عکاسی اگر چه در ظاهر کار سادهای بهنظر میآید، اما پیچیدگیهای پنهان آن باعث میشود تا زمانی که شروع به عکاسی نکنید، از آنها مطلع نشوید. یکی از این مشکلاتی که عموما هر عکاسی با آن مواجه میشود، مسئله انعکاس نور به هنگام عکاسی از اجسام براق است. خاصیت اجسام براق، منعکس کردن نوری است که به آنها تابیده میشود و همین موضوع میتواند شرایط را برای عکاس بسیار سخت کند. ترفندهای مختلفی برای کاهش انعکاس نور در این نوع پروژههای عکاسی وجود دارد که شما میتوانید به کمک آنها تصاویر بهتری را ثبت کنید. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا این ترفندها را به شما معرفی کنیم.
عکاسی از اجسام براق بدون انعکاس پیدا کردن نور
مسئله انعکاس پیدا کردن نور در عکاسی از اجسام براق یکی از مشکلاتی است که عکاسان با آن دست و پنجه نرم میکنند. انعکاس نور در وهله اول میتواند جهت نگاه مخاطب را از سوژه اصلی دور کرده و ذهن او را منحرف کند. در حقیقت انعکاس نور میخواهد نشان بدهد دقیقا چه مکانیزمی به وجود میآید که در طی آن فرایند، نور از یک سطح خاص به چشم انسان یا لنز دوربین تابیده میشود.
برای اتفاق افتادن انعکاس نور، یک سطح براق بازتابدهنده و منبع نور نیاز است. در بسیاری از پروژههای عکاسی این انعکاسها میتوانند مفید باشند و عکاس با خلاقیتش از آنها در راستای کارش استفاده کند. علاوه بر این، در عکاسی از طبیعت انعکاس نور عموما به کار عکاس میآید و به کمک آن کادرهای زیبایی میبندد، اما متاسفانه همیشه هم اینطور نیست و عکاسی از اجسام براق برای بسیاری از عکاسان به یک چالش بزرگ تبدیل میشود.
بیشتر بخوانید: ترفندهای عکاسی از گربه
غافل از این که عکاس میتواند با مدیریت صحنه، این مشکل را به یک فرصت تبدیل کند. بله! تابش نور قابل مدیریت است و اساسا نور به شکل قابل پیشبینی عمل میکند. بنابراین میتوان با شناخت عناصر موثر در انعکاس نور، این را به حداقل رساند، تا جایی که پروژههای عکاسی تحت تاثیر آن قرار نگیرند.
اجسامی مانند آینهها، برخی شیشهها، پنجرهها، ظروف غذاخوری، برخی فلزات، عینکها، جواهرات و حتی سطوح خیس و چالههای مملو از آب بهعنوان اجسام بازتاباننده نور شناخته شده و در صورت تابش مستقیم نور، میتوانند آن را بازتاب دهند.
در این بخش از ارائه ترفندهای عکاسی از اجسام براق، قصد داریم نکاتی را بیان کنیم که به شما کمک میکند از چنین اجسامی بهترین تصاویر را ثبت کنید، بدون این که تابش نور در کارتان اختلال ایجاد کند.
تکنیکهای صحیح نورپردازی را یاد بگیرید
یکی از کاربردیترین ترفندهایی که میتوانید برای عکاسی از اجسام براق پیاده کنید، استفاده از تکنیکهای نورپردازی است. این تکنیکها عبارتاند از:
پخش کردن نور به کمک ابزار ساده
اگر بتوانید نوری که از منبع نورتان تابیده میشود را کنترل کنید، ۵۰ درصد مشکل را حل کردهاید. در حقیقت شما با پخش کردن نور به شکل یکنواخت بر روی سوژه میتوانید انعکاس را کاهش دید. این فرایند به شکلهای مختلفی انجام میگیرد.
مثلا شما میتوانید از تجهیزات نورپردازی استودیویی حرفهای مانند رفلکتورها استفاده کنید و یا بدون استفاده از این ابزار، تنها با قرار دادن سوژه در محلی که نور به شکل مستقیم نمیتابد، رفلکس نور را به صفر برسانید. علاوه بر این، استفاده از یک منبع نور بهعنوان منبع دوم میتواند زاویه نور تابیدهشده را از حالت مستقیم به نور پخششده تبدیل کرده و با قرار دادن یک تعدیلکننده نور، میان سوژه و منبع اصلی، انعکاس نور را به صفر برساند.
بیشتر بخوانید: عکاسی با رینگ لایت؛ آموزش عکاسی خلاقانه در خانه با رینگ لایت
ساختن یک استودیوی کاربردی و کوچک
اگر جسم براقی که قصد دارید از آن عکاسی کنید، ابعاد کوچکی دارد، میتوانید یک استودیوی رومیزی کوچک درست کنید تا نور را بهخوبی پخش کند. سطح سفید این جعبه میتواند نوری که بیرون از آن قرار گرفته را کاملا پخش کرده و زاویه تابش آن را از مستقیم به پراکنده بدل کند. نتیجه این فرایند، کاهش و یا از بین رفتن انعکاس نور خواهد بود. علاوه بر این، شما به کمک استودیوی رومیزیتان میتوانید کنترل بهتری روی منبع نور داشتهباشید و تابش نور را مدیریت کنید.
در حقیقت شما میتوانید منبع نور را دورتر یا نزدیکتر به سوژه قرار دهید. نور پسزمینه هم کمک میکند که انعکاس نور روی سوژه کمتر شده و تصویر نهایی مات بهنظر برسد. خصوصا که نورهای نزدیکتر پترنهای نورپردازی قویتری ایجاد میکنند و هر چقدر بتوانید فاصله سوژه از منبع نور را بیشتر کنید، نور به شکل پراکندهتری بر آن میتابد.
شما میتوانید این ابزار را به شکل آماده خریداری کنید، اما درست کردن آن هم چندان کاری ندارد. کافی است با چند مقوای سفید یک جعبه کوچک درست کنید تا بتوانید سوژه را درون آن قرار دهید. به هنگام عکاسی بهتر است اجسام براقی مانند جواهرات، اکسسوری یا ساعت را درون محفظه استودیو قرار داده و از زاویه ۴۵ درجه، دقیقا از هر دو طرف نور را به آن بتابانید.
در مقابل توصیه میکنیم برای عکاسی از اجسام براق فلزی، منبع نور را درست در بالای استودیو قرار دهید و اگر نتیجه مطلوب بود، کار خود را شروع کنید. اما اگر هنوز هم سوژه مقداری از نور را انعکاس میداد، میتوانید از زوایای مختلف تابش نور را امتحان کنید تا به بهترین پوزیشن نور برسید.
زوایای مختلف را برای عکاسی از اجسام براق امتحان کنید
اگر در بخش نورپردازی برای عکاسی از اجسام براق تمامی راههای ممکن را امتحان کردید و همچنان سوژهتان نور را منعکس میکرد، باید از زاویه دیگری عکاسی کنید. در چنین وضعیتی کمی جابهجایی و تنظیم مجدد دوربین در زاویه جدید میتواند میزان انعکاس نور را به شکل قابل توجهی کاهش دهد.
بر روی تنظیمات دوربین خود مسلط شوید
تسلط بر روی تنظیمات دوربینتان میتواند تا حد زیادی از انعکاس نور به هنگام عکاسی از اجسام براق بکاهد. منوی تنظیمات دوربینها، خصوصا دوربینهای دیجیتالی نسل جدید، دسترسیهای فوقالعاده زیادی به شما میدهد و میتوانید از تک تک آنها استفاده کنید. البته این به مهارت و دانش شما هم بستگی دارد.
برای مثال شما باید بتوانید وایت بالانس یا همان تراز سفیدی عکسهایتان را تنظیم کنید. در حقیقت شما با تنظیم دمای رنگ عکسهایتان قادر خواهید بود تناژ گرمی و سردی را به مخاطب نشان داده و توجه او را جلب کنید. استفاده درست از تنظیمات وایت بالانس دوربین میتواند انعکاس نور را به صفر برساند، خصوصا زمانی که ترجیح بدهید دمای عکس را پایینتر بیاورید.
در وهله بعد، توصیه میکنیم از فوکوس خودکار استفاده کنید، چرا که دوربینهای دیجیتال میتوانند زاویه طلایی را برای فوکوس خودکار پیدا کنند و شما زمانی که از فوکوس دستی استفاده میکنید، این امکان را نخواهید داشت. میزان بازشدگی دریچه دیافراگم نیز کمک زیادی به شما خواهد کرد.
در اکثر مواقع تنظیم دیافراگم روی F/11 بهترین شرایط را برای عکاسی از اجسام براق به وجود میآورد. بهتر است ISO دوربینتان را نیز در کمترین حالت خود قرار دهید. نتیجه اعمال تک تک این تنظیمات چیزی فراتر از انتظارتان خواهد بود!
گاهی از هود لنز استفاده کنید
یکی از ابزاری که میتواند در عکاسی از اجسام براق به کمک شما بیاید، هود لنز است. این هودها میتوانند انعکاس نور را به شکل قابل توجهی کاهش داده و حتی آن را به صفر برسانند. اگر چه انواع مختلفی از این هودها با قیمتهای متنوع وجود دارد، اما اگر نمیتوانید گرانترین نمونههای آن را خریداری کنید، میتوانید هنگام عکاسی، لنز خود را به سوژه نزدیک کرده و از دستتان برای بلاک کردن نور تابیدهشده استفاده کنید یا یک پارچه مشکی را روی لنز قرار دهید تا نور را پوشش دهد.
بیشتر بخوانید: عکاسی در شب؛ آموزش تنظیمات دوربین و تجهیزات عکاسی شبانه
گلدن تایم عکاسی را فراموش نکنید
اگر قرار است لوکیشن عکاسیتان خارج از آتلیه و در محیطی باز باشد، حتما باید گلدن تایم را مد نظر داشتهباشید. مشخصا منابع نور مصنوعی، نور را با شدت بیشتری بر روی سوژه میتابانند و موجب انعکاس شدیدتر آن میشوند، اما نور طبیعی بهصورت نرم روی سوژه تابیده میشود و کمترین میزان انعکاس را دارد.
حال اگر بتوانید از بهترین ساعات روز برای عکاسی استفاده کنید، این انعکاس به صفر هم میرسد. اما چه زمانی شما میتوانید از بهترین شکل نور طبیعی استفاده کنید؟ پاسخ این پرسش بسیار ساده است؛ در روزهای ابری و در گلدن تایمهای هر روز. همانطور که میدانید، ساعات طلایی روز همان چند ساعت پس از طلوع خورشید و چند ساعت پیش از غروب آفتاب است.
در این ساعات، خورشید در پایینترین حالت خود، درست نزدیک به خط افق قرار دارد و نور را با بهترین زاویه و نرمترین شکل ممکن میتاباند. علاوه بر این، خورشید در این ساعات نمیتواند سایههای سنگین ایجاد کند. همه این موارد سبب میشود شما بتوانید با کمترین انعکاس نور ممکن، بهترین تصاویر را ثبت کنید.
روزهای ابری نیز چنین امکانی را به شما میدهند. در حقیقت قرار گرفتن ابرهای بزرگ در مقابل نور خورشید، اثر تابش آن را کمتر کرده و از شدت تیزی آن میکاهد. این موضوع سبب میشود نور به شکل لطیفتری به سوژه برسد و دیگر مجالی برای منعکس شدن آن باقی نماند.
کلام پایانی
اگر چه عکاسی از اجسام براق بسیار جذاب است و میتوان از ایدههای خلاقانه برای بهتر شدن تصاویر اینچنینی بهره برد، اما مسئله انعکاس نور چیزی است که این فرایند را برای بسیاری از عکاسان با مشکل مواجه میکند. ترفندهای فراوانی برای رهایی از این مشکل وجود دارد که آنها را به شما معرفی کردیم. توصیه میکنیم برای عکاسی از اجسام براق از تکتک آنها استفاده کنید.
سوالات متداول:
مسئله انعکاس پیدا کردن نور در عکاسی از اجسام براق یکی از مشکلاتی است که عکاسان با آن دست و پنجه نرم میکنند. انعکاس نور در وهله اول میتواند جهت نگاه مخاطب را از سوژه اصلی دور کرده و ذهن او را منحرف کند. برای اتفاق افتادن انعکاس نور، یک سطح براق بازتابدهنده و منبع نور نیاز است. اجسامی مانند آینهها، برخی شیشهها، پنجرهها، ظروف غذاخوری، برخی فلزات، عینکها، جواهرات و حتی سطوح خیس و چالههای مملو از آب بهعنوان اجسام بازتاباننده نور شناخته شده و در صورت تابش مستقیم نور، میتوانند آن را بازتاب دهند.
1. پخش کردن نور به کمک ابزار ساده 2. ساختن یک استودیوی کاربردی و کوچک 3. زوایای مختلف را برای عکاسی از اجسام براق امتحان کنید 4. بر روی تنظیمات دوربین خود مسلط شوید 5. گاهی از هود لنز استفاده کنید 6. گلدن تایم عکاسی را فراموش نکنید
ممنون از سایت کارآمد شما ، من خیلی علاقه مند به عکاسی شدم اول راهم و فعلا خودم درحال یادگیری ،آزمون و خطا هستم از اطلاعاتی که در اختیار گذاشتید ، واقعا ممنون . امیدوارم بتونم ازشون به بهترین شکل استفاده کنم . موفق باشید