گوشیهای تلفن همراه هوشمند، امروزه تقریبا در دسترس بسیاری از افراد قرار گرفتهاند. تمامی این گوشیها از میانرده گرفته تا پرچمدار از دوربینهای باکیفیت و مناسبی برخوردار هستند و همین امر سبب شده افراد عادی هم به عکاسی از اتفاقات روزمره روی بیاورند. علاقه برخی از این افراد به عکاسی تا جایی پیش رفته که آنها با استفاده از دوربین تلفنهای همراه هوشمند استعداد خود را کشف کرده و تبدیل به بهترین عکاسان این حوزه شدند. شاید شما هم فکر کنید این کار بسیار آسان است و میتوانید بهراحتی در این زمینه کسب مهارت و تجربه کنید؛ اما سخت در اشتباه هستید! عکاسی با موبایل شاید در نگاه اول آسان به نظر بیاید، اما سرشار از نکات، تکنیکها و ترفندها است. البته نگران نباشید! شما میتوانید با استفاده از همین تکنیکها و ترفندهای عکاسی خلاقانه با موبایل تبدیل به یک عکاس حرفهای شوید. با ما همراه باشید.
اگر هنوز گوشی موبایل مورد نظر خود را نخریدهاید، به سایت Dxomark سر بزنید!
چند سالی هست که تمام گوشیهای تلفن همراه هوشمند دارای دوربینهای بسیار قوی و حرفهای شدهاند. هر چند در سالهای ابتدایی اضافه شدن این ویژگی به تلفنهای همراه، دوربینها خیلی کیفیت بالا و تواناییهای فوقالعادهای نداشتند، اما الان به جرات میتوانیم بگوییم تشخیص تفاوت بین تصاویری که با دوربینهای DSLR حرفهای ثبت میشوند و تصاویری که با دوربین گوشی تلفن همراه ثبت میشوند، چندان راحت نیست!
البته ناگفته نماند بخش بسیار زیادی از سرعت پیشرفت دوربین موبایلها مرهون اقبال عمومی مردم به شبکههای اجتماعی است. تا جایی که امروزه میبینیم لنز دوربینهای موبایل پایشان را فراتر از لنزهای معمولی گذاشتهاند و بسیاریشان قابلیت عکاسی ماکرو، تلهفوتو، واید و… را دارند. جالب است این ویژگی نه فقط در گوشیهای هوشمند پرچمدار، که در گوشیهای میانرده هم دیده میشود و این یعنی میانگین مردم دسترسی به یک دوربین فوقالعاده قوی و حرفهای را دارند.
صحت این موضوع را میتوانید در دوربینهای چندگانه خط تولید گوشیهای میانرده برندهای مختلف تلفن همراه ببینید. به همین ترتیب برای اکثر افرادی که تصمیم به خرید موبایل میگیرند، کیفیت بالای دوربین اهمیت زیادی دارد و در مقایسههایشان آن را در اولویت قرار میدهند.
اگر شما هم جز این دسته از افراد هستید و تصمیم به خرید گوشی جدید دارید و میخواهید از میان انبوه گوشیهای موبایل میانرده و پرچمدار یک گزینه را انتخاب کنید، پیشنهاد میکنیم نگاهی به سایت «Dxomark» بیندازید.
با وجود این سایت، انتخاب یک تلفن همراه مناسب برای کسانی که اولویتشان کیفیت دوربین است، کار بسیار آسانتر شده و Dxomark توانسته جای خود را میان مخاطبان عام و خاص دنیای دیجیتال باز کند. سایت Dxomark برای اولین بار در سال ۲۰۰۸ فعالیت خود را شروع کرد.
بیشتر بخوانید: راهنمای عکاسی از کتاب؛ ترفندها و نکات تجربی
این سایت به شکل تخصصی و حرفهای بخشهای مختلف دوربین اصلی، دوربینهای مکمل و دوربین سلفی تلفنهای همراه را مورد بررسی قرار داده و بر اساس ویژگیهایشان برای هر بخش از عملکرد دوربینها در زمینه عکاسی در روز، عکاسی در شب، عکاسی در حالت زوم، دقت رنگ تصاویر، شارپنس، رنج داینامیکی، نویز و … نمرهای در نظر میگیرد.
در نهایت هم با برآورد کلی از بررسیهای انجامشده میانگین این نمرات را منتشر کرده و به مخاطب خود دیدی باز کیفیت و ویژگیهای دوربینهای تلفن همراه مد نظرش میدهد.
هر چقدر نمره نهایی که این سایت به دوربین یک گوشی میدهد بالاتر باشد، به معنای بهتر بودن میانگین عملکرد آن گوشی در زمینه عکاسی خواهد بود. در مقابل ممکن است نمره کلی یک گوشی پایین باشد، اما مثلا در زمینه کیفیت عکاسی در شب چند درجه از رقبایش بهتر بوده و در آن زمینه نمره بالاتری کسب کند.
در این شرایط مخاطبی خاص ممکن است انتظار عملکرد بهتر در یک بخش خاصی از دوربین تلفن همراه داشته باشد و میتواند بهراحتی با توجه به آنالیزهای انجامشده مناسبترین موبایل را خریداری کند. به هر حال اگر هنوز گوشی موبایل مد نظرتان را انتخاب نکردهاید، میتوانید برای سنجش و مقایسه گوشیهای مختلف از این سایت کمک بگیرید.
بیشتر بخوانید: آموزش عکاسی حرفه ای با موبایل
ترفندهایی برای عکاسی خلاقانه با موبایل
عکس گرفتن با موبایل در نگاه اول کار سادهای است؛ اما اگر بخواهید طوری این کار را انجام دهید که خروجی نهایی قابل تشخیص از خروجی دوربینهای حرفهای نباشد، باید نکاتی را رعایت کرده و ترفندهایی را به کار ببرید. در حقیقت شما با سادهترین تکنیکها و ترفندهای عکاسی خلاقانه با موبایل میتوانید مثل عکاسی حرفهای عکاسی کنید. این ترفندها عبارتاند از:
از تمیز بودن لنزتان مطمئن شوید
شاید تعجب کنید؛ اما یکی از اصلیترین دلایل کاهش کیفیت تصاویر، کثیف بودن لنز است! اگر تنظیمات دوربینتان را تغییر میدهید و باز تصاویرتان تار است، بهتر است نگاهی به لنزتان بیندازید. از آنجایی که گوشی موبایل اکثرا در کیف یا جیب قرار میگیرد و بهطور مستقیم با دست تماس دارد، احتمال کثیف شدن آن بسیار بالا است.
بهتر است با یک پارچه نرم سطح آن را پیش از عکاسی تمیز کنید. فراموش نکنید لنزها بسیار حساس هستند و پارچههای زبر و خشن ممکن است روی آنها خش بیندازند.
برای تنظیم بهتر کادرهایتان از ویژگی Grid lines استفاده کنید
کادربندی درست در ثبت یک عکس باکیفیت اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر عکسهایتان کادر صحیحی نداشته باشد، تمرکز مخاطب به هدفی که از ثبت سوژه دارید جلب نمیشود و کارتان به مثابه یک کار بیهوده و بیفایده خواهد بود. بنابراین باید توجه ویژهای به این موضوع داشته باشید و سعی کنید با کمک ابزارهای مختلف کادر بهتری ببندید.
اما چگونه این کار ممکن است؟ طراحان گوشیهای تلفن همراه کار شما را با اجرای ابزارهای مختلفی آسانتر کردهاند. یکی از این ابزارها «grid lines» نام دارد که با روشن کردن آن خطوط عمودی و افقی با فواصل مناسب روی صفحه گوشی موبایلتان میافتد. این خطوط به شما در تنظیم بهتر کادر کمک خواهند کرد.
برای استفاده از این قابلیت کافیست به بخش «Settings» تلفن همراهتان بروید و در فیلد «Photos & Camera» قابلیت «Grid» را فعال کنید. اگر به دوربین گوشی خود برگردید، میبینید که این خطوط برای ثبت بهتر تصویر به دوربین شما اضافه شدهاند و شما میتوانید از آنها بهره ببرید.
بیشتر بخوانید: عکاسی پرتره با موبایل؛ اصول و تکنیکهای عکاسی پرتره با گوشی
فوکوس کردن را یاد بگیرید
امروزه با قاطعیت میتوان گفت دوربین تمام گوشیهای هوشمند میانرده و پرچمدار دارای «AF» یا همان قابلیت فوکوس خودکار هستند و قادرند در کسری از ثانیه به شکل اتوماتیک صورت سوژه را تشخیص داده و روی آن فوکوس کنند.
در بسیاری از مواقع فوکوس خودکار با هوش مصنوعی قوی خود بهخوبی عمل میکند؛ اما اگر میخواهید مانند عکاسی حرفهای عکاسی کنید، باید بتوانید مراحل فوکوس دستی را هم انجام دهید تا خطای فوکوس خودکار دوربین در برخی موارد مصون بمانید. کار چندان سختی هم نیست! کافی است با انگشتتان روی بخشی از سوژه که میخواهید فوکوس روی آن انجام شود، ضربه بزنید.
زوم کردن کیفیت عکسهایتان را پایین میآورد
توصیه میکنیم تا حد امکان از زوم کردن استفاده نکنید و بهجای آن به سوژه نزدیک شوید. البته اگر گوشی شما دارای لنز تلهفوتو است، شما قادر خواهید بود بدون کاهش کیفیت و افتادن نویز روی تصاویرتان تا ۵ برابر هم به شکل اپتیکال زوم کنید. اما در دیگر لنزها این امکان وجود ندارد و تنها گزینه در دسترس شما زوم دیجیتال خواهد بود که به علت کاهش ملموس کیفیت، این کار را توصیه نمیکنیم.
میتوانید یا به سوژه نزدیک شوید و یا اگر امکان این کار را ندارید، از همان فاصله دور عکستان را ثبت کنید. بعداً میتوانید با استفاده از نرمافزارهای ویرایشگر تصویر، عکس ثبتشده را با ابزار کراپ ویرایش نمایید؛ اما اگر از زوم دیجیتال استفاده کنید، آنقدر کیفیت تصویرتان پایین میآید که امکان هیچگونه ویرایشی روی آن را نخواهید داشت.
یکی از دلایل اصلی این اتفاق، قابلیت «Quad bayer» است که در اکثر تلفنهای همراه هوشمند وجود دارد. این قابلیت موجب میشود کیفیت خروجی مثلا یک لنز ۱۲۸ مگاپیکسلی فقط در حد ۴۸ مگاپیکسل باشد. بنابراین به این مورد توجه ویژه داشته باشید و تا جایی که میتوانید از زوم کردن بپرهیزید.
از زوایای خلاقانه نترسید
رعایت خلاقیت اصل بسیار مهم و اساسی به هنگام عکاسی با گوشی تلفن همراه است. زمانی که شما با موبایلتان عکاسی میکنید، معمولا دسترسی به تجهیزات حرفهای ندارید و این خودتان هستید که باید به کمک خلاقیت و هوشتان تصاویر بدیع و بینظیری ثبت کنید.
قدم اول فاصله گرفتن از کلیشهها است. حتما نیاز نیست از زاویه مستقیم و روبهرو به سوژه خود نگاه کنید، میتوانید کمی جابهجا شوید و از زوایای جدیدتر و غیرمتعارفتر هم استفاده کنید. معمولا سادهترین راه، ایستادن در مقابل سوژه و فشردن دکمه شاتر است؛ اما اگر میخواهید یک عکاس خلاق و متفاوت باشید، نباید دنبال سادهترین راهها بگردید.
بیشتر بخوانید: عکاسی با فلاش؛ دوربین یا موبایل! چرا نه و چطور بله!
در عکاسی خلاقانه با موبایل حواستان به پسزمینه و اطراف سوژه باشد
پسزمینه در عکاسی اهمیت فوقالعاده زیادی دارد؛ چرا که عمده تمرکز مخاطب روی سوژه را تامین میکند. شما به هنگام عکاسی باید حواستان کاملا به پسزمینه و عناصری که اطراف سوژه وجود دارد، باشد. یکی از کارهایی که میتوانید برای نمایان شدن بهتر و بیشتر سوژه انجام دهید، خالی کردن اطراف آن است.
این کار میتواند کادر شما را چند درجه جذابتر از حالت عادی کند! بهطور کلی هر چقدر فضای خالی بین سوژه و پسزمینه در عکس شما بیشتر باشد، تصویر جذابتر و زیباتری را به ثبت خواهید رساند.
موقعیت قرارگیری سوژه نسبت به منبع نور را تنظیم کنید
نور همانقدر که برای عکاسی اصول لازم و ضروری است، میتواند مخرب هم باشد؛ اگر از آن بهدرستی استفاده نشود! یکی از اصلیترین دلایل خراب شدن عکسها این است که سوژه درست جلوی منبع نور قرار میگیرد. این موقعیت قرارگیری به هیچ وجه مناسب نیست، مگر اینکه بخواهید تصاویر ضدنور ثبت کنید؛ چرا که قرار گرفتن منبع نور پشت سوژه باعث سایهمانند شدن سوژه و اصطلاحا سوخته شدن آن میشود.
بنابراین اگر قصد عکاسی ضدنور ندارید، بهتر است منبع نوری را در موقعیت مناسبتری نسبت بهسوژه قرار دهید و یا اگر از نور طبیعی استفاده میکنید، سوژه را طوری تنظیم کنید که نور به شکل نرم و ملایم به آن بتابد.
در عکاسی خلاقانه با موبایل جذابیت بازتاب نور را نادیده نگیرید
بسیاری از عناصر موجود در طبیعت یا دستسازههای انسان بهطور ذاتی قابلیت بازتاب تصاویر را دارند. دریاچهها، آینهها، شیشهها و اجسام فلزی برخی از اینها هستند. شما میتوانید با استفاده از این عناصر تصاویر بینظیر و خلاقانهای را ثبت کنید. کافی است نوع نگاهتان به محیط اطراف تغییر کند. همچنین شما میتوانید به کمک آینهها و فرایند بازتاب نور توسط آنها کادرهای فوقالعادهای ببندید و از سوژه معمولی تصاویر خاص و چشمنوازی ثبت کنید.
بیشتر بخوانید: ۵ نکته عکاسی غذا با موبایل
نور و روشنایی را بهخوبی تنظیم کنید
تسلط روی تنظیمات دوربین اهمیت دوربین زیادی دارد. هرچند اکثر گوشیهای هوشمند به شکل خودکار پیش از فشردن شاتر بخشهای مختلف عکس از جمله نور و رنگ را تنظیم میکنند؛ اما به هر حال همیشه نمیشود به این هوش مصنوعی اعتماد کرد و گاهی نیاز میشود به شکل دستی تنظیمات مورد نظر را اعمال کنید.
شما باید بدانید چگونه در شرایط نوری و محیطی مختلف این تنظیمات را تغییر دهید و از آنها استفاده نمایید. عمده مهارت شما در این زمینه به کسب تجربه بازمیگردد و میتوانید با عکاسی در شرایط نوری مختلف به یک سطح ایدهآل از مهارت لازم برسید.
مثلا باید بدانید زمانی که در شرایط کمنور از یک سوژه نورانی عکاسی میکنید، باید روشنایی را کاهش داده و بالعکس در شرایط پرنور این عدد را تغییر دهید. نور تاثیر فوقالعاده زیادی روی کیفیت رنگها و کیفیت نهایی تصاویر دارد.
بیشتر بخوانید: ایده عکاسی خلاقانه؛ ۲۵ ایده و ترفند برای عکس های خلاقانه
فیلترهای رنگی، جذابیت سوژه را دوچندان میکنند
فیلترهای متنوع و کاربردی در بازار وجود دارد. یکی از آنها فیلترهای تکرنگ است که استفاده از آنها باعث بهتر به چشم آمدن سوژهتان میشود. اما کار این فیلترهای تکرنگ چیست؟ این فیلترها میتوانند تمام عناصر موجود در عکس از پسزمینه گرفته تا ریزترین جزئیات را به جز یک رنگ، سفید و سیاه کنند.
مثلا اگر شما از فیلتر تکرنگ قرمز برای عکس گرفتن از یک توت فرنگی استفاده کنید، تمامی عناصر موجود در عکستان سیاه و سفید شده و فقط سوژه که همان توتفرنگی است، قرمز باقی میماند. این کار باعث میشود سوژه شما به شکل نمایانتری خود را نشان داده و تمام فوکوس روی آن باشد.
در عکاسی خلاقانه با موبایل، اجازه ندهید دستتان بلرزد
لرزش دست میتواند تمام تصاویر شما را خراب کند و باید به هر نحوی که شده از آن جلوگیری کنید. هر چند بسیاری از تلفنهای همراه هوشمند از قابلیت لرزشگیر اپتیکال تصویر یا «OIS» بهره میبرند. این ابزار باعث میشود لرزش دست شما تاثیر زیادی روی تصاویر نگذارد.
تا جایی که هر چه به سمت گوشیهای پرچمدار نسل جدید میرویم، این قابلیت تقویت شده و امروزه میبینیم آخرین نسل اسمارتفونهای آیفون از قابلیتی برخوردار هستند که در بیشترین لرزشها و تکانها هم کیفیت تصویر تغییری نمیکنند. در آموزش عکاسی حرفه ای با آیفون بیشتر بخوانید.
اما اگر دوربین گوشی شما از این قابلیت پشتیبانی نمیکند، میتوانید از سهپایههای مخصوص تلفن همراه استفاده کنید. با استفاده از این ابزار مطمئن خواهید بود تصاویرتان به علت لرزش مات و بیکیفیت نمیشوند.
بیشتر بخوانید: ایده عکاسی آرایشی و بیوتی؛ ۲۳ ژست لایک خور ۲۰۲۲
در این مطلب با تمام ترفندهای عکاسی خلاقانه با موبایل آشنا شدید. تمرین و کسب تجربه میتواند سطح مهارت شما را بالاتر ببرد و به عکاسی حرفهای تبدیل کند.
پسزمینه در عکاسی اهمیت فوقالعاده زیادی دارد؛ چرا که عمده تمرکز مخاطب روی سوژه را تامین میکند. شما به هنگام عکاسی باید حواستان کاملا به پسزمینه و عناصری که اطراف سوژه وجود دارد، باشد. یکی از کارهایی که میتوانید برای نمایان شدن بهتر و بیشتر سوژه انجام دهید، خالی کردن اطراف آن است.
برای استفاده از این قابلیت کافیست به بخش «Settings» تلفن همراهتان بروید و در فیلد «Photos & Camera» قابلیت «Grid» را فعال کنید. اگر به دوربین گوشی خود برگردید، میبینید که این خطوط برای ثبت بهتر تصویر به دوربین شما اضافه شدهاند و شما میتوانید از آنها بهره ببرید.
اگر شما هم جز این دسته از افراد هستید و تصمیم به خرید گوشی جدید دارید و میخواهید از میان انبوه گوشیهای موبایل میانرده و پرچمدار یک گزینه را انتخاب کنید، پیشنهاد میکنیم نگاهی به سایت «Dxomark» بیندازید.
این سایت به شکل تخصصی و حرفهای بخشهای مختلف دوربین اصلی، دوربینهای مکمل و دوربین سلفی تلفنهای همراه را مورد بررسی قرار داده و بر اساس ویژگیهایشان برای هر بخش از عملکرد دوربینها در زمینه عکاسی در روز، عکاسی در شب، عکاسی در حالت زوم، دقت رنگ تصاویر، شارپنس، رنج داینامیکی، نویز و … نمرهای در نظر میگیرد.