیح |
---|---|
نگاه به دوربین | حتماً تمرکز روی دوربین و ارتباط چشمان با دوربین حفظ شود. |
توجه به نور و سایه | نور مناسب و توزیع صحیح سایهها بر روی صورت مدل اهمیت دارد. |
فاصله مناسب از پسزمینه | مدل را از پسزمینه جدا کنید تا تمرکز بیشتری روی صورت او داشته باشید. |
استفاده از افکت پرتره | با استفاده از عدسی با دیافراگم باز، افکت پرتره را ایجاد کنید. |
تنظیمات فوکوس | نقطه فوکوس را بر روی چشمان یا صورت مدل قرار دهید. |
حالت های متنوع | از حالت های متنوع و انعطافپذیری مدل در چیدمان استفاده کنید. |
توجه به جزئیات پسزمینه | جزئیات زیبای پسزمینه میتوانند تصویر را جذابتر کنند. |
حفظ اعتبار هنری | در چیدمان، اعتبار هنری مدل و احترام به حریم شخصی او را رعایت کنید. |
زیرپا گذاشتن قوانین چیدمان
دانستن اصول اولیه چیدمان در عکاسی پرتره بسیار مهم است؛ اما دانستن این که چه زمانی بهتر است آنها را نادیده بگیرید نیز اهمیت دارد. درواقع جهت کسب مهارت بیشتر باید دائماً روشهای مختلف را آزمایش کنید. هرچه بیشتر امتحان کنید، تجهیزات و مهارتتان را بهتر میشناسید و خلاقیت خود را افزایش میدهید.
به یاد داشته باشید قبل از گرفتن عکس، حتی به اندازه یک ثانیه به سوژه نگاه کنید؛ این کار باعث متمرکزشدن شما میشود و به کادربندی مجدد برای هدف اصلیتان کمک میکند. وجود یک یا دو آیتم در عکاسی پرتره واقعا میتواند پیام عکس را بهتر و مفهومتر منتقل کند.
سخن پایانی
اگر در انتخاب چیدمان عکاسی پرتره خود مردد هستید یا نمیدانید چگونه آن را انجام دهید، باید بگویم: عکاسی به این معنی نیست که همیشه پیرو قوانین باشید یا بهطور مداوم آنها را زیر پا بگذارید. هر عکاس سبک خاص خود را دارد و هرچه بیشتر عکس بگیرد، نتایجش درخشانتر میشود. در هر مرحله از عکاسی اگر تکنیکی توجه شما را جلب کرد، از آن استفاده کنید. نگران نباشید، در بدترین حالت، شما چند ثانیه را تلف کردهاید. در بهترین حالت نیز شما یک عکس عالی گرفتهاید که میتواند به عنوان یک کار عالی استفاده شود.
منابع: +
قانون یک سوم در عکاسی پرتره بر اساس چیدمان موضوعات اصلی در خطوط عمودی و افقی استوار است. با قرار دادن سوژه در امتداد این خطوط، تصویر به شکلی جذاب و تعادلیافته درست میشود. این قانون به عکاسان کمک میکند تا با جلب توجه به نقاط کلیدی در تصویر، عکسهای با کیفیتتری بسازند.
استفاده از میدان کم عمق در عکاسی پرتره به عنوان یک تکنیک چیدمانی موثر است زیرا به عکاس این امکان را میدهد که توجه بیننده را به سوژه اصلی جلب کند و پسزمینه را بهطور کامل یا تا حدی محو کند. این اقدام باعث ابراز قویتر و متمرکزتر سوژه میشود و تصویر جلبکنندهتر میگردد.
ایجاد کمی فضای خالی در پرتره موثر است زیرا این اقدام به تاکید بر سوژه و ابراز جزئیات آن کمک میکند. با حذف فضای مزاحم در طرفین سوژه، تصویر متمرکزتر و جذابتر میشود و احساسات بهتری به تماشاگر منتقل میشود.