بابافت بلاگ

تاثیر رنگ در عکاسی مفاهیم و کارکرد رنگ در عکاسی

تاثیر رنگ در عکاسی

تاثیر رنگ در عکاسی، موضوعی انکارناپذیر است. ترکیب رنگ عالی در عکاسی، احساسات را برمی‌انگیزد و روی تماشاگران عکس‌های شما تاثیر می‌گذارد. به کاربردن ترکیب رنگ‌ها، کار نسبتا پیچیده‌ای است. ابتدا باید رنگ‌ها و تاثیر طیف‌های متفاوت را درک کنید تا بتوانید آن‌ها در عکس‌هایتان به کار بگیرید. در این مقاله مفاهیم رنگ و روابط رنگ را معرفی می‌کنیم. همینطور، نحوه استفاده از رنگ‌ها در عکاسی. با ما همراه باشید.

چرا تاثیر رنگ در عکاسی زیاد است؟

رنگ تأثیر زیادی بر نحوه درک بینندگان از تصاویر دارد. جالب اینجاست که این اتفاق، ناخودآگاه است. تماشاگر معمولی نمی‌داند چرا فلان عکس، احساس خاصی را به اون منتقل می‌کند. به‌عنوان یک عکاس، مهم است که به چرایی آن تسلط داشته‌باشید تا بتوانید آگاهانه، آن را در آثار خود بگنجانید. برخی از رنگ‌ها تأثیراتی را ایجاد می‌کنند که تماشاگران را به روش‌های متعددی فریب می‌دهند.

در واقع، همه رنگ‌ها، احساسات، عواطف و افکاری دقیقی را نشان می‌دهند. می‌دانیم رنگ‌ها به دو رنگ گرم و سرد تقسیم می‌شوند. رنگ‌های گرم مانند زرد، قرمز و نارنجی پیام‌های خاصی را به بیننده ارائه می‌دهند که بسیار متفاوت از عکس‌هایی‌ هستند که عمدتاً رنگ‌های سبز، آبی و بنفش‌ دارند. تن‌های سرد، احساس آرامش را از خود ساطع می‌کنند. در حالی که رنگ‌های گرم، طیفی از خشم تا گرما و عشق را در بر می‌گیرند. جالب است بدانید حتی اینکه در کدام قاره زندگی می‌کنید، معنای مشخصی را برای بعضی رنگ‌ها تعیین می‌کند. زیرا فرهنگ‌ها، معانی مختلفی برای رنگ‌ها دارند.

در ادامه این مقاله، مفاهیم اولیه رنگ‌ها را باهم مرور می‌کنیم، مفاهیمی مانند چرخه رنگ، هارمونی رنگ و احساسات رنگ‌های اصلی. زمانی که این مفاهیم را به خوبی درک کردید، می‌توانید از تاثیر رنگ در عکاسی‌هایتان لذت ببرید.

ترکیب رنگ چیست و چه متغیرهایی دارد؟
ترکیب رنگ چیست و چه متغیرهایی دارد؟

ترکیب رنگ چیست و چه متغیرهایی دارد؟

یک ترکیب رنگ عالی با کنار هم قرار دادن طیفی از عناصر متفاوت، غیر مرتبط یا رقیب در یک آرایش بصری دلپذیر ایجاد می‌شود. رنگ، عنصر حیاتی زیربنای ترکیب است. هر رنگ دارای طیف گسترده‌ای از تن‌ها و سایه‌ها است. انسان می‌تواند 10 میلیون رنگ را در پالتی کامل از رنگ‌ها ببیند. حالا متوجه تاثیر رنگ در عکاسی می‌شوید؟ هر یک از رنگ‌های منحصر‌به‌فرد در این پالت گسترده، نام، تن و سایه خاصی دارد که به ترتیب با متغیرهای فام، اشباع یا غلظت و روشنایی تعیین می‌شوند. به این متغیرها HSL می‌گوییم. در ادامه HSL را باهم بررسی کنیم.

فام یا Hue

Hue به موقعیت شعاعی یک رنگ در چرخه رنگ RGB اشاره دارد. فام، نام کلی را مشخص می‌کند که به رنگ داده می‌شود، مانند قرمز، زرد، آبی یا بنفش. در این چرخه، رنگ در درجه‌هایی از 0 تا 360 نمایش داده می‌شود.

غلظت یا Saturation

غلظت به خلوص یا شدت یک رنگ در مقیاس 0 تا 100 اشاره دارد. هرچه سطح غلظت کمتر باشد، رنگ به مقیاس خاکستری نزدیک‌تر است.

روشنایی یا Luminance

این متغیر با اسم‌های ارزش یا درخشندگی هم شناخته می‌شود. روشنایی، همانطور که از اسمش هم پیداست، روشن یا تیره بودن یک رنگ را تعیین می‌کند. از 0 تا 100 متغیر است. میزان صفر آن هم، متعلق به رنگ سیاه است.

چرخه رنگ چیست و چند قسمت است؟

یک دایره از رنگ‌ها را در نظر بگیرید. به این دایره چرخه رنگ گفته می‌شود. چرخه رنگ را به سه قسمت تقسیم می‌کنیم. توضیح هر قسمت را به صورت مختصر را در ادامه خواهید خواند.

اولیه

انسان‌ها سه نوع مخروط گیرنده رنگ در چشمان خود دارند که هر کدام به طول موج‌های مختلف مربوط به رنگ‌های آبی، سبز و قرمز حساس‌ هستند. این سه رنگ به‌عنوان رنگ‌های اصلی RGB شناخته می‌شوند و تمام رنگ‌های دیگر در این طیف، از ترکیب حداقل دو رنگ از این سه، به دست می‌آیند.

ثانوی

رنگ‌های ثانویه رنگ‌هایی‌ هستند که برای تحریک بصری، به دو مخروط گیرنده مختلف نیاز دارند. برای مثال، دیدن رنگ زرد به مقدار متعادلی از نور قرمز و سبز نیاز دارد.

دوره سوم

قسمت سوم به عنوان رنگ‌های میانی شناخته می‌شوند. رنگ‌های سوم آن‌هایی‌ هستند که از ترکیب یک رنگ اصلی کاملاً اشباع شده با رنگ اصلی نیمه اشباع دیگر، به دست می‌آیند. شما همچنین می‌توانید آن‌ها را با ترکیب یک رنگ اصلی با یک رنگ ثانویه به‌دست بیاورید.

بیشتر بخوانید: عکاسی انتزاعی چیست؟

تاثیر رنگ‌های گرم و سرد در عکاسی
تاثیر رنگ‌های گرم و سرد در رنگ در عکاسی حرفه ای

 

تاثیر رنگ‌های گرم و سرد در عکاسی، رنگ در عکاسی حرفه ای

رنگ‌ها به دو نوع گسترده گرم و سرد تقسیم می‌شوند. برای فهم تاثیر رنگ‌ها در عکاسی، باید بدانید هرکدام از این دو طیف، چه احساسی را القا می‌کنند. رنگ‌های گرم شامل قرمز، نارنجی و زرد و رنگ‌های سرد شامل سبز، آبی و بنفش‌ هستند. هر دو دسته رنگ، حالات خاص خود را دارند و اگر می‌خواهید ظاهر عکس‌های‌تان را بهینه کنید، باید از خود بپرسید که چه حسی را می‌خواهید منتقل کنید و به چه رنگی نیاز دارید.

رنگ‌های گرم، فعال‌تر و دارای بار احساسی بیشتری‌ هستند. آن‌ها توجه را به خود جلب می‌کنند. به‌طورکلی، رنگ‌های گرم، نسبت به رنگ‌های سرد کمیاب‌ترند. بنابراین تصویری که حتی مقدار کمی از گرما را در خود دارد، بیشتر به چشم بیننده می‌آید. این یکی از دلایلی است که عکس‌های غروب و طلوع خورشید یا عکس‌هایی با رنگ پاییزی، انقدر محبوب دل‌ها هستند.

از طرف دیگر رنگ‌های سرد ملایم‌تر و ملایم‌ترند. آن‌ها در پس زمینه محو می‌شوند. به خصوص اگر یک رنگ گرم در همان نقطه ظاهر شود. به طور کلی، آن‌ها به اندازه رنگ گرم توجه را به خود جلب نمی‎کنند. رنگ‌های سرد، آرام‌بخش به نظر می‌رسند. بیشتر طبیعت از رنگ‌های سرد ساخته شده است.

هر رنگ چه احساسی را منتقل می‌کند و چه تاثیری در عکاسی دارد؟

در ادامه، هر یک از شش رنگ اصلی، یعنی قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی و بنفش را بررسی می‌کنیم. می‌خواهیم بدانیم هرکدام چه احساسی را منتقل می‌کنند. به خاطر داشته‌باشید که درک احساسات بخش دشواری از عکاسی است. شما می‌توانید با تغییر انتخاب سوژه یا ترکیب‌بندی، عکس‌هایی بگیرید که احساسات زیر را ندارند؛ اما اثر باورنکردنی در عکستان دارند.

تاثیر رنگ در عکاسی با طیف قرمز

قرمز به‌عنوان یکی از کمیاب‌ترین و قوی‌ترین رنگ‌ها در طبیعت، برای عکاسان اهمیت ویژه‌ای دارد. با ارتباط تاریخی بین رنگ قرمز و احساسات شور و هیجان، جای تعجب نیست که این رنگ بسیار پویا است.

برای یافتن رنگ قرمز در طبیعت، به دنبال برگ‌ها در پاییز، صخره‌های قرمز در مکان‌هایی مانند جنوب غربی آمریکا یا غروب خورشید باشید. در ژانرهای دیگر عکاسی، مانند پرتره، به خاطر داشته‌باشید که هر رنگ قرمزی که سوژه شما بپوشد، چشم را جلب می‌کند، چه لباس و چه آرایش. در رنگ در عکاسی حرفه ای از اهمیت رنگ ها و تاثیر آن ها بیشتر بخوانید.

قرمز می‌گوید به من توجه کن، من پرسرعتم، عصبانی‌ام، عاشقم. قرمز مجموعه‌ای از نمادهاست. مثلا گل رز قرمز و قلب با روز ولنتاین مرتبط است. سرعت به ماشین‌های قرمز ربط دارد. از آنجایی که قرمز، اندورفین را در مغز تحریک می‌کند، خشم و عصبانیت را با رنگ قرمز نشان می‌دهیم. وقتی قرمز در یک عکس ظاهر می‌شود، نادیده گرفتن آن سخت است.

تاثیر رنگ در عکاسی با طیفی از نارنجی
تاثیر رنگ در عکاسی حرفه ای با طیفی از نارنجی

تاثیر رنگ در عکاسی با طیفی از نارنجی

در مقایسه با رنگ قرمز، نارنجی یکی از رایج‌ترین رنگ‌ها در طبیعت است. مثلا رنگ قهوه‌ای معمولاً فقط یک سایه تیره از نارنجی است و همیشه آن را در طبیعت می‌بینیم. رنگ نارنجی طیف وسیعی از تناژها دارد، از قهوه‌ای تیره درختان تا نارنجی روشن کدو تنبل. احساس گرما را منتقل می‌کند ولی نه به اندازه قرمز. نارنجی هم توجه زیادی را به خود جلب می‌کند. به‌ویژه زمانی که در پس‌زمینه سردتر قرار می‌گیرد.

سرگرمی و انرژی مضاعف، حسی است که نارنجی به عکس‌هایتان می‌دهد. اگر بیشتر به سمت رنگ‌های قرمز متمایل شوند، هیجان ایجاد می‌کنند. اگر زردتر باشند، آرامش را به ارمغان می‌آورند. نارنجی پر جنب و جوش است. بنابراین مخروط‌های ترافیکی این رنگی‌ هستند. کارگران جاده جلیقه‌های نارنجی می‌پوشند تا به آن‌ها توجه کنیم. نارنجی همیشه کمی حس ماجراجویی را هم منتقل می‌کند.

تاثیر رنگ در عکاسی با طیف زرد

زرد، روشن‌ترین و خوش‌بینانه‌ترین رنگ است. به‌ویژه زمانی که به تنهایی ظاهر شود و نه در ترکیبی با نارنجی یا سبز. ما بیشتر زرد ترکیبی را در جهان می‌بینیم. حتی چمن‌های سبز روشن و غروب‌های نارنجی روشن، تقریباً همیشه کمی زرد دارند.

ماسه، برگ‌های پاییزی و حتی خورشید در ساعات خاصی از روز، همگی زرد روشن‌ هستند و در عکس‌هایی که هدفشان، حس مثبت بودن و هیجان است، به خوبی خود را نشان می‌دهند. زرد نیز مانند قرمز و نارنجی رنگی گرم است و هر زمان که ظاهر شود، چشم را به خود جلب می‌کند.

شادی، خوش‌بینی، شادی و تولد دوباره، حس‌هایی‌ هستند که از زرد می‌گیریم. در بهار و تابستان، گل‌های زرد، زندگی و گرما تازه‌ای به ارمغان می‌آورند. علائم راهنمایی و رانندگی مانند YIELD به رنگ زرد روشن‌ هستند و چراغ‌های راهنمایی از رنگ زرد، برای نشان دادن احتیاط استفاده می‌کنند. از رنگ زرد اغلب در تبلیغات برای جلب توجه استفاده می‌کنند. این رنگ افکار خلاق را تحریک می‌کند و نویدبخش است. مترادف با خورشید است و  شادی، گرما و خنده را نشان می‌دهد.

تاثیر رنگ در عکاسی حرفه ای با طیفی از سبز

اگرچه آبی رایج‌ترین رنگ در طبیعت است اما به لطف آب و آسمان، سبز رنگی است بیشتر در زندگی می‌بینیم. سیستم‌های بینایی ما بیشتر از هر رنگ دیگری، سایه‌های سبز را تشخیص می‌دهند. بنابراین، عکس‌های شما می‌توانند شامل سایه‌هایی از سبز تیره، سبز روشن، سبز درخشان و ترکیبات تقریباً بی‌پایان آن‌ها باشند.

سبز، یک رنگ آشنا و آرامش‌بخش است. دنیای زنده را نشان می‌دهد، برای همین است که ما از گذراندن وقت در طبیعت لذت می‌بریم. سبز گرم‌ترین رنگ در میان رنگ‌های سرد است. طبیعت، رشد و هماهنگی را از رنگ سبز می‌گیریم. بیمارستان‌ها از رنگ سبز استفاده می‌کنند، زیرا بیماران را آرام می‌کند.

تاثیر رنگ در عکاسی با طیف آبی

یکی از اولین افرادی که درباره رابطه بین رنگ و احساسات نوشت، گوته در کتاب نظریه رنگ‌ها، در سال 1810 بود. گوته گفت که آبی ما را به دنبال خود می‌کشاند. دیدگاه غالب امروزی چندان متفاوت نیست. آبی به معنای فاصله است. مه در افق و خود آسمان آبی، هر دو نشانه مقصدهای دور و دست‌نیافتنی‌اند.

هنگامی که رنگ آبی را می‌بینیم، بدن هورمون‌هایی ترشح می‌کند که اثر آرام‌بخش دارند. آبی رنگ اعتماد است. استخدام‌کنندگان توصیه می‌کنند که در مصاحبه‌ها، کت و شلوار آبی بپوشید، زیرا وفاداری را نشان می‌دهد. از سوی دیگر، می تواند سرد و افسرده کننده باشد.

تاثیر رنگ در عکاسی حرفه ای با طیفی از بنفش

بنفش شاید نادرترین رنگی است شکل خالص آن در طبیعت دیده می‌شود.  معمولاً فقط در غروب یا در گل‌های بسیار خاص یافت می‌شود. اگرچه از لحاظ تاریخی، با سلطنت و ثروت همراه است، رنگ بنفش در عکاسی بسیاری از مفاهیم مشابه آبی را به خود می‌گیرد. رنگ بنفش هم حس آرامش را در خود دارد. آرامشی که دلپذیر و اغلب غیرمنتظره است. با این حال، حس قدرت را هم به ما القا می‌کند.

بیشتر بخوانید: کتاب آموزش عکاس 📚 چرا بخوانیم؟ + لیست پیشنهادی

چطور از طیف رنگ‌ها در عکاسی استفاده کنیم؟
چطور از طیف رنگ‌ها در عکاسی استفاده کنیم؟

چطور از طیف رنگ‌ها در عکاسی استفاده کنیم؟

هنگام عکاسی از سوژه، به چرخه رنگ‌ها فکر کنید. کدام طیف بیشتر به چشم‌تان می‌آید. از آن طیف چه حسی را می‌گیرید؟ حالا می‌خواهید عکس‌تان چه حسی داشته‌باشد؟ آیا بین این حسی که می‌خواهید عکس‌تان به بیننده بدهد و حسی که از رنگ سوژه می‌گیرید ارتباطی هست یا کاملا متضادند؟ با جواب دادن به این سوال‌ها می‌توانید از طیف رنگ‌ها برای تاثیرگذاری عکس‌های‌تان استفاده کنید.

یک تکنیک محبوب در بین برخی از عکاسان، استفاده از رنگ غالب در سوژه، برای عکاسی است. این استفاده از رنگ، ممکن است عکسی از یک ماشین قرمز در یک صحنه جنگل سبز و قهوه‌ای باشد. یعنی رنگ سوژه را بر رنگ پس زمینه غالب کنید. از تضاد بین رنگ‌های روشن و تیره نیز می‌توان برای غالب کردن یک رنگ استفاده کرد.

اگر می‌خواهید تفاهم و آرامش را در عکس‌هایتان نشان بدهید، از تفاهم بین رنگ‌ها استفاده کنید. مانند چتری آبی رنگ، در آسمان ابری و بارانی که طیفی از آبی دارد. نوشتن این جمله هم آرامش‌بخش است، چه برسد نگاه کردن به عکسش. به کار بردن رنگ‌ها در عکاسی اصلا کار سختی نیست. کافی است به چشم‌تان تمرین بدهید که رنگ‌ها را خوب ببینند و آنقدر عکس بگیرید که بتوانید راحت با رنگ‌ها بازی کنید.

سخن پایانی

فهم تاثیر رنگ در عکاسی حرفه ای، یکی از عمیق‌ترین موضوعات در عکاسی است. رنگ‌هایی که انتخاب می‌کنید تأثیر زیادی بر استایل عکاسی شخصی شما دارد. برخی از عکاسان معروف، پالت رنگی مخصوص خود را دارند یا حتی نمایشگاه‌هایی با همین موضوع، برگذار می‌کنند. بنابراین، برای اینکه اصول رنگ را درک کنید، فقط باید ببینید، رنگ‌ها را در کنار هم بچینید و تمرین کنید.

سوالات متداول

ترکیب رنگ چه متغیرهایی دارد؟

1. فام یا Hue
2. غلظت یا Saturation
3. روشنایی یا Luminance

چطور از طیف رنگ‌ها در عکاسی استفاده کنیم؟

یک تکنیک استفاده از رنگ غالب در سوژه، برای عکاسی است. این استفاده از رنگ، ممکن است عکسی از یک ماشین قرمز در یک صحنه جنگل سبز و قهوه‌ای باشد. یعنی رنگ سوژه را بر رنگ پس زمینه غالب کنید. از تضاد بین رنگ‌های روشن و تیره نیز می‌توان برای غالب کردن یک رنگ استفاده کرد. اگر می‌خواهید تفاهم و آرامش را در عکس‌هایتان نشان بدهید، از تفاهم بین رنگ‌ها استفاده کنید. مانند چتری آبی رنگ، در آسمان ابری و بارانی که طیفی از آبی دارد.

منابع: + + + +

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *